18 / 18
Jun 2018

Będę w weekend [2-4.03.2018] w Gdyni i będę miał trochę czasu, więc wpadłem na pomysł spotkania z administratorem/ami SPOJ’a i porozmawianie o bolączkach. Jeżeli masz także jakieś problemy, które mógłbym poruszyć na takim ewentualnym, jeżeli dojdzie do skutku spotkaniu, napisz, tu w tym wątku lub ewentualnie do mnie na PM.

Lista moich problemów, abym nie zapomniał oraz aby dać szansę i czas na zapoznanie się z nimi administracji.

1. Reaktywacja, odzyskanie “starego forum” i udostępnienie wiedzy ogółowi - a szczególnie nowym użytkownikom.
  2. Błędy i braki na nowym forum:
    a) polskie wątki doklejone do angielskich
    b) potrzeba zablokowania możliwości tworzenia wątków w kategorii [root] pl.spoj.com1
    c) nowi użytkownicy błądzą i pytają po polsku na angielskim forum - wprowadzić domyślna ścieżka lub jakoś to zablokować?
    d) instrukcja użytkowania wysyłana do rejestrujących się nowych uzerów.
  3. Poruszana już przezemnie sprawa komentarzy pod zadaniami.
  4. Pytanie mojej przyjaciółki o prawa użytkownika do swoich rozwiązań/kodów. Czy może ona umieszczać swoje kody np na github?
  5. Jakie są plany i perspektywa [wizja firmy] na przyszłość SPOJ’a
  6. Porównując np z CodeChef [po kilka konkursów co miesiąc] na pl praktycznie zamarła działalność konkursowa - może to dobrze, jak ktoś chce to trzeba się uczyć języków obcych [english].
  7. Martwe linki tkwiące jak ciernie w ciele SPOJ’a [a pewnie też diskuss’a]
  8. Jako ciekawostka, chciałbym zapytać o sprawę kopiowania [chaterowania?] cudzych kodów.

Jeżeli coś sobie przypomnę to dopiszę, a także czekam na Twoje uwagi.

• created

Feb '18
  • last reply

Jun '18
  • 17

replies

• 1.6k

views

• 7

users

• 5

• 3

links

ad 4. Kod rozwiązującego jest jego własnością, czy coś przegapiłem?
ad 6. Temat był ostatnio poruszany i były pomysły na różne zadania, nie tylko konkursowe. Link: Spoj == polska śmietanka intelektualna? 🙂. Jeżeli jednak możliwość tworzenia własnych zadań i konkursów wymaga napisania do bliżej nieokreślonych osób, które odpowiadają w bliżej nieokreślonych terminach (wcale?) to po co się w ogóle męczyć z czymś takim?
ad 8. A o co konkretnie?
9. Ja chciałbym wiedzieć, dlaczego przed paroma dniami mogłem zmieniać nazwy tematów na forum, a teraz już nie, … . Czy na prawdę musimy stosować https://meta.discourse.org/t/what-do-user-trust-levels-do/4924/41 i inne “nowostki”? Czy ktokolwiek zerknie na moje wielkie osiągnięcia typu “First Like”?
10. https? Dowiadywanie się, że SPOJ jest nie tylko martwy, ale może też stanowić niebezpieczeństwo dla prywatności i komputerów użytkowników, jest raczej przykre :wink:
11. Kiedyś kody z rozwiązaniami dało się skutecznie(j) usunąć z forum. Obecnie kod raz wstawiony na forum pozostaje na nim. Niby nic wielkiego i kto chce trzaskać zadania samemu i tak będzie je trzaskać, a nawet czasami przestudiowanie kilku gotowców daje więcej wiedzy niż samodzielne męczenie się z problemem bez rezultatu, ale myślę, że przekazywanie gotowców powinno być ograniczone do PW, a każdy użytkownik powinien móc przeglądać forum w poszukiwaniu porad bez ryzyka natrafienia na gotowca

1. Dodać do polskiego forum spoja kategorię offtopic.
  2. Jeśli jest taka możliwość, dać moderatorom uprawnienie do modyfikacji daty wstawienia posta (naprawa chronologii w łączonych wątkach).

