Zadania były fajne, ja się osobiście zgubiłem na “Poszukiwaczach Skarbów”.
Bardzo dużo czasu tam straciłem i finalnie go nie zrobiłem.
Zawsze mnie interesuje cały proces myślowy, aby kompletnie zrobić nietrywialne zadanie - czyli wygenerować algorytm, który sobie z tym problemem poradzi w sensownym czasie.
Najprościej jest wykorzystać jakąś analogię do zadania zrobionego w przeszłości, ale co, jeżeli takiego nie było?
Dopiero wówczas tak na prawdę zaczynamy używania głowy. Moja coś zaszwankowała i wymyśliła taki algorytm na tych poszukiwaczy, że implementując to, wiedziałem, że to na bank nie przejdzie, ale i tak usilnie pisałem te linijki kodu, bo kto mi zabroni. Efekt: poddałem się z takim wewnętrznym głosem: “Co ty se wyobrażałeś, z czym ty do ludzi ?”.
Teraz już (chyba) wiem jak to zrobić, czekam aż się pojawią te zadania na głownym SPOJu aby sprawdzić.
Pierwsze miejsce, w ciągu 36 minut: komplet 8 zadań - tylko jedno raz nie weszło, to jakiś rekord świata.
Konkursy z programowania na SPOJu zawsze mi się podobały, oczywiście, ze mnie tam średni algorytmik, ale nie ukrywam, że pomimo tego, to lubię się w to pobawić. Moja subiektywna ocena jeżeli chodzi o porównanie do “Potyczek Algorytmicznych”, SPOJ jest jakoś tak bardziej przyjazny, nie wiem do końca o czym teraz piszę, ale tak jakoś czuję 
Taka frekwencja, może dlatego, że nie ma koszulek :), oczywiście żartuję, bo kto by tam się zapisał specjalnie na taki konkurs dla jakiegoś gadżetu, chociaż po przeglądnięciu forum PA, takich osób nie brakuje.
Podsumowując, taki konkurs to zabawa przednia i dziękuję organizatorom.