@beniek_k Możesz wypisać w konsoli EOF2 (windows: CTRL + Z).
Dzięki, o tym nie wiedziałem. Ale mimo wszystko jeszcze trochę pomęczę Gdybym z jakiegoś powodu chciał taką pętle “while (cin>>cokolwiek)” która wykonuje się nieokreśloną ilość razy a przy nie wpisaniu niczego i wciśnięciu enter pętla się przerywa (nie koniecznie cały program, załóżmy że dalej chce coś jeszcze wyświetlić). Macie jakieś podpowiedzi jak takie coś zaprogramować ?
(nie wiem czy się wgl da
)
P.S chyba że naruszam zasady pisząc pod tym zadaniem to usunę. Nie jest mi to jakieś niezbędne do życia, zwykła ciekawość
Teg o o co pytasz, nie da się zaprogramować, za pomocą pętli:
while (cin >> cokolwiek)
Dlaczego? Dlatego, że cin ignoruje białe znaki, a ENTER, jest właśnie jednym z nich [białym znakiem].
Można to oczywiście zrobić [zaprogramować] w inny sposób, np używając getchar (), getline itd, ale skoro:
(nie jestem i raczej nie będę informatykiem/programistą
)
zaspokój w takim razie proszę moją zwykłą ciekawość, jeżeli możesz. Co robisz lub co robi PŚk [Politechnika Świętkokrzyska] w twoim profilu? I czemu masz już prawi 50 rozwiązanych zadań na spoju - tylko hobby?
O taką odpowiedź mi chodziło, dzięki (o getline() wiedziałem ale chciałem wiedzieć czy da się cin, bo działało lepiej do momentu zakończenia
Też mnie trochę zmyliło że wczytywanie z pliku w ten sam sposób while (inFile>>cokolwiek) działało (wychodził z pętli po wczytaniu wszystkiego), a gdzieś czytałem że cin jest klasą pochodną ifstream więc spodziewałem się podobnego działania
(chyba że coś pomieszałem)) . Zaspokajając twoją ciekawość: studiuje automatyke. Na drugie pytanie sam nie znam odpowiedzi
zawsze interesowało mnie wiele ale nie programowanie, a teraz postanowiłem się sprawdzić i w tym, zobaczymy na czym się skończy
Suggested Topics
Topic | Category | Replies | Views | Activity |
---|---|---|---|---|
SPOJ.com - Problem ZABAWA pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 92 | 22d |
TFRACAL - Kalkulator ułamków | Zbiór zadań | 2 | 168 | Feb 1 |
FR_20_02 - Poszukiwacze skarbów - Błąd w testach? | Zbiór zadań | 1 | 131 | Apr 2 |