Witam. Sędzia daje błędną odpowiedź. Macie propozycje co do testów?
kod:
Co sądzicie o
in:
3
1 1
0 0
1 1
out:
2?
created
last reply
- 15
replies
- 1.6k
views
- 5
users
- 3
links
Witam. Sędzia daje błędną odpowiedź. Macie propozycje co do testów?
kod:
Co sądzicie o
in:
3
1 1
0 0
1 1
out:
2?
Jaki wniosek wynika z powyższego?
Sprawdziłem, autor, Witold @witman tak dobrał testy aby takich nie było;-)
Przyznaję się, że nie sprawdzałem dokładnie ani twojego kodu, ani treści zadania. Taką odpowiedź podał mi mój AC program, ale mimo wszystko wolałem dodać znak zapytania [program podał tylko 0] ;-).
PS
Pozdrawiam autora
PS 2
dziwne, ale dla testów od 1 do 100…00 jest ok
np
2
-1 1
1 -1
ale dzisiaj już nie jestem w stanie tego analizować…
PS 3
wydaje mi się, że long long jest tu nadmiarem bezpieczeństwa. Sądzę, że int [do wczytywania] i unsignet [int 4294967295] do obliczeń jest tu wystarczający ale użycie pojemniejszego typu [long long] nie powinno wpływać na końcowy wynik.
EDIT
Do wczytania int wystarczy, ale do wyniku raczej jednak long long to minimum.
Serdecznie dziekuję za pomoc. Poprawiłem kod dla testu
Dodatkowo podjąłem walkę z
jednak w kilku miejscach dochodzi do zgrzytu i potrzeba zmiennej, której pojemność jest +/- unsigned int . Dla świętego spokoju zostawiam longlongi, a potem je poprawię.
Kod w trochę ładniejszej i uproszczonej wersji dalej nie przechodzi z powodu błednej odpowiedzi:
https://ideone.com/WfMMC43
Chciałbym dodatkowo zapytać się o relację między scanf/printf a zmiennymi "lld". Czy w niej tkwi problem. Gdzieniegdzie widziałem propozycje użycia "I64d" zamiast "lld".
Problem leży w algorytmie, tak prosto się nie da. (a na maksymalną odległość da się prosto zrobić)
Co prawda, od początku nie miałem wątpliwości, jak również byłem przekonany, że wystarczą 4 skrzyżowania do wykazania błędu, ale już znalezienie dobrego przykładu zajęło mi trochę czasu
Ja dodałbym do tego jeszcze kilka uwag:
Witam. Stwierdziłem że w tym zadaniu punkty mogą być najbliżej siebie w każdym miejscu układu więc zrobiłem program sprawdzający wszystkie możliwości.
Tu jest Kod4
Niestety sędzia zwraca mi błędną odpowiedź. Mógłbym się spytać gdzie jest błąd?
Pozdrawiam.
Używałeś wcześniej u siebie long int?
Tak to jest niestety często, gdy porównuje się każdą[ego] z każdym[ą] …
W między czasie, proponuję Ci zapoznać się z 833. Dwumiany [BINOMS] oraz podanym tam wątkiem JZLICZ a potem jeszcze jednym linkiem dalej
Topic | Category | Replies | Views | Activity |
---|---|---|---|---|
MBPROB01 - History version in plaintext pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 209 | Jul '24 |
SPOJ.com - Problem ZABAWA pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 61 | 5d |
TFRACAL - Kalkulator ułamków | Zbiór zadań | 2 | 158 | Feb 1 |
TOPSORTL - Porządek leksykograficzny w grafie | Zbiór zadań | 3 | 170 | Jul '24 |
FR_20_02 - Poszukiwacze skarbów - Błąd w testach? | Zbiór zadań | 1 | 122 | Apr 2 |