59 / 237
Aug 2016

Ah, faktycznie.... taki głupi błąd a tyle nerwów... dzięki wielkie!

11 days later

Proszę pomocy pól dnia spędziłem nad testowaniem i bez błędu. We wcześniejszej fazie miałem kod który posiadał warunki na a i b ale zrezygnowałem z nich. Teraz kod wygląda tak https://ideone.com/9dFHqQ92 a i tak sędzia mi wyrzuca bledną odpowiedz. Nie wiem, opadły mi morale a na pomysł wpadłem sam.

przy 9 masz zamienione miejscami odpowiedzi, popraw to i zaliczy. Do tego liczba do potęgi zerowej daje 1 a nie samą siebie, ale w tym zadaniu potęgi zaczynają się od jedynki wiec sędzia przepuści ten błąd.

Po prostu nie wierze:D dzięki wielkie. A co do potęgi zerowej już błąd załatwiony.

może przeczytaj ten wątek - odpowiedź już była dana kilka razy

i dodatkowa uwaga - na wyjściu wypisujemy tylko to, czego żąda autor zadania - nic nie dodajemy od siebie
(bo ładniej wygląda)

mariusz193 włanie przeczytałem cały watek i nie zanalazlem kodu podobnego do mojego , czy jestes w stanie okreslic co jest nie tak w moim kodzie ?

Czy aby na pewno? Właśnie taki, który ty napisałeś jest pełno(przekraczasz limit pamięci i czas). Coś źle szukasz. Tak jak powiedział mariusz, odpowiedź była udzielona kilkanaście razy.

Do huba96

Tyle kodu na proste zadanie, i na dokładkę źle działającego :slight_smile:

proponuję test:

3
15 0
16 0
17 0

problem polega na tym, że prawdopodobieństwo błędu jest wprost proporcjonalne do kwadratu liczby instukcji 'if" :slight_smile: (obserwacja własna)

Moj program robi to co jest w zadaniu wiec nierozumiem , nie uzywam zbyt duzo zmiennych

mój poprzedni post nie był do ciebie.
ten jest :slight_smile:

także używasz zbyt dużo zmiennych, przecież te dwie tablice są zupełnie niepotrzebne, możesz od razu wypisać odpowiedź, testuj program nie u siebie, ale na ideone.com, nie ma wtedy problemu z mieszaniem się wejścia i wyjścia

w wątku wielokrotnie pisano, dlaczego nie należy używać funkcji pow() - przeczytaj ten wątek i pomyśl - myślenie nie boli (wiem, są wyjątki)

Ile jeszcze osób ma ci odpisać, żebyś zrozumiał?

Przetestuj i zobacz:

11
1289312391 0
1 2321323123
2 324324345
3 435435436
4 9080237
5 2163062
6 96123412
7 921638125
8 2128963591
9 21538123
0 182931253

Twój program wypisuje:
Wynik : 1

A prawidłowy out to:
1
1
2
1
4
5
6
7
2
9
0

Nie umieszczaj żadnych informacji o wyniku itd. To sprawdza komputer, nie człowiek i dla niego liczy się output taki, jaki wyznaczył autor zadania.

1:
system("cls"); // do wywalenia

2:
cout<<"Wynik : "<<(pot%10); // zamień na:

cout << pot % 10;

I tak ci po tych zmianach nie przejdzie:

http://ideone.com/c2gUQz22

3:
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie cały wątek i popraw algorytm.

Testy podstawowe owszem - przejdzie. Ale innych już nie. Algorytm do wymiany :wink:

Witam mam taki problem odnosnie tego przypadku : 5 2163062 modulo z 2163062 wynosi 2. Więc 5 do potęgi 2 powinno dać 25, a u mnie daje 24 czy możecie spojrzeć i powiedzieć dlaczego ?

Dzięki za wskazówki

bo używasz kompilatora C++, który ma błędną implementację biblioteki matematycznej , w szczególności
pow(5, 2) daje wynik 24,999999999999 :slight_smile:

jeżeli sprawdzisz to na ideone.com, to tam będzie to 25

a teraz uwagi:
1) po pierwsze kod przekazujemy poprzez link do ideone.com (tam też możemy testować dane przykładowe)
2) przeczytaj, jak należy rozwiązywać zadania na spoj-u, informacje znajdziesz na starym forum spoj-a25
3) przeczytaj dokładnie treść zadania, bo obecnie rozwiązanie ma niewiele wspólnego z zadaniem
4) przeczytaj dokładnie cały ten wątek, to może nie będziesz musiał pisać: "u mnie działa, a sędzia mnie nie lubi i złośliwie mi nie zalicza :sob:"

13 days later