Ad. 14. Ten temat był już kilka razy poruszany, możemy do tego dążyć, ale jeśli chodzi o stare wątki to nie da się wszystkich tak połączyć żeby zachwać chronologię:

image

Mniej skomplikowany proces tworzenia własnych zadań i konkursów. Ostatnio jak potrzebowałem zorganizować konkurs na własny użytek, to niestety musiałem wybrać inną platformę, bo spoj wymagał za dużo zachodu z prawami itp

Kliknięcie w Problems na stronie głównej powinno wyświetlać rożne zadania, a nie tylko pierwszą stronę łatwych. Dzięki temu nowi użytkownicy nie będą zawsze (do bólu) rozwiązywać ciągle tych samych zadań :smiley:

W tym temacie zaproponowałbym nawet więcej zmian, choć nie są one wg mnie tak bardzo istotne.

1. wydzielić zadania elementarne i przenieść tam te zadania z łatwych, które są tak proste, że kompromitują SPOJa jako metodę nauki kodzenia i algorytmów (bo chyba kiepsko wygląda zadanie próbne polegające na dodaniu dwóch liczb w tej samej kategorii z zadaniami, gdzie rozwiązanie to kilkukrotne użycie STLa)
  2. przejrzeć i zweryfikować poziom trudności zadań odkąd wprowadzili nowszy procek. Mnóstwo zadań o niegdyś wyśrubowanych limitach straciło obecnie sens i np. zadanie PRIME_T uczy wszystkiego co złe - przechodzą bruty, a ludzie uznają, że ich programy są optymalne (bo kto by tam słyszał o sitach)
  3. zablokować możliwość dodawania komentarzy do zadań elementarnych, bo to głównie (tylko?) tam jest syf (znowu, PRIME_T to świetny przykład)
  4. ponieważ nikt tego nie pilnował, nie brakuje zadań średnich łatwiejszych niż przeciętne zadanie łatwe, a świadczyć o tym może podejrzanie duża liczba rozwiązań. Zadanie “Czy potrafisz nie uzyc srednika” wymaga tylko użycia wyszukiwarki i jako takie jest zadaniem łatwym. Problem jest też w trudnych. Nie rozwiązałem zadania “Precz z komentarzami!”, ale jego obecność w trudnych jest poddawana w wątpliwość nawet w komentarzach, treść brzmi prosto, a statystyki sugerują, iż jest ono łatwe
  5. trudno o zmiany w 1) do 4), jeżeli nie ma wolontariuszy. Może by tak przesunąć “władzę” w stronę forumowiczów? Bo ja widzę na forum głównie trzech ludzi + siebie i z tego co wiem tylko dwóch z nich jest moderatorami i żaden nie jest adminem :wink: To trochę “lipa” :wink:
  6. (z innej beczki) może ja jestem już bardziej informatykiem niż biologiem/chemikiem (ostatnio wypadło mi z głowy znaczenie słowa atawizm, a substraty reakcji Fischera-Tropscha przypomniałem sobie dopiero po aż 3 sekundach! :wink: ), ale odnoszę wrażenie, że rzekomo trudniejsze zadania nie są wcale takie trudne… na ogół wystarczy dobrze przeglądać sieć, rzadziej książki, a przekopiowanie BFSa z jakiejś strony w sieci to 90% rozwiązania zadania… średniego. A nawet kilku. Sądzę, że zadania średnie powinny cechować się wyższym poziomem trudności i być bardziej różnorodne. Mój pierwszy algorytm grafowy, po skopiowaniu i wprowadzeniu jakichś głupich poprawek, pozwolił w kilka minut metodą copy-paste dostać AC w iluś zadaniach średnich. W tym temacie brawa dla autora zadania “Zjazd koordynatorów” z ostatniego Fraktala, bo właśnie wymagało czegoś więcej niż czystego klasyka, ale czy reszta zadań średnich faktycznie kiedykolwiek była średnio trudna, czy ktoś po prostu uznał, że np. grafy albo trudniejsze do wygooglowania wzory z definicji są średnio trudne? Może jakieś uściślenie, kiedy zadanie uznajemy za średnie, a kiedy nie?

