81 / 133
Jun 2019

Ogarnąłem Twoje rozwiązanie w Javie. Powodem niedziałania było to, że tworzyłeś 2 obiekty Scanner
(jeden w funkcji main, a drugi w fiilList). Wystarczy, że w main utworzysz obiekt Scanner i przekażesz go jako argument do metody fillList.

Dzięki wielkie, głupie błędy są moją domeną. Usuwam kody z posta.

Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego wywala Błędna odpowiedź?
(Kod ukryty :slight_smile: )
Jestem “świeżak” w tym, więc jeśli ktoś ma dodatkowe wskazówki, co do kodu to będę wdzięczny

Twój program źle liczy dla chociażby takich danych
A 1 18
B 3 17
Błąd jest banalny i łatwy do naprawienia. Jeśli ta podpowiedź Cię nie naprowadzi, to podam dalsze wskazówki :slight_smile:
A zresztą…
Podam słowo klucz - METRYKA

Co prawda, to nie było tylko to co pisałeś (inty jeszcze :)) ale tak, zrozumiałem, poprawilem. Zaliczone. Dziękuje.

9 months later

Zerknąłem, no i trochę błędów tam jest. :wink:

.
.
.
.
.

===================================
Jeżeli dostajesz WA [wrong answer - błdna odpowiedź], to natychmiast powinieneś, ze skupienie i zrozumieniem jeszcze raz zajrzeć do treści zadania:

nazwa x y
gdzie nazwa jest unikalnym dla każdego testu ciągiem co najwyżej 10 liter alfabetu łacińskiego,

10 [słownie dziesięć] != 1 [słownie jeden]

PS
dokleiłeś siędo wątku, ale warto także do niego zajrzeć.

W funkcji sortowanie_babelkowe jest parametr int n natomiast wewnatrz funkcji jest deklaracja char n
Moze to wprowadzac zamieszanie.
Jeszcze obliczanie odleglosci punktu.
moze moj test jest troche zlosliwy i moze sedzia nie ma tego typu testu.

wejscie
1
3
A 0 0
C 1 1
B 0 -1
wyjscie
A 0 0
B 0 -1
C 1 1

math.h jest biblioteka typowa dla zwyklego C

jednak jest napisane “co najwyzej” czyli mysle ze nie powinno byc problemu z tym, ze nazwa ma mniej niz 10 liter

masz racje, nazwa n mogla robic zamieszanie, jednak po zmianie nazwy,by uniknac powtorek dalej jest bledna odpowiedz.

math.h jednak z tego co widze moze byc stosowana rowniez co C++ gdzie ulatwia obliczanie poteg i pierwiastkow

Niestety jest problem z tym, że dopuszczasz nazwy tylko jednoliterowe. Co Twój program zrobi, gdy w teście będzie nazwa dwu, trzy,… literowa. Gdybyś dopuścił nazwy 100 literowe, to rzeczywiście z punktu widzenia logiki rozwiązanie nie przeszkadzałoby to. Poszedłeś w złą stronę.
C++ dopuszcza bibliotekę math.h ale dlaczego nie korzystać z biblioteki dedykowanej wprost do C++ czyli cmath? Masz zamiar w przyszłości swój kod przerabiać na C?

dobrze, jednak po zmianie rodzaju zmiennej ze znakow czyli char na string SPOJ nadal uwaza ze jest bledna odpowiedz, wiec nie w tym problem. Mysle ze skoro i jedna i druga biblioteka spelnia swoje zadanie to nie ma co sie zaglebiac co dalej bede z tym robil. Wazniejsza kwestia dla mnie jest rozwiazanie zagadki dlaczego kod nie przechodzi, co nie dziala poprawnie

tu powinna byc liczba mnoga: zmiennych.

Jednak prawidlowa obsluga przyklad jest obowiazkowy do zaliczenia

wejscie
1
3
A 0 0
C 1 1
B 0 -1
wyjscie
A 0 0
B 0 -1
C 1 1

mhm… czyli czepiamy sie bezsensownych rzeczy a rozwiazania dalej brak, dzieki za pomoc :slight_smile:

Gdzie zamieściłeś poprawiony (chociaż wciąż niedziałający) kod po sugestiach @narbej i @pawoj20? Dlaczego się spodziewasz, że ktoś będzie chciał pomagać, jeśli nic mu nie ułatwisz? Co z wykonaniem testu podanego przez @pawoj20?

trzeba poprawic w wielu miejscach. Czy poprawiles w wielu miejscach?

moj przyklad nie jest bezsensowny bo pokazuje bardzo wazna rzecz dotyczaca obliczania odleglosci.

uwaga dotyczaca biblioteki moze i jest najmniej sensowna, ale gdyby sie jej pozbyc i nie wstawiac innej to powyzszy problem rozwiazalby sie.
PS.
Na Twoim kodzie dostalem AC jako uzytkownik Kucyk (konto uzywam do cudzych kodow, eksperymentow itp. nie chce miec balaganu)

18 days later

Witajcie, napisałem kod do tego zadania, gdy wrzucam do sędziego pokazuje, że jest błędna odpowiedź. Wszystkie “trudne” przypadki podane we wcześniejszych komentarzach do tego postu wkleiłem i odpowiedzi wchodzą dobre Czy jest ktoś wstanie dać jakąś wskazówkę co tutaj jest źle?
Problem rozwiązany

Na tym teście co podałeś:
in:
1
3
A 12 -12
C 13 12
B 11 11
wychodzi mi out:
B 11 11
C 13 12
A 12 -12
bo odległość tych punktów od (1,1) jest równa:
A 17.0294
C 16.2788
B 14.1421

Pytanie właściwie retoryczne…
Dlaczego liczysz odległość od punktu (1,1)?
Przeczytaj i przemyśl treść zadania i polecenie