po pierwsze jest post dla nowych na forum w gdzie tłumaczy sie podstawowe rzeczy, między innymi jak umieszczać program w poście. A jeszcze lepiej dawać linka z Ideone.com1
Po drugie jesteś pewny że tylko 3 ciastka czy ciastkożerców może wystąpić ? Bo tyle przyszykowałeś miejsca…
(1 ≤ N ≤ 10.000, 1 ≤ M ≤ 1.000.000.000)
Coś mi się wydaje, że w zadaniu mogą wystąpić “troszkę” większe ilości obżartuchów niż 20. Jeśli chcesz, możesz dynamicznie alokować pamięć na tablicę albo użyć kontenera std::vector
. Ewentualnie po prostu zrobić statyczną tablicę z 10000 miejscami, w tym zadaniu jeszcze to przejdzie. I nie wyskakuje ci błąd kompilacji, tylko SIGSEGV, co jest spowodowane użyciem pamięci poza tablicą (bo masz duuużo mniejszą niż może być maksymalnie obżartuchów).
Wiem już co źle było z tym - zasugerowałem się innym zadaniem (prędkość średnia) i poleciałem tym tokiem myślenia… Kodowanie po nocce w pracy nie wyszło na dobre choć doba/(czas obż nr 1) + doba/(czas obż nr 2) na kartce sobie dobrze rozwiązałem
jednak sędzia dalej nie chce mi go przepuścić pomimo, że wyniki są dobre
int czas[m];
Nie powinno się używać variable-length arrays (po ludzku, tablice, których rozmiar nie jest znany w momencie kompilacji). Nie jest to wspierane przez wszystkie kompilatory c/c++ (nie jest chyba nawet w standardzie). Zamiast tego polecam dużą statyczną tablicę, dynamiczną alokację pamięci operatorem new lub użycie kontenera std::vector.
I jak powiedział przedmówca, usuń kod (najlepiej włącznie z trzema poprzednimi, bo są bardzo blisko AC).
Suggested Topics
Topic | Category | Replies | Views | Activity |
---|---|---|---|---|
TFRACAL - Kalkulator ułamków | Zbiór zadań | 2 | 191 | Feb 1 |
FR_20_02 - Poszukiwacze skarbów - Błąd w testach? | Zbiór zadań | 1 | 154 | Apr 2 |
SPOJ.com - Problem ZABAWA pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 134 | Jun 23 |