141 / 277
Feb 2018

cZWARTY, tzn czwarty, a może cZwArTy albo CzWaRtY albo Czwarty a jeżeli Ci nie [z]robi różnicy to może nawet CZWARTY! :wink:

Z treści przecież wynika że jeśli liczba jest pierwsza to wyjście jest Tak a jeśli nie jest pierwsza to wyjście Nie. Można jaśniej a później pośmieje się z wami.

Dla każdej liczby słowo TAK …

Czxy TAK == Tak czy NIE czy Nie czy nie?

PS
sorry, za ; - ), ale nie był źłośliwy :wink:

Ech język polski mnie przytłacza :slight_smile: poprawiłem i nadal mi nie przechodzi może jeszcze jedna podpowiedź

Ale co?
Dalej masz “Nie” i “Tak” zamiast “NIE” i “TAK”.

Użyj wszędzie: “NIE” i “TAK”

a nie: “Nie” i “Tak”

Dzięki nigdy bym tego nie zauważył. Myślałem że to coś poważniejszego

1 month later
#include <iostream>

using namespace std;
int liczba,tak_nie;
int main()
{
    cout << "Czy podana liczba jest pierwsza" << endl;
    cin>>liczba;
    if(liczba==3)
    {
    tak_nie=0;
    }
    if(liczba==1)
    {
    tak_nie=1;
    }
    for(int i=2;i<=liczba/2;i++)
    {
    if(liczba%i!=0)
    {
    tak_nie=0;
    }
    else
    {
    tak_nie=1;
    break;
    }
    }
    if(tak_nie==0) cout<<"Tak"<<endl;
    if(tak_nie==1) cout<<"Nie"<<endl;
    return 0;
}

najpierw przeczytaj punkty od 1 do 5 z TU

czy przeczytałeś dokładnie treść zadania ?

czy przetestowałeś działanie tego programu ?

czy wynik dla danych testowych podanych w zadaniu jest taki sam jak podano w zadaniu ?

jeżeli nie wiesz jak to zrobić, sprawdź działanie twojego programu na ideone.com6

@nikt_nikogo Przeczytaj cały wątek powyżej, wszystko jest już napisane co masz źle.

Mnie ten link pod TU nie działa.

Witam mam problem z tym zadaniem. Link do mojego programu https://ideone.com/jSYrLW3
Po odblokowaniu komentarza pętla zagnieżdżona wykonuje się prawidłowo np. dla 121 % 11 zwraca wartość 0;
Natomiast warunek (liczba % j == 0) zostaje całkowicie pomijany i nie mam pomysłu dlaczego.
To dopiero moje początki z programowaniem dlatego proszę o wyrozumiałość :wink:

Zobacz takie dane:

3
9
121
23

W niektórych przypadkach (a konkretnie prawie zawsze :wink: ) za wcześnie przerywasz wewnętrzną pętlę.

Dzięki wielkie. Po wielu nieudanych próbach w końcu dopracowałem program tak, że zaakceptowało :slight_smile:

3 months later

Cześć, jestem tu nowa, więc jeśli ten post wstawiam w złym miejscu, proszę o przekierowanie mnie.
Mam problem - nie widzę żadnego błędu w kodzie, program w CodeBlocksie działa prawidłowo (według mnie) a gdy zgłaszam rozwiązanie otrzymuje komunikat “Błędna odpowiedź”. Może ktoś z Was może mi powiedzieć, co robię źle?

Twój kod6 dla danych z zadania wyświetla:

TAK

NIE

NIE

A wydaje się, że powinien wyświetlać:

TAK
NIE
NIE

Widzisz różnicę?

To nie to - w tym zadaniu nie ma sędziego dokładnego.

Test:

8
5
5
5
4
4
4
5
4

Fakt, wbijały mi się w oczy te entery i uznałem, że to pewnie jedyny błąd. :slight_smile:

12 days later

Ktoś wie co tu jest źle? Czy możę nie o to chodzi w tym zadaniu?

#include

using namespace std;

int main()
{
int n;
while (cin >> n)
if (((n%2==0)&&(n>2))||((n%3==0)&&(n>3))||((n%5==0)&&(n>5))||((n%7==0)&&(n>7)))
cout << “NIE” << endl;
else cout << “TAK” << endl;
return 0;
}

skoro znalazłeś właściwy wątek, to szkoda,że go poprzednio nie przeczytałeś

więc zrób to teraz, a ja w zamian nie napiszę co myślę o twoim programie

Napewno, ale tu nie o to chodzi, chodzi o to abyś w miarę możliwości sam znalazł błąd.

Dokładnie tak, chodzi niby o to ale nie zupełnie tak. Dlatego warto wrócić do treści zadania i dokładnie je przestudiować, łącznie z przykładem. Możliwe, że studiowanie, to w tym wypadku za duże słowo, w końcu tam są tylko trzy zdania i jeden przykład, więc tym bardziej warto to - przeczytać i przemyśleć - , zrobić bardzo powoli, dokładnie i ze zrozumieniem.

Gdybyś uważał, że trzy zdania, to za mało, tutaj --> http://discuss.spoj.com/search?q=“liczby%20pierwsze”10 znajdziesz więcej do poczytania i “studiowania”. :wink: