Witam serdecznie,
Oto kod:
http://ideone.com/8WFa7Y144
Sprawdzałem różne liczby, wszystko powinno działać, a jednak coś jest nie tak. Ktoś pomoże wskazać błąd?
created
last reply
- 15
replies
- 2.2k
views
- 5
users
- 2
links
Witam serdecznie,
Oto kod:
http://ideone.com/8WFa7Y144
Sprawdzałem różne liczby, wszystko powinno działać, a jednak coś jest nie tak. Ktoś pomoże wskazać błąd?
Może ktoś mi powiedzieć dlaczego po dodaniu dwóch long double wychodzi zły wynik?
1234567890123456789 12123343456567878909
13357911346691336192
a to kod:
#include “stdafx.h”
#include iostream
#include iomanip
using namespace std;
long double liczba,liczba2,wynik;
int ile_razy;
int main()
{
cin >> ile_razy;
while (ile_razy)
{
wynik = {};
cin >> liczba >> liczba2;
cout << setprecision(1000);
wynik = liczba + liczba2;
cout << wynik << endl;
ile_razy--;
}
system("pause");
return 0;
}
No to teraz dlaczego nie akceptuje?
#include
#include
using namespace std;
unsigned long long liczba,liczba2,wynik;
int ile_razy;
int main()
{
cin >> ile_razy;
while (ile_razy)
{
wynik = 0;
cout << setprecision(1001);
cin >> liczba >> liczba2;
wynik = liczba + liczba2;
cout << wynik << endl;
ile_razy--;
}
system("pause");
return 0;
}
Co to oznacza że imput jest pusty? WTF?
w czasie edycji na ideone.com1 pod okienkiem z programem masz okienko enter input (stdin)
tam należy wstawić dane do przetestowania działania programu
skoro przeczytałeś odpowiedni rozdział podręcznika C/C++ to odpowiedz na pytanie: ile maksymalnie cyfr może mieć dodatnia liczba dla typu long long ?
Tia jest to możliwe ale nie tylko ja siedzę przed kompem w niedzielę zamiast z rodziną. Różnica jest taka że ja się uczę :).
Udzielasz wymijających odpowiedzi pytałem w skasowanym poście dlaczego nie da się dodać long double do siebe?Nie wystarczyło powiedzieć bo ma 8 bajtów tylko się wywyższać i odsyłać do kogoś innego?
prosze sobie zobaczyć 29minutę odcinka
http://miroslawzelent.pl/kurs-c++/tablice-w-c++/10
logicznie rozumując myślałem że powiększe long double do paru miejsc i po sprawie.
A ja polecam wybierać dobre źródła wiedzy Bo ten program oczywiście zwraca złe wyniki dla myślę nie tak znowu wielkich n (Uwaga! zabrałem kod i przetestowałem dla wybranych n! Nie wykluczam, że w którejś minucie autor uzasadnia, że napisał błędny program w jakimś celu, np. zademonstrowania nieprawidłowego podejścia do problemu)
Nie wnikam, czy są wymijające. Natomiast long double dodaje się do siebie tak: a + b.
Nie wystarczyło, bo to bzdura. Abstrahując już od sytuacji, gdy bajt nie ma 8 bitów - long double na pewnych architekturach może mieć np 12 bajtów i nawet nie musi mieć nic wspólnego z IEEE 754.
Raczej byś przypomniał sobie matematykę z trzeciej czy drugiej klasy szkoły podstawowej
Formalnie to nawet w C++ się da, ale oczywiście nie czystym a np boostowanym.
Słusznie myślałeś, bo rzeczywiście w pewnej szczególnej logice takie postępowanie działa. Logika ta doczekała się nawet swojej nazwy - zelentym Podstawowe cechy zelentyzmu to: 1) logiczne rozumowanie oparte na solidnych podstawach naukowych (rachunek wariacyjny albo chociaż dobra literatura typu botanika Szweykowskich), co doczekać się może nawet naukowej analizy (http://platyna.org/blog/2014/01/04/ciag-fibonacciego-i-zlota-proporcja-w-naturze/11) 2) stawianie na samorozwój metodami wszelakimi, np. “Tia jest to możliwe ale nie tylko ja siedzę przed kompem w niedzielę zamiast z rodziną. Różnica jest taka że ja się uczę :).” (żeby nie było - głęboko wierzę, że ta diagnoza jest przesadzona i specem od slight edgu czy czegoś tam nie jesteś) 3) pozostawianie wszystkiego co ważne w danej chwili na później, bo wiedzę należy budować od podstaw, a kod / film / odcinek / wykład / … / już bardzo się rozrosnął
Czytam nadal Grębosza Opus c++(jestem na ok 1000str.). Opis prosty podręcznik to raczej jest pod publiczkę. Taka zawiłość kodów i nazw w klasach jest po prostu czasochłonna. Rozumiem że chciał oddać wszystkie możliwe wyjątki ale gubię się w kodach i analiza ich zajmuje po prostu zbyt wiele czasu. Dla przykładu klasy zrozumiałem ale nie potrafiłem ich napisać a w tym odcinku jakiś chłopaczek po prostu pokazał wszystko w prosty sposób.
Każdy mówi że to taka świetna książka na początek a mi się wydaje że nikt nie chce powiedzieć że “…król jest nagi.”
Grębosz pomógł mi tylko dlatego, że dość późno zainteresowałem się IT i przedstawił mi sposób myślenia o kodzie (a nie np. o reakcjach chemicznych, które były mi znane). Polecam go tylko jako lekturę przed snem.
Jeżeli jesteś już na tak dalekim etapie to polecam Ci rozwijać się albo poprzez SPOJa (rozwiniesz się w algorytmice) albo poprzez robienie własnych projektów, np. spróbuj zrobić jakąś grę komputerową (kółko i krzyżyk w konsoli itp) najpierw na funkcjach a potem na klasach. Oczywiście jedno nie wyklucza drugiego
Ja preferuję jako źródło wiedzy o Cpp dokumentację, ale dużo dobrego słyszałem np. o książce Stephena Prata. Jeżeli źródła internetowe to najlepiej anglojęzyczne.
PS
No i oczywiście zestaw klasyczny: Linux, na start niech będzie nawet srubuntu, ale poznajemy ustrojstwo no i oczywiście coś typu Far Manager + ConEmu albo Total Commander na windzie. Jak masz mysz to na weekend majowy polecam ustawić na tapecie podstawowe skróty klawiszowe na danym systemie operacyjnym (ale nie typu Ctrl+V, a np. Ctrl+Shift+Esc albo Win+D dla Windowsa) a potem mysz zanieść gdzieś, gdzie nie będzie kusić.
Topic | Category | Replies | Views | Activity |
---|---|---|---|---|
MBPROB01 - History version in plaintext pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 168 | Jul '24 |
FR_20_02 - Poszukiwacze skarbów - Błąd w testach? | Zbiór zadań | 1 | 89 | Apr 2 |
PP0504B - StringMerge - w języku C | Zbiór zadań | 5 | 200 | Jun '24 |
TFRACAL - Kalkulator ułamków | Zbiór zadań | 2 | 137 | Feb 1 |
TOPSORTL - Porządek leksykograficzny w grafie | Zbiór zadań | 3 | 140 | Jul '24 |