16 / 16
Feb 2018

W poleceniu mowa jest o najblizszych skrzyzowaniach, a dwa o tych samych wspolrzednych to to samo skrzyżowanie.

2
-1000000000 1000000000
1000000000 -1000000000

Twój program daje wynik 2000000000

Jaki wniosek wynika z powyższego?
Sprawdziłem, autor, Witold @witman tak dobrał testy aby takich nie było;-)

Przyznaję się, że nie sprawdzałem dokładnie ani twojego kodu, ani treści zadania. Taką odpowiedź podał mi mój AC program, ale mimo wszystko wolałem dodać znak zapytania [program podał tylko 0] ;-).

PS
Pozdrawiam autora :wink:

PS 2
dziwne, ale dla testów od 1 do 100…00 jest ok
np
2
-1 1
1 -1
ale dzisiaj już nie jestem w stanie tego analizować…

PS 3
wydaje mi się, że long long jest tu nadmiarem bezpieczeństwa. Sądzę, że int [do wczytywania] i unsignet [int 4294967295] do obliczeń jest tu wystarczający ale użycie pojemniejszego typu [long long] nie powinno wpływać na końcowy wynik.

EDIT
Do wczytania int wystarczy, ale do wyniku raczej jednak long long to minimum.

Serdecznie dziekuję za pomoc. Poprawiłem kod dla testu

Dodatkowo podjąłem walkę z

jednak w kilku miejscach dochodzi do zgrzytu i potrzeba zmiennej, której pojemność jest +/- unsigned int :wink:. Dla świętego spokoju zostawiam longlongi, a potem je poprawię.
Kod w trochę ładniejszej i uproszczonej wersji dalej nie przechodzi z powodu błednej odpowiedzi:
https://ideone.com/WfMMC43

Chciałbym dodatkowo zapytać się o relację między scanf/printf a zmiennymi "lld". Czy w niej tkwi problem. Gdzieniegdzie widziałem propozycje użycia "I64d" zamiast "lld".

Problem leży w algorytmie, tak prosto się nie da. (a na maksymalną odległość da się prosto zrobić)
Co prawda, od początku nie miałem wątpliwości, jak również byłem przekonany, że wystarczą 4 skrzyżowania do wykazania błędu, ale już znalezienie dobrego przykładu zajęło mi trochę czasu :slight_smile:

program + dane13

Ja dodałbym do tego jeszcze kilka uwag:

1. Zmienne globalne są BEE :stuck_out_tongue:
  2. Oj nie tak, nie tak, panowie: long long int x[n],y[n]; to się nie tak robi.
  3. Własny quick_sort? A przecież używasz STL <-- include `<algorithm>`
  4. Podobnie absval, minimum, maximum.
  5. Nazwa zmiennej powinna być samomówiąca do czego służy, np.: max_dx, maxDX, lub powinieneś użyć komentarza, opisującego znaczenie i przeznaczenie zmiennej.
  6. Albo używaj konsekwentnie polskich nazw - lewa, prawa, srodek, albo angielskich, ale nie mieszanki i polskich i angielskich :wink:
  7. pivot? not better middle or central, center ...
  8. cytując mnie wyciąłeś "wydaje mi się, ..." oraz, że do wczytywania potrzebny jest typ signed - ale int wystarczy, natomiast do obliczeń musi być już pojemniejszy typ, ale możliwe, że unsigned int wystarcza.
  9. Liczysz odległości [dist] trochę inaczej niż wydaje mi się, że można, ale i tak wartość twojej zmiennej mx=50000000000000, jest o wiele za duża. Moim zdaniem wystarczy 2000000000, a więc typ int.

Dziękuję za pomoc. Twój test całkowicie położył mój algorytm. Spróbuję wymyślić inną metodę i zmierzę się z tym zadaniem za jakiś czas :wink:

1. masz rację ;p
  2. też mi się to nie podoba, ale wskazniki i rezerwowanie pamięci (o ile to masz na myśli) zaćmiło by mi i tak już dosyć trudne zadanie ;p
  3. dzięki
  4. dzięki dzięki, trochę zbyt samodzielnie ;p
  5. 6. nie mam jeszcze opracowanych nazw, ale postaram się trzymać angielskich bo tak bardziej międzynarodowo wygląda kod ;p
  6. [edit by narbej - edytor sam sobie liczy numery pkt :wink: wejdż w edycję i sam zobacz]
  7. gdzieś oznaczone to było jakoś oś - ale nazwa też z ...y :wink:
  8. wybacz wybiórcze cytaty :wink:
  9. te wymiary to mój koszmar, bo gdy brałem dokładny to niekiedy dziwne liczby wyświetlał mi program.
  10. jak zawsze mogę liczyć na Twoją pomoc :wink: dzięki i wrócę kiedy indziej z tym zadaniem (może już nawet nie na forum ;p)
AD 2
vector <pair <int, int> > pkt(n)

for (auto &i : pkt);  // auto c++ >= c++11
    cin >> i.first >> i.second;  // first == x; second == y

sort(pkt.begin(), pkt.end()); // sortowanie - domyślne niemalejąco

/// testowanie czy posortowane ;-)
for (auto i: pkt)
   cout << i.first << " " << i.second << endl;

TABLICE tworzyć
można też oczywiście z wykorzystaniem wskaźnika
int *tab = new ...

lub użyć tablicy statycznej:
int tab[2*100000][2]; /// (2 ≤ n ≤ 2*10^5)

lub użyć structury lub klasy
struct pkt {
int x, y;
}

1 year later

Witam. Stwierdziłem że w tym zadaniu punkty mogą być najbliżej siebie w każdym miejscu układu więc zrobiłem program sprawdzający wszystkie możliwości.
Tu jest Kod4
Niestety sędzia zwraca mi błędną odpowiedź. Mógłbym się spytać gdzie jest błąd?
Pozdrawiam.

a dyskusje powyżej przeczytałeś ? - oczywiście,że nie - nie zadawałbyś tego pytania

wystarczy prosty test, tylko 2 punkty:

2
 1000000000  1000000000
-1000000000 -1000000000

Ideone pokazywał błędny wynik. U mnie ten test przechodzi. Zmiana tablicy na long long int pomogła.
Niestety jest przekroczony limit czasu.

Używałeś wcześniej u siebie long int?

Tak to jest niestety często, gdy porównuje się każdą[ego] z każdym[ą] …

W między czasie, proponuję Ci zapoznać się z 833. Dwumiany [BINOMS] oraz podanym tam wątkiem JZLICZ a potem jeszcze jednym linkiem dalej :wink: