7 / 7
Mar 25

XX Edycja Konkursu Programistycznego FRAKTAL

Zapraszamy na jubileuszową, XX edycję konkursu programistycznego FRAKTAL!

Data: 23 marca 2025 (Niedziela)
Godzina: 12:00 - 16:00

Autorzy zadań: Marcin Kasprowicz & Grzegorz Spryszyński

Przygotowaliśmy dla Was 8 ciekawych zadań, które przetestują Wasze umiejętności algorytmiczne.

Konkurs odbędzie się na platformie:

• created

Mar 3
  • last reply

17d
  • 6

replies

• 148

views

• 4

users

• 22

• 1

link

Zupełnie przypadkiem trafiłem na powyższą informację. Forum działa [trochę inaczej], ale chyba jeszcze mało kto o tym wie - bo tu jest teraz starasznie! STRASZNIE cicho. A może wszyscy stwierdzili, że całą brudną robotę będzie za nich robiła AI i już się nie “bawią” w te zabawki i klocki? :wink:

Może okaże się 23 marca - zobaczymy jaka będzie frekwencja. Trochę czasu jeszcze zostało, więc … rozsyłajcie wici, uruchomcie pocztę pantoflową …

Czy ja już kiedyś nie mówiłem o “przymusowym” zapisie na listę e-mailową z automatycznym wysyłaniem ważnych wiadomości [taka jak ta o konkursie] do zaineresowanych [zapisanych] adresatów?

Żadna sztuczna inteligencja nie zastąpi tego forum. A w Fraktalu to chyba wystartuje po raz pierwszy od nie pamiętam kiedy, od 10 edycji o ile dobrze pamiętam to chyba zawsze współorganizowałem.

15 days later

Bardzo gorące i ogromne podziękowania organizatorom konkursu, Marcinowi i Grzegorzowi.
Zadania były dobrze dobrane i ciekawe.

Frekwencja, 34 osoby, na 315000 zarejestrowanych użytkowników :wink: SPOJ’a, mogłaby być trochę lepsza.

Miłego dnia.

Zadania były fajne, ja się osobiście zgubiłem na “Poszukiwaczach Skarbów”.
Bardzo dużo czasu tam straciłem i finalnie go nie zrobiłem.

Zawsze mnie interesuje cały proces myślowy, aby kompletnie zrobić nietrywialne zadanie - czyli wygenerować algorytm, który sobie z tym problemem poradzi w sensownym czasie.
Najprościej jest wykorzystać jakąś analogię do zadania zrobionego w przeszłości, ale co, jeżeli takiego nie było?
Dopiero wówczas tak na prawdę zaczynamy używania głowy. Moja coś zaszwankowała i wymyśliła taki algorytm na tych poszukiwaczy, że implementując to, wiedziałem, że to na bank nie przejdzie, ale i tak usilnie pisałem te linijki kodu, bo kto mi zabroni. Efekt: poddałem się z takim wewnętrznym głosem: “Co ty se wyobrażałeś, z czym ty do ludzi ?”.
Teraz już (chyba) wiem jak to zrobić, czekam aż się pojawią te zadania na głownym SPOJu aby sprawdzić.

Pierwsze miejsce, w ciągu 36 minut: komplet 8 zadań - tylko jedno raz nie weszło, to jakiś rekord świata.

Konkursy z programowania na SPOJu zawsze mi się podobały, oczywiście, ze mnie tam średni algorytmik, ale nie ukrywam, że pomimo tego, to lubię się w to pobawić. Moja subiektywna ocena jeżeli chodzi o porównanie do “Potyczek Algorytmicznych”, SPOJ jest jakoś tak bardziej przyjazny, nie wiem do końca o czym teraz piszę, ale tak jakoś czuję :slight_smile:

Taka frekwencja, może dlatego, że nie ma koszulek :), oczywiście żartuję, bo kto by tam się zapisał specjalnie na taki konkurs dla jakiegoś gadżetu, chociaż po przeglądnięciu forum PA, takich osób nie brakuje.

Podsumowując, taki konkurs to zabawa przednia i dziękuję organizatorom.

W moim mniemaniu:
Na PA, wysyłasz swoje rozwiązanie, przed zamknięciem listy, a dopiero potem, zostajesz oceniony. I nie możesz potem już wysyłać poprawek.
Mimo, że na SPOJ.u nie ma koszulek ;-), ocenę dostajesz natychmiast po wysłaniu zgłoszenia i możesz to robić do boolu - do uzyskania AC. I pewnie dlatego jest barrdziej przyjazny.

Dlatego też jestem pełen podziwu [najlepszym - jednoplusowym zgłoszeniom], ale gratuluje nie tylko najlepszym, gratuluję wszystkim uczestnikom!

To wcale nie jest takie złe podejście. Pisząc ‘cokolwiek’ cały czas myślisz o zadaniu i kto wie, może wpadniesz na lepsze rozwiązanie. A czasem okazuje się, że to ‘wolne’ rozwiazanie można lekko podrasować (czytaj: dodać jednego lub dwa ify) i zaczyna działać dużo szybciej.
Co do zadań, to postaramy się jak naszybciej dodać je do ogólnej puli.