Będąc szczerym, zastanawiałem się, czy powinienem w ogóle zakładać ten temat. Ostatnio (no... kilka miechów temu) męczyłem się z punktami w trójkącie, napisałem posta i okazało się, że po przestawieniu ifów było AC. Uznałem jednak, że tym razem to już na pewno mam coś bardzo źle w kodzie i na pewno stworzyłem własną, być może o wiele ciekawszą, ale jednak niezgodną z treścią zadania, grę.
Niesłusznie.
Nie ustaliłem, co prawda, przyczyny błędu, ale postanowiłem zasugerować się pewną piękną zagadką. Przytoczę ją tu dla potomnych:
Zagadka programistów:
Mariuszek dostał 5 jabłek. 3 jabłka zjadł.
Pytanie: Ile jabłek zostało Mariuszkowi?
Myślicie, że 2?
Guzik prawda! Nie wiadomo przecież, ile jabłek miał Mariuszek, zanim dostał 5 jabłek.
Morał: Zawsze zerujcie zmienne!
Polecam roflcopter.pl jako nieoficjalne źródło informacji naukowej i technicznej 
Oraz https://en.wikipedia.org/wiki/Conway%27s_Game_of_Life zainteresowanym tym zadaniem. Są tam dobre przykłady odciążające mózg. W końcu po co co tworzyć koło na nowo?
Na Mistrzostwa WWSI w Programowaniu, podobnie jak na Algoligę i Fraktal, jestem w tej chwili za głupi. Jeżeli zaklepanie DFSa będzie dla mnie robotą na 3-5 minut a nie szukaniem gotowca albo załamywaniem się to chętnie wezmę udział w czymś ambitnym. Po prostu nie widzę senu w startowaniu w konkursie, który będzie kolidował z moimi studiami i w którym - w najlepszym przypadku - rozwiążę dwa zadania. Niemniej życzę powodzenia wszystkim uczestnikom!