41 / 54
Mar 2022

po pierwsze jest post dla nowych na forum w gdzie tłumaczy sie podstawowe rzeczy, między innymi jak umieszczać program w poście. A jeszcze lepiej dawać linka z Ideone.com1
Po drugie jesteś pewny że tylko 3 ciastka czy ciastkożerców może wystąpić ? Bo tyle przyszykowałeś miejsca…

Dziekuje za spostrzezenie, przed nastepnymi postami zaznajomie sie z postem dla nowych :slight_smile:

jezeli chodzi o talice to tyle miejsca przygotowalem pod te konkretne zadanie, z ciekawosci sprawdzilem i dalem nawet 20 miejsc ale dalej wyskakuje mi blad kompilacji

(1 ≤ N ≤ 10.000, 1 ≤ M ≤ 1.000.000.000)

Coś mi się wydaje, że w zadaniu mogą wystąpić “troszkę” większe ilości obżartuchów niż 20. Jeśli chcesz, możesz dynamicznie alokować pamięć na tablicę albo użyć kontenera std::vector. Ewentualnie po prostu zrobić statyczną tablicę z 10000 miejscami, w tym zadaniu jeszcze to przejdzie. I nie wyskakuje ci błąd kompilacji, tylko SIGSEGV, co jest spowodowane użyciem pamięci poza tablicą (bo masz duuużo mniejszą niż może być maksymalnie obżartuchów).

dziekuje za rady, faktycznie chodzilo o wielkosc tablic, sugerowalem sie danymi wejsciowymi i pod nie stworzylem program, w zaden sposob nie wpadlbym na to ze musze tak ogromne tablice zrobic w odniesieniu do tresci zadania :slight_smile:

Serio ?? A dane w punktach wejście - wyjście to tak dla jaj pisane??? Historyjka to historyjka. Ona właśnie dla jaj pisana, by pokazać do czego można użyć danego działania itp… A najważniejsze dane są w sekcji wejście i tam podane są zakresy do których trzeba sie dostosować…

Tak jak pisalem to dopiero moje 1 zadanie, sugerowalem sie tylko danymi wejsciowymi ktore byly wypisane pod calym tekstem, teraz juz w kazdych kolejnych zadaniach wiem dokladnie jak czytac zadanie i do czego sie odnosic wiec zamykajac ten watek dziekuje za pomoc

Hej, jest ktoś w stanie pomóc wytłumaczyć czemu nie działa mi rozwiązanie? :slight_smile:

Próbowałem kilkoma sposobami, obecnie wynik podawany jest jako “inf” i też nie potrafię znaleźć wytłumacznia dla tego problemu :confused:

bo jest złe rozwiązanie ?? Co ty w ogóle próbujesz zrobić ? Czemu mają służyć sumy i iloczyny czasów ??

Wiem już co źle było z tym - zasugerowałem się innym zadaniem (prędkość średnia) i poleciałem tym tokiem myślenia… Kodowanie po nocce w pracy nie wyszło na dobre choć doba/(czas obż nr 1) + doba/(czas obż nr 2) na kartce sobie dobrze rozwiązałem :stuck_out_tongue:

jednak sędzia dalej nie chce mi go przepuścić pomimo, że wyniki są dobre

Po co zamieszczasz kod, który został zaliczony???
Usuń go!

int czas[m];
Nie powinno się używać variable-length arrays (po ludzku, tablice, których rozmiar nie jest znany w momencie kompilacji). Nie jest to wspierane przez wszystkie kompilatory c/c++ (nie jest chyba nawet w standardzie). Zamiast tego polecam dużą statyczną tablicę, dynamiczną alokację pamięci operatorem new lub użycie kontenera std::vector.

I jak powiedział przedmówca, usuń kod (najlepiej włącznie z trzema poprzednimi, bo są bardzo blisko AC).

Dzięki za podpowiedź :smile: jeszcze muszę zgłębić temat, ale następnym razem wykorzystam twoją radę! :smiley: