41 / 153
Apr 2016

hm. nie da się "pominąć" przykładu...

chodzi o to, że pierwsza liczba, którą Tobie podają, to po prostu rozmiar tablicy. Jeśli nie wiesz jak zadeklarować rozmiar tablicy w trakcie działania programu, to poczytaj o tablicach dynamicznych lub o kontenerach tablic.

Polecam dodatkowo przeczytać raz jeszcze treść (w szczególności INPUT - który mówi o liczbie "n" od 0 do 100, a dopiero następnie o podaniu n konkretnych liczb :slight_smile: ), która z pewnością dobrze tłumaczy polecenie :slight_smile:
Pozdrawiam

Pierwsza liczba w input którą podają to liczba pętli =3.
Potem masz 5 liczb w tablicy
4 1 2 3 4 <- 5liczb
4 4 3 2 1 <- 5 liczb
4 0 3 2 4 <- 5 liczb
Nie ma pomiędzy liczbą pętli a wpisywaniem liczb do tablicy liczby jaką ilość zmiennych ma przechowywać tablica.

Czyli prawidłowy Input powinien wyglądać tak:
t = 3 liczba testów

5 wielkość tablicy nr 1
4 1 2 3 4 uzupełnienie tablicy nr 1

5 wielkość tablicy nr 2
4 4 3 2 1 uzupełnienie tablicy nr 2

5 wielkość tablicy nr 3
4 0 3 2 4 uzupełnienie tablicy nr 3

A output tak:
3 pierwsza liczba najbliższa średniej w tablicy nr 1
3 pierwsza liczba najbliższa średniej w tablicy nr 2
3 pierwsza liczba najbliższa średniej w tablicy nr 3

Pozdrawiam:)

edit

anim_90 zajarzyłem chyba o co Ci chodzi:P. To tłumaczyło by tego inputa bez deklaracji tablicy ale wciąż nie kminie skąd w output przy średnich kolejno 2.8, 2.8 i 2.6 liczby najbliżej średniej to w dwóch przypadkach 2 a nie 3 w każdym przypadku:O. Nie kminie też skąd program ma wiedzieć, że chodzi nam o tablice na 5 zmiennych jeśli tak naprawdę w treści zadania jest przedział n od 0 do 100. Skąd program będzie wiedzieć, że użytkownik chce mieć tablicę na 14 zmiennych jeśli tego nigdzie nie zadeklaruje?

1 liczba w każdej linii to ilość liczb w tablicy, jest ich tam po 4 a nie 5. W przykładach masz:
4 (ilość liczb a potem te 4 liczby czyli) 1 +2 + 3 + 4 średnia 10 / 4 = 2.5
4 liczby 4 + 3 + 2+ 1 średnia 10 / 4 = 2.5 ( te same co w pierwszym tylko odwrotna kolejność)
4 liczby 0 + 3 + 2 + 4 średnia 9 / 4 = 2.25

To że we wszystkich przykładach jest po 4 liczby to czysty przypadek.

Face palm:D

Wielkie dzięki wszystkim za cierpliwość, haha.

Edit

Namieszałem trochę za co jeszcze raz chcę przeprosić i jednocześnie podziękować użytkownikom sig, anim_90 i narbej, za to, że chciało im się pomagać mojej skromnej osobie:).

1 month later

Uprzejmie proszę o pomoc. Dopiero zaczynam przygodę z programowaniem i nie rozumiem dlaczego SPOJ mi tego nie przepuszcza. Przy podawanych przeze mnie wartościach wydaje się być w porządku.
Oto mój kod: http://ideone.com/T1CEFu38

Nie przeglądałem dogłębnie kodu, ale widzę pierwszy błąd - za mały rozmiar tablicy. Zwiększ go adekwatnie do danych podanych w treści zadania - np. do 100000
Pozdrawiam :wink:

3 months later
18 days later

Witam,
Potrzebuję porady dotyczącej problemu poruszonego w tym zadaniu. Oto mój kod. Nie wiem jak w pętli zrobić poprawnie najmniejszą wartość i jej wyświetlenie. Niby przykład się zgadza i kilka innych też, ale nie zawsze.

tak, ja wiem - program daje złe odpowiedzi, a spoj żąda dobrych :slight_smile:

napisałaś samodzielnie ten kod ? - jeżeli tak, to bez problemu znajdziesz błąd na podstawie podanego przykładu, gdzie są złe odpowiedzi:

2
4 8 10 4 10
4 10 8 10 4

Jak zawsze jakiś głupi błąd nad którym siedziałam godzinę.. ale dałam radę, dzięki! ( i tak, sama napisałam :v)

2 months later

Proszę o pomoc. Co napisałem w kodzie źle? Wywala mi błąd RE - runtime error (bład wykonania) - program poprawnie się skompilował, jednak działanie programu zostało przerwane jednym z sygnałów: - SIGSEGV (signal 11) - "segmentation fault", najczęstszy błąd (przekroczenie dozwolonego obszaru pamięci, etc...);
Link do mojego kodu: http://ideone.com/apryvI12

skoro wiesz, co znaczy ten błąd, to powinieneś także wiedzieć, że najczęściej jest to przekroczenie na skutek błędnego odwołania do elementu tablicy - więc może popatrz w swoim programie na:

tworzenie tablic
odwołania do elementów

dużo pracy nie maszt, tablicę masz tylko jedną :slight_smile:

Dzięki za Twoje zainteresowanie moim problemem. Wydaje mi się że rozwiązałem problem, ale sędzia dalej daje WA. Czy można gdzieś sprawdzić dla jakiego konkretnie warunku nie zaliczył kodu. A może czas pomyśleć nad zupełnie nowym kodem?
link http://ideone.com/n2Oizs27