Tak, masz rację @yula. Tylko pytanie, czy to jest aż taka prosta sytuacja.
Fakt, że wystarczy zerknąć na forum by wiele zrozumieć. Ale jeśli robisz np. zadania domowe na szybko, cóż… . Ludziom się nie chce. Wróćmy do silni. Jesteś w podstawówce, ogarniasz tabliczkę mnożenia. Czy przerasta Cię obliczenie silni? Nie. No to liczymy: 1!, 2!, … , 10!. Pytanie od nauczycielki: jaka będzie ostatnia cyfra 11!, 12!, … n!? Dzieci wszystko widzą i wiedzą!
A teraz robimy im “wodę z mózgu” przez lata edukacji, finalnie jasno wskazując, że w programowaniu chodzi o to, żeby zaklepać obliczanie n!. Jak to zrobić? Prosto: pierwsze zadanie w LO: oblicz resztę z dzielenia liczby x przez y. Czyli ludzie poznają magiczny znaczek %. Drugie zadanie: rozwiąż równanie liniowe. Trzecie: rozwiąż kwadratowe. A w domu połączcie to wszystko robiąc coś ciekawego… hm… co by tu wymyślić… wiem! Wiecie co to silnia? Już wam pokażę, to takie mnożenie. I rozwiążcie na następny tydzień zadanie na SPOJu i policzcie (hehe, też adekwatne słowo) ostatnią cyfrę n!. No i ludzie liczą. Co więcej, na infie dostają za takie programy dobre noty!
Nie wierzycie, że tak jest? Ok, rozumiem. Ja sam nie wiem jak jest
Natomiast przypuszczam że tak, jak napisałem, bo… mój brat był na rozszerzonej infie i miał “kartkówkę” z cppa. Zadanie brzmiało: na wejściu nauczyciel wpisze jakieś dwie liczby, np. 123 oraz 7, a na wyjściu chce zobaczyć resztę z dzielenia pierwszej przez drugą. Nie, żeby ktoś wskazał zakresy danych wejściowych - ale z kontekstu wynikało, że mowa tylko o małych liczbach dodatnich.
Jak się to skończyło? Uwaga uwaga! To mocne! Przełożeniem kartkówki bo na poprzedniej lekcji nauczyciel zapomniał wspomnieć, że w C++ mamy operator %
I tak, sam się zdziwiłem i sprawdziłem klepiąc kod - zadanie dało się rozwiązać pozostałymi operatorami, które omówione na lekcji były. Btw, jest chyba zadanie na SPOJu dotyczące dzielenia z resztą. No, ale po co myśleć. Skoro nie kazali… .
Zgoda.
Też zgoda. Im więcej na SPOJu tym bardziej dziwi mnie własna głupota. W życiu jeszcze gorzej 
Mi mówić tego nie musisz. Ale mogę na priv dać Ci sporo namiarów na osoby, które chętnie się dowiedza, w czym różnica między SPOJem, programowaniem, algorytmami, matematyką, informatyką, pracą, szkołą, …
A co do libek: nieliczne względem tych wykorzystywanych przez przeciętnego “klepacza”.
No tylko to właśnie trzeba ludziom powiedzieć. Wskazać, że to tzw. “zadanie z gwiazdką”. A nawet dwiema. A jak tego nie ma a nauczyciel / trener / guru / … kazało OBLICZYĆ, no to się nie dziwmy, że ludzie LICZĄ. Na lekcji rekurencja do liczenia silni była git. Już widzę, jak ktoś im tłumaczył, że tak się nie da w tym zadaniu bo cośtam.