21 / 31
Jan 2024

No więc tak…ekhem…praktycznie cały drugi dzień zawodów walczyłem ze Słownikiem (nie licząc poprawienia Skrzyżowania II). Walczyłem do samego końca. Po 29 nieudanych próbach przesłałem rozwiązanie, które tym razem miało szansę zadziałać…lecz zostało mało czasu do końca, nie starczyło go na testowanie i wypisałem wynik w odwrotnej kolejności. Szybko zatem dopisałem reverse i już chciałem wysyłać ponownie, ale…własnie skończył się czas… :sweat_smile:

Teraz sprawdziłem na SPOJu…zabrakło jeszcze dołączenia algorithm, ale gdy to poprawiłem to…dostałem AC :smile:
Normalnie minuty mi zabrakło :rofl:

Ogólnie bardzo lubię ten konkurs, choć nieraz frustruje mnie mała ilość przykładowych przypadków testowych :sweat_smile:
Zdarzyła się także drobna nieścisłość: w Małym Księciu format wyjściowy wskazywał na brak zer wiodących przed wykładnikiem, co jednak nie tylko nie okazało się potrzebne, ale wręcz powodowało błąd :sweat_smile:

Wielkie dzięki za komentarze.

Jesli chodzi o wszelkie nieścisłości w treści (sortowanie leksykograficzne vs alfabetyczne, niejasny format wyjscia) zachęcam, żeby od razu w komentarzu zadawać takie pytanie podczas konkursu. Nie zawsze wyłapiemy drobne różnice w znaczeniu określonych słów, wiec warto pytać. Możliwe, ze inni też się nad tym zastanawiają.

Co do stopnia trudnosci, to juz zależy od autora, jak sobie zaplanował dane zadanie. Jakby co, Czujnik na pewno da sie rozwiązać w Pythonie. Ja to tak rozwiazalem i przegapiłem fakt, ze w cpp mogą byc problemy z wczytaniem danych wejściowych.

Co do zglaszanych WA, spróbuję spojrzeć co tam się dzieje.

A co do malej ilości testów przykładowych, Spoj zawsze działał w takiej formule. Czasem za dużo testów za bardzo zdradza rozwiązanie. Wiec liczba i jakosc testów przykladowych jest bardzo zależna od zadania.

To było w jednym rozwiązaniu. Ani wzorcówka ani rozwiązania testerów zadań nie przewidziały takiego konceptu. Sam użyłem unsigned long long int i boola do przechowania znaku.

Ale tak, to miała być (jedyna skądinąd) trudność w tym zadaniu - problematyczny zakres. Sam się zdziwiłem, że krytyczna dla wielu osób.

Przechodzi.

Nie tylko Tobie. Jedna z wersji treści zadania zakładała odwołanie do zadania U2. Ale w toku zmian edycyjnych uległa argumentowi prostej i konkretnej treści, bez bezpośredniego wyjaśnienia, że to nie jest kodowanie U2, że to się skądś tam bierze… Być może niesłusznie… Niemniej nie bronię się - przedstawiam wyłącznie kontekst sytuacji.

Moja wtopa. Nie zwróciłem uwagi, a mą czujność uśpiło użycie seta do sortowania (gdybym klepał funkcję sortującą to zastanowiłbym się co i jak) oraz błyskawiczne rozwiązanie zadania przez testerów i @xilinx (odebrałem je jako potwierdzenie poprawności treści).

Ustosunkuję się jak tylko znajdę chwilę.

Hm… może więcej przykładów mogłoby pomóc. Przy okazji wielu ludzi z błędnymi wzorami szybciej znalazłoby swoje błędy, choć nie wiem, czy to akurat było pożądane. Ten sam problem miałem w skrzyżowaniu - wg mnie np. 10 testów przykładowych nie zaszkodziłoby, ale z drugiej strony to promuje zgadywanie wzorów zamiast ich np. wyprowadzania.

To można było zgłaszać jakieś komentarze? image

A mam jeszcze takie pytanie: ile czasu jest doliczane za “bombę” (brak AC)? I czy błąd kompilacji też się w to wlicza?

Ogólnie bardzo fajny konkurs, dziękuję organizatorom, autorom zadań i wszystkim uczestnikom :pray:
I gratulacje dla zwycięzców :clap:

Tak, np. tu jest komentarz, który wymusił poprawkę w treści: https://www.spoj.com/FRAKTAL/problems/FR_18_03/7. Tradycją Fraktala, w której uczestniczyłem po raz pierwszy, jest pilnowanie konkursu - staramy się przetestować jak najwięcej zadań innych autorów, aby w razie czego interweniować od co i udzielić wyjaśnień. No i może nie wszyscy zauważyli, ale na początku konkursu w kilku zadaniach wysypały się grafiki - to też zostało naprawione :slight_smile:

@lenfromatyk, zaraz napiszę priva, żeby tu nie spamować.

To raczej nie kwestia Spoja.Tak działa większość tego typu serwisów - jeżeli nie wszystkie. Testy w zadaniu są tylko ilustracją, rozjaśnieniem treści zadania. Nie służą do testowania kodu. Zdarzają się czasami wyjątki od tej zasady.

12 days later

Rozumiem. Tym niemniej dla mnie bywa frustrujące gdy “przecież moje rozwiązanie powinno działać” i działa dla wszystkich przypadków testowych, dla jakich potrafię przetestować. A jednak otrzymuję błędną odpowiedź :sweat_smile:

Ja w takiej sytuacji staram się napisać bruta, który rozwiązuje problem (nieważne jak wolno, ważne, że poprawnie). Potem generuje losowe testy i porównuje wyniki z moim ‘poprawnym rozwiązaniem’. Jeśli znajdę różnicę, to badam o co chodzi.
Niestety nie zawsze da się zastosować takie podejście.
Jak się nie da, to pozostaje pytać na forum.

Za każde niepoprawne zgłoszenie (w tym błąd kompilacji) doliczane jest 20 minut.

“Jak się nie da, to pozostaje pytać na forum.”

Ale rozumiem, że nie podczas zawodów? :sweat_smile:

Podczas zawodów lepiej jest pisać komentarze pod zadaniem. Tam patrzymy w pierwszej kolejności.

A po konkursie warto pytać na forum, jeśli u wiesz jak zrobić jakieś zadanie. Ogólnie jestem zdania, że po każdym konkursie, w którym się brało udział powinno się rozwiązać wszystkie zadanie, z którymi sobie nie poradziliśmy. Tylko tak można się nauczyć czegoś nowego i dalej się rozwijać.

Suggested Topics

Topic Category Replies Views Activity
Konkursy 8 235 11h

Want to read more? Browse other topics in Konkursy or view latest topics.