Z chęcią wypowiem się odnośnie punktu 6 czyli braku konkursów, bo temat dotyczy mnie bezpośrednio. To nie jest tak, że jako organizatorzy AlgoLigi nagle powiedzieliśmy sobie, dobra chłopaki gasimy światło i spieprzamy :wink:

Historia jest następująca:
Byliśmy zmęczeni, w zasadzie ostatnie 2 sezony organizowane były na zmianę przez 6-7 osób, a nowi autorzy zadań się nie pojawiali.

A tak bardziej szczegółowo to:
Możecie wierzyć albo nie, ale przygotowanie nawet najprostszego zadania w całym zestawie trwa minimum 2 godziny, a przeważnie dłużej. Do każdego zadania pisane są 2-3 różne rozwiązania. Później trzeba opracować zestaw danych testowych. Kiedyś testy były głównie losowane, co było szybsze, ale mniej dokładne. Obecnie większość jest przygotowywana ręcznie, włączając w to testy wydajnościowe, do których są pisane generatory testów pod konkretne przypadki testowe. Jeżeli pojawiają się testy losowe to w moich zadaniach stanowią one góra 1/3 całości. Potem opracowywana jest treść zadania, a na koniec trzeba jeszcze doklepać rozwiązanie sprawdzające poprawność zakresów danych w testach. Jeżeli zadanie jest interaktywne albo wymaga własnego sędziego to zabawy jest jeszcze więcej. Podsumowując opracowanie takich zadań, które podczas AL, Fraktala albo Mistrzostw WWSI w Programowaniu mają poniżej 10 AC zajmuje minimum kilka dni. Organizacja rundy AlgoLigi, zakładając, że 2 osoby robią po 5 zadań trwała przeważnie około miesiąca. To jeżeli chodzi o samą realizację zadań, a teraz weźcie pod uwagę jeszcze to, że te zadania trzeba wymyślić :slight_smile: Nie dało się tego ciągnąć dłużej w tak okrojonym składzie, co nie oznacza, że AlgoLiga już nigdy nie wróci, po prostu chwilowo ma przerwę :slight_smile:

Ciekawe gdzie? :wink:
Zależało mi na spotkaniu, a nie na dzwonieniu czy pisaniu ;-(. Ale co się odwlecze, to nie uciecze. Więc jak macie jeszcze jakieś szalone pomysły, to piszcie śmiało, i obiecuję, że jeżeli uznam je za interesujące, nie omieszkam zapytać, przy jakiejś następnej okazji, lub jednak w końcu umówię jakąś videorozmowę [w ostateczności].
Chodziło mi przede wszystkim o poznanie admina[ów] i uściśnięcie ręki a także pogratulowaniu dobrej roboty, tak dobrze słyszysz. Wiele problemów [także tych wymienionych w tym wątku] tak naprawdę są do rozwiązania przez nas samych i nie ma co zawracać nimi głowy adminom. Na przykład, w jakiej kategorii ma zostać umieszczone zadanie należy do problemsettera a nie admina. A to że poziom umiejętności rośnie, to nie powód, żeby znowu mieszać w już przydzielonych [podzielonych] zadaniach. Analogicznie ilość i jakość testów [a także samego zadania] to problem problemsettera , a także użytkowników, a nie admina.

3 months later

Done. Otrzymałem w tej kwestii maila od administracji.

Suggested Topics

Want to read more? Browse other topics in System SPOJ or view latest topics.