Skreślenie z góry osób z powodu że piszą od krótkiego czasu programy jest błędnym założeniem i zniechęca do nauki.
Zadanie to zaakceptowało mi rozwiązanie w którym nie użyłem żadnych skomplikowanych rzeczy typu rekurencja wskaźniki itd. ( nie wiem jak wyglądają programy osób które mają czasy wykonania bliskie Zera ) tak więc teoretyczną wiedzę do AC w tym zadaniu nabywa się już po kilku dniach pisania moim zdaniem, trzeba tylko umieć dobrze przeanalizować problem i go sprytnie rozwiązać.
Jak na mnie aż, a nie tylko. Wiedzę niektórzy posiadają nawet bez pisania, ale analiza i sprytne rozwiązywanie problemów wymagają już większej wprawy i doświadczenia zwłaszcza od osób, które nie miały do czynienia z tego rodzaju problemami. Co innego grać w szachy / warcaby / być wzorowym uczniem / ..., a co innego umieć rozwiązywać takie zadanka jak właśnie MWP3_3E.
Nie chodziło mi o to, aby kogoś skreślać, a jedynie nakierować na łatwiejsze problemy. Powtarzając za pewnym nieinformatycznym szefem informatyczną mądrość - najpierw trzeba widzieć bitami, aby potem widzieć bajtami
Witam, sędzia uważa, że to błędna odpowiedź https://ideone.com/HE6FsA26 choć przy sprawdzaniu nie widzę błędnych wyników. Co może być przyczyną?
Możliwe, że WA, masz bo ruszasz głowę, sprawdzasz czy jest kolizja, a dopiero na końcu przesuwasz (lub nie) koniec ogona. Gdy głowa celuje w środek lub końcówkę ogona nie ma to znaczenia. Gdy jednak głowa chce dziabnąć w sam czubek ogona, może on, może zdążyć uniknąć? Kolejność kroków w twoim programie. Nie dam za to ani głowy ani ogona. Jadę pkp z gdyni do olsztyna, a do dyspozycji mam tylko komórkę …
Co do szybkości … czy twój algorytm przeszedłby w dużo szybszym c/c++? . Jak wyżej, pociąg spóźniony ale powoli wpełza do olsztyna.
Suggested Topics
Topic | Category | Replies | Views | Activity |
---|---|---|---|---|
MBPROB01 - History version in plaintext pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 152 | Jul '24 |
FR_20_02 - Poszukiwacze skarbów - Błąd w testach? | Zbiór zadań | 1 | 75 | Apr 2 |
PP0504B - StringMerge - w języku C | Zbiór zadań | 5 | 186 | Jun '24 |
TFRACAL - Kalkulator ułamków | Zbiór zadań | 2 | 125 | Feb 1 |
TOPSORTL - Porządek leksykograficzny w grafie | Zbiór zadań | 3 | 126 | Jul '24 |