61 / 93
Jul 2019

Hej, mam problem z tym zadaniem, sprawdzałem literówki chyba wszystko gra, spacje też podobno nie robią problemu.
Tu mój kod z przykłądowymi testami, dla danych z zadania też daje rade https://ideone.com/sOe5Dr35 (na ideone na koncu wypisuje dwa razy bln w konsoli sie tak nie dzieje, moze to jest przyczyna). Pzdr :slight_smile:

Tak, nadmiar spacji.

Po prostu 13 jest liczbą pechowa i po prostu użyj w swoim teście mniejszej liczby :wink: [np zmień w tym swoim teście TYLKO 13 na 12 i zobacz co się stanie - czy nie pozbędziesz się w ten sposób pechachacha … ;-)]

Nie ma znaczenia gdzie testujesz, czasami na konsoli jest nawet wygodniej - ale trzeba to robić i trzeba to robić systematycznie.
Przetestuj od 1 do 20, a potem od 100 do maksymum, ze skokiem *10, tzn:
100
1000
10000
itd

1 month later
8 days later

zadanie przeszło, sprawdzałem dla danych
4
3000000001
2000102
2000002
2000000

i wyszło mi

trzy mld. jeden
dwa mln. sto dwa jeden
dwa mln dwa jeden
dwa mln jeden

ktoś wie dlaczego? ps. ale sędzia zaliczył :slight_smile:

Jesteś pewien, że sprawdzałeś na tej samej wersji, którą wysłałeś do SPOJ’A?
Moje wyjście dla tych danych to:
trzy mld. jeden
dwa mln. sto dwa
dwa mln. dwa
dwa mln.
Nie ma żadnych kontrowersji.

jeżeli badam pojedyncza liczbe, np.: 2000002 to wynik jest dwa mln. dwa czyli jest OK
jeśli badam tak jak podałem to po “większej liczbie” dopisuje później w następnej linijce liczbę jedności większej liczby …

np.:
4
2000102
3000000001
2000002
2000000

w 3 i 4 linijce dopisze na końcu jeden
ps. zadanie robię na danych typu string

10 months later

Witam,

Męczę się z tym zadaniem (może zbyt krótko), ale już nic nie może mi przyjść do głowy, co może być nie tak z moim kodem.
Proszę o pomoc. Wystarczy drobne nakierowanie.
Mój kod: tu był, ale już nie ma.

Z góry dziękuje za pomoc :wink:

Super! Jest AC!
Dziękuje pawoj20 za spojrzenie świeżym wzrokiem i pomoc :slight_smile:

12 days later

To ja chciałbym spytać, co jest nie tak? Przecież Spoj Ci chyba dał jakąś odpowiedź? To nie ważne, akurat w tym wypadku czy to jest python taki czy inny czy dowolny inny język. Ważna jest umiejętność testowania, a tej Ci wyraźnie brak :wink:

Testujesz, a nie umiesz znaleźć w swoim własnym teście - na ideone - błędu, wiem że to tylko drobna pojedyńcza literówka ale jednak. Nie mam zamiaru Ci ułatwiać i nie mam zamiaru Ci jej podać, taki jestem wredny :wink:

TESTOWANIE:
kopiujesz test i poprawne odpowiedzi, np tu ze spoja do plików o dowolnych nazwach np:: test.in6, test.out
robisz///////////// w konsoli - uruchamiasz swój program z przekierowaniami:

python3 twoj_program < test.in > moj.out
diff test.out moj.out

Tak to wygląda w Linuxie, ale identycznie robisz pod windowsem, tylko zamiast diff używasz innego programu do porównywania plików. Pod linuxem masz też więcej programów porównujących więc używasz dowolnego.

Jeżeli nie, to “ręcznie” poszukaj tej literówki.

PS
Ja znalazłem jedną literówkę, ale może jest ich więcej, nie wiem :wink:

Dzięki wielkie bardzo mi to pomogło sprawdziłem wszystkie liczby od 1-900 i miałem 2 literówki twój tester się przydał na Windowsie polecenie FC do sprawdzania plików jakby ktoś potrzebował :slight_smile:

Dzień Dobry
W moim programie coś nie działa, sprawdziłem pod kątem literówek i różnych testów, ale nie mogę znaleźć gdzie mam błąd. Na końcu każdej linii mam spacje, ale z tego co czytałem wcześniej jest to dozwolone ?
Prosiłbym o pomoc. Oto mój kod.

1. Wyjscie programu jest nieprawidlowe. Liczba ma byc wypisana tylko slownie.
  2. Trudno zorientowac sie w programie, a probowalem.

Nie rozumiem co masz na myśli, że liczba ma być tylko słownie.U mnie wyświetla tylko słowa bez cyfr.

1. https://ideone.com/cJvLAP17
  2. Powyzej link do prostego testu na ideone.
    Wynik jest po slowie stdout.
    Moze jest jakas roznica miedzy kompilatorami.
    Edit:
    Gdy nie zostanie znaleziony element w mapie zwracany jest map::end , ktory wskazuje na liczbe (przypadkiem, dziwne ??).
    wystarczyc dodac jedna linijke lub rozbudowac warunek if.

Faktycznie, u mnie nie ma cyfry. Dzięki za podpowiedź, będę szukał gdzie jest błąd

4 months later

Witam,
Mam problem ponieważ wszystkie testy przechodzę które były tu wrzucane jednak sędzia dalej mi wypluwa błędną odpowiedź :frowning:
Tu był kod
Kod starałem się sformatować żeby był jak najbardziej przejrzysty.

Dzięki Bardzo :slight_smile:
sprawdzałem to z tysiąc razy i nie zauważyłem tej literówki :confused: