20 / 24
Jun 2020

To może zgodnie z zasadami propagandy - Viva Cl*pper :smiley: Z ciekawości: która wersja Harboura?

Tzn? SQL, SQL + OTC Mediator, ADS i dbfy, … ?

1. ile znaków mają te zmienne? Jak max 10 i wyglądają tak jak stworzone przez osoby, które lubią akronimy typu KolNagCzer to może być ciężko bo to kwestia kompatybilności wstecznej i tak zwanego legacy code. Jeżeli kod jest w Clipperze to pamiętaj, że zmienne o długości > 10 znaków i tak są truncatowane do 10 znaków więc przejście na Harbour spowoduje, że kod w Clipperze przestanie działać - Harbour uznaje nazwy zmiennych > 10 znaków

2. Najpierw zastąpiłbym PUBLICi PRIVATEami i zobaczył czy działa. Jeżeli tak to przechodzenie na LOCALe jest ostatnim etapem i najlepiej zacząć go od czegoś prostszego np. zmiennych tworzonych w jednej funkcji na potrzeby kilku innych funkcji - wtedy wystarczy wrzucić je jako parametry. Poza tym - jak słusznie zauważył @narbej - nie każdy PUBLIC to zło. Jedynie większość :slight_smile:

1. http://www.kresin.ru/en/index.html3
  2. przykłady z mojego GitHuba https://github.com/e-Lama11
  3. oficjalna dokumentacja Harbour
  4. wbrew pozorom fajnie zobaczyć ich przykłady oraz kod pliku std (w include)

Masz cały kod obwarowany MEMVARami?

Mam nadzieję, że w pozytywnym sensie. Bo mój pierwszy dream team też pokazywał mi drogi na skróty. Po co zmienne lokalne, po co robić dobrze, po co tak skoro też działa, … :wink:

Tak na skróty bo czasem nie wiem jak coś zrobić krócej , a on mi nieraz podpowie :wink:
Nie niestety nie mam całego kodu obwarowanego MEMVAR.
Co do zmiennych Public to wiem ,że nie pójdzie bo są konieczne do pracy i czasem są wołane w różnych miejscach ;(.
Na Twój github napewno spojrzę :wink: Dzięki
Różne wersje TZN : ADS , bez ADS , ADS+CLIPPER & ADS + HB32 razem , HB32 + CLIPPER bez ADS itd
ADS , Clipper i HB itd , do Mediatora się dopiero przymierzam

Pozdrowienia

1 month later

CLIPPER jeszcze istnieje, i na dokładkę ktoś go jeszcze używa ?
(bo ja się z nim pożegnałem 30 lat temu)

Clipper już może niezbyt, ale zastąpił go Harbour i w mniejszym stopniu xHarbour. Nie wiem jak z XBase++. Słyszałem też o X#. Z całą pewnością dobrze ma się dBASE.

Są firmy, które programują tylko w Harbour. Często zajmują się renowacją zabytków i ogarniają też np. Pascala :wink: Znam dokładnie jedną taką firmę. Łatwiej o sytuację typu firma ma stary kod i maks dwuosobowy dział IT, który nie ma mocy przerobowych i często kompetencji by to przepisać więc działają na tym co mają.

Słowem: jeżeli chcecie programować, chrzanić informatykę - uczcie się historii :slight_smile:

Suggested Topics

Want to read more? Browse other topics in Tutoriale, poradniki or view latest topics.