9 / 9
Apr 2023

Właśnie przeczytałem “O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu” Haruki Murakami. U wójka Googla:
O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu6

O czym ja myślę, kiedy myślę o Fraktalu?. Myślę, o najnowszym, kolejnym konkursie programowania, przygotowanym przez wpaniałych kolegów, pasjonatów nie tylko algorytmów ale też miedzy innymi biegania. Już teraz, z góry dziękuję Wam, i jestem pełen podziwu i szacunku.

Zapraszam serdecznie wszystkich do Fraktala!20 Świat Fraktali jest otwarty i dla zupełnie początkujących - dla Ciebie, jeżeli to czytasz i dla bardziej zaawansowanych i dla Was, którzy nie czytacie ale po protu, bierzecie udział w kolejnych edycjach konkursu! ;-).

Przy okazji:

Zdrowych i Wesołych Świąt!

i do zobaczenia na Fraktalu.

• created

Apr '23
  • last reply

Apr '23
  • 8

replies

• 588

views

• 5

users

• 17

• 3

links

PS

2023-04-08 00:42:06 Fraktal 17 by Maciej Boniecki

FRAKTAL 17

Start 22 kwietnia 2023 o godzinie 12:00

Serdecznie zapraszamy Wszystkich do udziału w kolejnej wiosennej edycji Fraktala. Podobnie jak w latach poprzednich ta edycja jest przeznaczona dla osób mniej doświadczonych. Zmierzycie się z ~10 zadaniami, na których rozwiązanie będziecie mieli 8 godzin.

Do zobaczenia 22 kwietnia o godzinie 12:00 na stronie Fraktala10!

Tak naprawdę, to nie mam pojęcia.

Możesz wejść na stronę Fraktala i postudiować poprzednie edycje konkursu.
Po każdym Fraktalu, zadania są umieszczane na pl.spoj i można je tu rozwiązywać - aby się przygotować. Rozwiązywanie zadań na spoju to jednak nie to samo co “żywy” udział we Fraktalu.

Aby to zrobić, na Spoju wybieramy np kategorie zadania łatwe i sortujemy je według Kodu - klikamy w napis KOD - nagłówek 3 kolumny. Od trzeciej strony zaczynają się zadania z pierwszej edycji Fraktala.
Podobnie można w kategoriach średnie i trudne.

Najważniejsze, to mieć jak najwięcej radochy z udziału we Fraktalu. Ale jak i co przygotować do tego, aby tak się stało i tak było?

Powtarzaj za mną: Będzie dobrze! :smiley:

A na serio, to tak jak napisał Narbej, najlepiej przejrzeć (i spróbować rozwiązać) zadania z poprzednich edycji konkursu

Najważniejsza rzecz to to co napisali moi koledzy czyli rozwiązywanie zadań. Jeżeli zaś chodzi o takie typowe uczenie się to:

Do rozwiązania najprostszych zadań nie będzie Ci potrzebne nic poza podstawową znajomością języka C++. W przypadku wiosennej edycji Fraktala duża część zadań jest tego typu. W przypadku tych trudniejszych zadań odpowiedź nie jest już taka prosta.

Moim zdaniem w pierwszej kolejności konieczna jest znajomość kontenerów z STL (vector, set, map itp.) oraz funkcji z pliku nagłówkowego algorithm (z najważniejszych: sort, stable_sort, lower_bound itp.). Idąc tym tropem dobrze żebyś rozumiał zasadę działania szybkich algorytmów sortowania (np. merge sort, quick sort, moim zdaniem ten 1 jest ważniejszy). Do tego warto znać zasadę działania wyszukiwania binarnego, które jest wykorzystywane we wspomnianej funkcji lower_bound, dlaczego takie wyszukiwanie jest szybkie itp. Zalecane jest również żebyś rozumiał jak działają drzewa binarne, które są podstawą dla kontenerów set i map. Myślę, że taka wiedza jest wystarczająca, żeby rozwiązać co najmniej połowę zadań w dowolnej edycji Fraktala.

10 days later

Przypominam, że Fraktal 17 już jutro o 12:00. Serdecznie zapraszam wszystkich do udziału!

Dziękuję organizatorom, autorom i wszystkim, którzy się napracowali nad tym byśmy mieli przyjemność trochę się “pomęczyć” z zadaniami na konkursie.
A dla zwycięzców gratulacje :sunglasses:

Suggested Topics

Topic Category Replies Views Activity
Konkursy 7 226 5d

Want to read more? Browse other topics in Konkursy or view latest topics.