21 / 32
Jul 2017

Nawet miałem Ci doradzić, abyś odpuścił sobie to zadanie, ale uznałem, że to byłaby z mojej strony lekka przesada - wszak jakiś staż już masz :wink:

Niemniej gratuluję AC!

Skreślenie z góry osób z powodu że piszą od krótkiego czasu programy jest błędnym założeniem i zniechęca do nauki.
Zadanie to zaakceptowało mi rozwiązanie w którym nie użyłem żadnych skomplikowanych rzeczy typu rekurencja wskaźniki itd. ( nie wiem jak wyglądają programy osób które mają czasy wykonania bliskie Zera ) tak więc teoretyczną wiedzę do AC w tym zadaniu nabywa się już po kilku dniach pisania moim zdaniem, trzeba tylko umieć dobrze przeanalizować problem i go sprytnie rozwiązać.

Jak na mnie aż, a nie tylko. Wiedzę niektórzy posiadają nawet bez pisania, ale analiza i sprytne rozwiązywanie problemów wymagają już większej wprawy i doświadczenia zwłaszcza od osób, które nie miały do czynienia z tego rodzaju problemami. Co innego grać w szachy / warcaby / być wzorowym uczniem / ..., a co innego umieć rozwiązywać takie zadanka jak właśnie MWP3_3E.

Nie chodziło mi o to, aby kogoś skreślać, a jedynie nakierować na łatwiejsze problemy. Powtarzając za pewnym nieinformatycznym szefem informatyczną mądrość - najpierw trzeba widzieć bitami, aby potem widzieć bajtami :wink:

1 year later

8
6 FLERFF
8 EEEELLLL
33 ELELERELELEERELELERELELRELELEEFEE
33 ELELERELELEERELELERELELRELELEEFEF
6 EEERRR
30 EEEERFFFFRFFRFRFFLELLERLLLRFRFR
6 FLERFF
8 EEEELLLL
co ci wychodzi? To są testy z zadania i pod zadaniem. Nie zagladałam do kodu, ale podejrzewam że gdzieś coś nadpisywane między testami.

Był błąd przy odczytywaniu danych, ale po poprawie sędzia nadal nie zalicza, odpowiedzi to :
TAK
7
33
TAK
TAK
22
TAK
8

Na co to odpowiedzi, bo w przykładowych odpowiedziach 8-ki nie ma

Do zapisywania kolejnych współrzędnych, miała zły rozmiar, już wszystko jasne :slightly_smiling_face:

4 years later

Hej, usiłuję ogarnąć rozwiązanie w Python 3

Wciąż WA, proszę o przykład, który wskaże mi złe rozwiązanie. Będę wdzięczny też za info
czy w ogóle akurat to zadanie jest możliwe do rozwiązania w Python 3, bo na liście Najlepszych nie widzę
ani jednego rozwiązania w tym języku.

Możliwe, że WA, masz bo ruszasz głowę, sprawdzasz czy jest kolizja, a dopiero na końcu przesuwasz (lub nie) koniec ogona. Gdy głowa celuje w środek lub końcówkę ogona nie ma to znaczenia. Gdy jednak głowa chce dziabnąć w sam czubek ogona, może on, może zdążyć uniknąć? Kolejność kroków w twoim programie. Nie dam za to ani głowy ani ogona. Jadę pkp z gdyni do olsztyna, a do dyspozycji mam tylko komórkę …
Co do szybkości … czy twój algorytm przeszedłby w dużo szybszym c/c++? . Jak wyżej, pociąg spóźniony ale powoli wpełza do olsztyna.