Hej, mam problem z tym zadaniem.
Wiem, że kod móglby być łatwiej napisany, prosze o pomoc
https://pastebin.com/uxS9qFZH14
Pzdr
Popatrzyłem na Twój kod i się przeraziłem. 83 linie kodu, gdy można to zrobić w mniej niż 30. Nie zrozum mnie źle,nie krytykuję go. Tworzenie klas ma tutaj pewnie jakieś walory edukacyjne, ale bardzo wydłuża kod i obniża, moim zdaniem, czytelność programu. Sorry, nie byłem w stanie zmusić się, by go przeczytać. Ale możliwe, że znajdziesz innych chętnych.
Mam problem po dla podanych zestawow dziala a zielnej rameczki nie dostaje ;). PS. wulgaryzmy wiem zaraz przestawie wyglada to tak
#include
using namespace std;
long long int test_nr,ilosc_obazar,ciacha_wpudle,time_one_cookie;
long long int max_seconds=86400,all_cookies=0;
// liczy ile dany obzartuch opierdolil ciach
int opierdolone_ciacha(int seconds)
{
return max_seconds/seconds;
}
// How many boxes we need
int all_boxes(int cookies, int cookies_one_box)
{
if (cookies%cookies_one_box==0)
{
return cookies/cookies_one_box;
}
else
{
return (cookies/cookies_one_box)+1;
}
}
int main()
{
cin>>test_nr;
// main loop
for (int i = 0;i< test_nr; i++)
{
cin>>ilosc_obazar>>ciacha_wpudle;
for (int i=0; i<ilosc_obazar; i++)
{
// wczytac czas jedzenia 1 ciacha dla kazdego obzartucha
cin>>time_one_cookie;
// policzyc ile opierdoli
all_cookies+=opierdolone_ciacha(time_one_cookie);
}
//cout<<"Lacznie ciach: "<<all_cookies<<endl;
cout<<all_boxes(all_cookies,ciacha_wpudle);
all_cookies=0;
}
return 0;
}
#include
using namespace std;
int main()
{
int ilosc_testow,ilosc_obazar,ciacha_wpudle,time_one_cookie;
int max_seconds=86400,all_cookies=0;
cin>>ilosc_testow;
for (int i = 0;i< ilosc_testow; i++)
{
cin>>ilosc_obazar>>ciacha_wpudle;
for (int i=0; i<ilosc_obazar; i++)
{
cin>>time_one_cookie;
all_cookies+=max_seconds/time_one_cookie;
}
if (all_cookies%ciacha_wpudle==0)
{
cout<<all_cookies/ciacha_wpudle;
}
else
{
cout<<(all_cookies/ciacha_wpudle)+1;
}
all_cookies=0;
}
return 0;
}
Cześć, mam też problem z tym zadaniem. Mianowicie wyskakuje mi NZEC. https://ideone.com/14RueA5
Ktoś wie co tutaj poprawić?
Bo też, jak dużo osób, wklejasz tylko kod, a nie wklejasz testów [do okienka stdin] i nie testujesz swojego programu na ideone [u siebie też nie!?]. Gdybyś to zrobił, gdy to zrobisz, natychmiast dostałbyś taki komunikat --> https://ideone.com/11ApSH2, jak poniżej:
Traceback (most recent call last):
File “./prog.py”, line 12, in
File “./prog.py”, line 2, in ileCiastekZjeObzartuch
NameError: name ‘math’ is not defined
Czyli po prostu zaponiałeś o …
<-- tu jest ukryta podpowiedź, kliknij... ;-)
… zaimportowaniu biblioteki math.
#include
using namespace std;
int main()
{
long x,N;
long M;
int A[10000];
long s=0;
cin>>x;
for(int j=0;j<x;j++)
{
cin>>N>>M;
for(int i=0;i<N;i++)
{
cin>>A[i];
}
for(int i=0;i<N;i++)
{
s+=24*60*60/A[i];
}
if (s%M==0) s=s/M;
else s=(s/M)+1;
cout<<s;
cout<<endl;
}
return 0;
}
Witam
Jestem początkujący i proszę o pomoc z kodem. Dane wychodzą mi poprawne ale sędzia stwierdza bląd.
Witam!
Próbując rozwiązać zadanie o tytułowych obżartuchach już na początku napotkałem problem, a mianowicie próbując uruchomić go w celu sprawdzenia dotychczasowej poprawności zostałem zapytany o podanie ilości testów, a następnie ilosci obżartuchów i ciastek w jednym pudełku lecz zaraz po tym program oddaje liczbę zamiast przejśc do kolejnej pętli, w której zapyta o czasy każdego z obżartuchów. No ale postanowiłem dokończyć kod troche ,na ślepo’’. Jednak nadal nic. Postanowiłem sprawdzić zadanie licząc, że możę SPOJ nie zaakceptuje zadania lecz chociaż pokaże błędy, których Code::Blocks nie pokazuje mnie lecz i to na nic… Skrozystałem także z ideone.com2. Tam udało mi się wychwycić kilka błędów jak literówka przy includowaniu biblioteki cmath lub brak “int” przed “i” w pętlach for. W tym momencie nie pokazują mi się żadne błędy lecz nadal kod zdaje się zatrzymywać “cin” w pierwszej pętli i oddaje jakiś wynik zamiast kontynuować. Czy źle zagnieździłem pętla czy może popełniłem jakiś kardynalny błąd. Z góry przepraszam jeśli jest to trywialnego lecz dopiero niedawno zacząłem naukę strikte programowania.
EDIT: Po kilku godzinach innego zajęcia, małej przerwy od programowania, uruchomiłem ponownie codeblocks i tym razem wszystko zadziałało lecz wyniki zdają się niepoprawne, tak samo w ideone