21 / 38
May 2021

W dzisiejszych czasach nie jest problemem znaleźć źródło/a wiedzy lecz wręcz z ich nadmiarem i ich jakością. Nawet na spoju, można znaleźć wręcz bezcenne perełki, np Elementarz - wystarczy poszukać. To Ty jako użytkownik, musisz potrafić ocenić jakość i przydatność tych wszystkich żródeł. Nauczyć się korzystać z nich i studiować. Patrzeć na “ręce” autora - czy nie wprowadza Cię w maliny. Nikt ne zrobi tego za Ciebie, bo dla mnie bezcennym żródłem jest dzisiaj X a za jakiś czas może być żródło Y, a najczęściej nie jest to pojedyńcze źródło, ale nie znaczy że są one dobre i przydatne też tak samo dla Ciebie.

Poczytaj wątek Jak zostać PRAWDZIWYM PROGRAMISTĄ?, a tam linki, np “Poradnik początkującego programisty”.

Inne źródła -książki znajdziesz na zdjęciu półki w/w wątku.

4 months later

Hej.
Mam problem z tym zadaniem. Rozwiązuje prawidłowo wszystkie 477 testów od użytkownika @redysz, a mimo to sędzia nie przyjmuje.
Mój kod tu był.
Nieprawidłowy jest tylko iloczyn który do 50 do potęgi 10 działa prawidłowo(a może nie?).
Jakby się komuś chciało to mógłby zerknąć, będę bardzo wdzięczny.
Nie chodzi mi o dokładne badanie kodu, tylko może o znalezienie testu na którym popełnia błąd.
Dziękuję i pozdrawiam.

1
2 2 2 2
1 1 2 2

Takie coś znalazłem
Twój out: 50
Mój out: 1

Z treści wnioskuję, że taki zdegenerowany przypadek należy traktować jako brak liczby.

1 year later

Witam, męczę się z tym zadaniem już bardzo długo, a jednak wciąż dostaję w odpowiedzi od sędziego WA. Kod rozwiązuje prawidłowo 477 testów od użytkownika redysz. Ja sam już nie mam pomysłu, co może być przyczyną ciągłego odrzucania. Byłoby mi bardzo miło, jakby ktoś poświęcił odrobinę czasu na przeanalizowanie mojego programu.
Kod: usunięty

Dziękuje ci bardzo za podpowiedź. Musiałem sobie przeanalizować to zadanie jeszcze raz, teraz jest AC :grinning:.

7 months later

0 0 2 0
0 0 4 0
komputera nie trzeba, żeby widzieć kąt 0 to jak V??? W jaki sposób sędzia dał AC???
A bierki
1 1 4 4
2 2 5 5 tworzą X? czy jednak -?

wystarczą zmienne całkowite, używamy wzoru ogólnego na prostą i badamy położenie punktów względem niej (po “której są stronie” - geometria analityczna, szkoła średnia)

1 month later

Hej,

Z jakiej racji dla:

0 2 6 0
6 0 7 2

Ma być ‘-’ (tak jest w output.txt)?
Te 2 bierki mają wspólny punkt (6,0) i tworzą kąt ostry. Czyż nie powinno być zatem ‘V’?

narysuj te dwie bierki na układzie współrzędnych i zaznacz ten kąt ostry

przyłóż ekierkę albo kątomierz do monitora w takim razie jeżeli jest tam 82 stopni :slight_smile:

Albo narysuj dodatkowy odcinek (0, 3) (6, 0)
Lub (6, 0) (7, 3) … A uzyskany nowy kąt będzie ostrzejszy od twojego ale nie wystarczająco ostry ::=)

Kąt pomiędzy tymi odcinkami wynosi 98.1301 stopnia. Można to łatwo policzyć z własności iloczynu skalarnego. Kąt, który Ty podajesz to nie jest kąt pomiędzy odcinkiem AB i CD. Jest to kąt pomiędzy odcinkiem CD i przedłużeniem odcinka AB.

W zasadzie to nie potrzeba aż takiej armaty jak twierdzenie cosinusów, wystarczy iloczyn skalarny. Nawet można by wykorzystać twierdzenie Pitagorasa. No, ale co kto lubi…

Tak, wystarczy rozszerzenie Twierdzenia Pitagorasa ^^
Tw. Cosinusów użyłem do sprawdzenia tego przypadku ręcznie, ale później się zreflektowałem, że faktycznie można prościej ^^