21 / 40
Feb 2017

Dla 25 25 działał dobrze, ale Twój poprzedni przykład pokazał słabość kodu. Nie wiem czemu, ale dla n=0 wykonywał pętle for (int j=n; j>(n-k); j--) x*=j; chociaż tak na logikę powinien zerwać ją przed pierwszym wykonaniem. W każdym razie dodałem "ręcznie" wyjątek w postaci if (n==0)cout<<x<<endl; i już mi zaliczyło.

Także bardzo dziękuję za pomoc!

No, nono, w takim razie wielki szacunek :wink: I za dodanie wyjątku i za zrobienie tego ręcznie, jestem pełen podziwu i uznania :wink:

A na ideone.com, można i należy wkleić nie tylko kod programu, ale i testy, abyś i Ty mógł sobie potestować i aby inni też widzieli, że testowałeś: https://ideone.com/9DN2Ui37 <-- tu niestety twoja stara wersja kodu, bez wstawionego ręcznie wyjątku.

PS
Tak na marginesie, dwumian (1000 3) == dwumian (1000 997), o czym przeczytałbyś i w opisie dwumian'a i w tym wątku, gdybyś czytał.

Dzięki, nie zauważyłem że można tam dodawać testy. Na pewno skorzystam

To akurat wiem, ale nie bardzo rozumiem jak się ma do tematu. Mogłem zamienić (0 x) na (x x), jeśli to masz na myśli, ale w sumie wyszłoby na to samo co dodanie automatycznego wyniku "1" dla każdego n=0.

Wersja, którą wkleiłeś na ideone wypisywała 0, czyli raczej źle.

Swoją drogą przykład "0 1" był niepoprawny, natomiast "25 15" już tak. Wybaczcie małe zamieszanie.

7 months later
#include<iostream>

using namespace std;

unsigned long long Newton(int n, int k)      
{
	double Wynik = 1;      

for (unsigned int i = 1; i <= k; i++)  
	{
		Wynik = Wynik * (n - i + 1) / i;    
	}

return (unsigned long long) Wynik;    
}

int main()

{
	int ile;

cin >> ile;

int *tab1 = new int[ile];
	int *tab2 = new int[ile];
	for (int i = 0; i < ile; i++)
	{
		cin >> tab1[i] >> tab2[i];
	}
	for (int i = 1; i <= ile; i++)
	{

if (tab2[i-1] == 0 || tab1[i-1] == tab2[i-1]) cout << "1"<<endl;
		else
			cout << Newton(tab1[i-1], tab2[i-1]) << endl;
	}

system("pause");
	return 0;
}

Co jest nie tak z tym kodem? U mnie jak testuje to działa, a SPOJ pokazuje ze bledna odpowiedź

Double są za mało dokładne i niepotrzebne.
Porysuj, pobaw się, samodzielnie, na papierze, trójkątem paskala i wyciągnij wnioski. Na pewno było już o tym w tym lub innym wątku, poświęconemu temu zadaniu.

PS
Wygląda, że tablice i indeksy opanowałeś do perfekcji, ale druga pętla jest “dziwna” :wink:
No i wklejanie kodu.

PS 2
Chodziło mi raczej o trójkąt newtona, ale jak zwał tak zwał, pobaw się.

11 days later

Cześć,

mam klasyczny problem “u mnie działa, a mi nie zaliczają”…

Ogólnie miałem taki pomysł, żeby policzyć dwumian Newtona lecz odpowiednio
skrócony, a by w założeniach komputer miał mniej do liczenia. Przeanalizujcie proszę
ten program i śmiało wytknijcie błędy.

problem klasyczny - więc zamiast pisać, może warto przeczytać wątek ?

powyżej znajdziesz dyskusję na temat poprawnego algorytmu, oraz przykładowe testy dla których twój program będzie dawał błędne wyniki

1 year later

Dzień dobry,
mam prośbę o pomoc w zadaniu. Wykonałem korzystając z trójkąta Pascala jednak sędzia wyświetla informację “Przekroczono limit czasu” Nie mam już pomysłu jak przyspieszyć wykonywanie programu. Do tej pory próbowałem to zadanie rozwiązać używając vector’a, pojedynczej tablicy, a teraz tablicy dwuwymiarowej z tym samym jednak skutkiem.

Kod przetestowałem na ideone (poniżej):

a czego byś się spodziewał ?

dla maksymalnych danych będzie to:

10000 testów * (500000 dodawań + 1500000 dostępów do elementów tablicy)

czyli 5 mld dodawań i 15 mld dostępu do pamięci - to się zrobić szybko nie da :slight_smile:

Racja, dzięki za sugestię. Zmniejszyłem ilość działań i zadanie przeszło. Dzięki za pomoc :slight_smile:

2 years later

Uratowałeś mi życie, już miałem się poddać jak przeczytałem twoją odpowiedź i mnie olśniło, konkretnie tę część: “aby nie przekroczyć zakresu na zmianę odpowiednio mnożyć i dzielić”, jakoś mi to umknęło wcześniej, dzięki :smile:

Przy okazji bez używania jakichś newtonów czy trójkątów wyszedł mi całkiem ciekawy kod, mała próbka:
for (int j = u, x = 1; j > u-g; j--, x++) :wink:

A nie udziwniony? SPoj nie sprawdza jakości - czystości kodu a tylko kompiluje i prównuje dla konkretnych testów, wyniki programuu z przygotowanymi - wzorcowymi.

Np taki kawałek pętli:

for (int i{}, suma{}; i <100 and cout << i << " costam = "  << suma << endl; ++i, suma += i * i + suma*suma)

Myślisz, że to kawałek ciekawego, czy bardzo udziwnionego kodu? Nawet nie wiem czy i co on robi, mimo, że sam to naskrobałem '-)

No i nie jakichś, tylko bardzo konkretnych, i z punktu widzenia algorytmiki i matematyki kawałków wciedzy i pomysłów. Radze poszukać i poczytać, najlepiej np na wikipedi. Spróbować zrozumieć i zacząć stosować :wink:

1 year later

Cześć, dla parametrów (1000 2) w 16-stej linijce otrzymuje błąd informujący o dzieleniu przez zero. Próbowałem samemu analizować kod jednak nie dostrzegam niczego podejrzanego stąd moje pytanie jak naprawić ten błąd ?

Hej, przeanalizuj jakie wartości osiąga wywołanie silnia(1000)

Zmieniłem podejście do problemu. Teraz program podaje wyniki jak należy lecz sędzią wciąż się czepia i zwraca błąd odpowiedzi…

Masz nieprawidłowy wynik dla:

30 15
32 16

prawidłowy out:

155117520
601080390

W razie czego, wyniki możesz weryfikować tutaj8

trochę za mało zmieniłeś podejście… za duże liczby ci wychodzą, pomyśl co można zrobić inaczej :wink: