41 / 46
Mar 2021

To zależy jakie zachowanie programu chcesz uzyskać.
Polecam post Narbeja kilka stron wyżej, jak odpalać program tak jak to robi sprawdzarka.

Dzięki, o tym nie wiedziałem. Ale mimo wszystko jeszcze trochę pomęczę :smiley: Gdybym z jakiegoś powodu chciał taką pętle “while (cin>>cokolwiek)” która wykonuje się nieokreśloną ilość razy a przy nie wpisaniu niczego i wciśnięciu enter pętla się przerywa (nie koniecznie cały program, załóżmy że dalej chce coś jeszcze wyświetlić). Macie jakieś podpowiedzi jak takie coś zaprogramować ? :smiley: (nie wiem czy się wgl da :smiley: )

P.S chyba że naruszam zasady pisząc pod tym zadaniem to usunę. Nie jest mi to jakieś niezbędne do życia, zwykła ciekawość

Teg o o co pytasz, nie da się zaprogramować, za pomocą pętli:

while (cin >> cokolwiek)

Dlaczego? Dlatego, że cin ignoruje białe znaki, a ENTER, jest właśnie jednym z nich [białym znakiem].
Można to oczywiście zrobić [zaprogramować] w inny sposób, np używając getchar (), getline itd, ale skoro:

(nie jestem i raczej nie będę informatykiem/programistą :smiley: )

zaspokój w takim razie proszę moją zwykłą ciekawość, jeżeli możesz. Co robisz lub co robi PŚk [Politechnika Świętkokrzyska] w twoim profilu? :wink: I czemu masz już prawi 50 rozwiązanych zadań na spoju - tylko hobby?

O taką odpowiedź mi chodziło, dzięki :wink: (o getline() wiedziałem ale chciałem wiedzieć czy da się cin, bo działało lepiej do momentu zakończenia :smiley: Też mnie trochę zmyliło że wczytywanie z pliku w ten sam sposób while (inFile>>cokolwiek) działało (wychodził z pętli po wczytaniu wszystkiego), a gdzieś czytałem że cin jest klasą pochodną ifstream więc spodziewałem się podobnego działania :man_shrugging:(chyba że coś pomieszałem)) . Zaspokajając twoją ciekawość: studiuje automatyke. Na drugie pytanie sam nie znam odpowiedzi :joy: zawsze interesowało mnie wiele ale nie programowanie, a teraz postanowiłem się sprawdzić i w tym, zobaczymy na czym się skończy :smiley:

3 months later

Czy coś jest nie tak ze sprawdzarką? Rozwiązanie w pythonie przechodzi, a w C nie