Warto najpierw nauczyć się czytać!
Czytać ze zrozumieniem, więc może wróć i zacznij od tego?
W poście nad twoim umieściłem kilka bezcennych rad, przeczytaj i zastosuj się chociaż do pkt. 1 i 5. To ja osobiście, wyedytowałem i poprawiłem Ci formatowanie twojego błędnie wklejonego kodu.
Przemyśl też koniecznie pkt 5. Poniżej malutki fragmencik z treści zadania:
... W pierwszej linii znajdują się dwie liczby całkowite N i M oddzielone pojedynczą spacją (1 ≤ N ≤ 10.000, 1 ≤ M ≤ 1.000.000.000). Oznaczają one odpowiednio liczbę zaproszonych obżartuchów na Zlot oraz liczbę ciastek ....
Czy naprawdę sądzisz, że czas[100] jest na tyle rozciągliwy, aby pomieścić 10000 obżartuchów? Po kiego, tak w ogóle, potrzebne jest Ci wpychanie ich wszystkich w jedną ciasną klatkę? Czy nie możesz, spytać pierwszego, tylko o to, ile czasu je ciastko, zapamiętać [przetworzyć], wpuścić go na Zlot i przejść do następnego?
Całą resztę twojego rozwlekłego kodu, kładę na karb tego, że się dopiero lub zaczniesz uczyć czytać
. Życzę powodzenia i wytrwałości.
PS
SIGSEGV wynika właśnie z powodu nierozciągliwości twojego czasu i grzebania po nie przydzielonej pamięci.
PS 2
instrukcja:
x = doba/czas - 1;
jest błędem - dzielenie całkowitoliczbowe jest zawsze ucinane[zaokrąglane do liczby całkowitej w dół] i w tym wypadku nic nie zmienia tego faktu, to, że x jest typu float. Najpierw jest tu wykonywane dzielenie całkowitoliczbowe, a dopiero potem wynik tego dzielenia, konwertowany jest na typ float. Wystarczy więc tylko samo:
x = doba/czas;
bez całej reszty sprawdzania modulo etc.
PS 3
Jeszcze lepiej po prostu:
suma += doba/czas;