#include <iostream>
using namespace std;
int liczba,tak_nie;
int main()
{
cout << "Czy podana liczba jest pierwsza" << endl;
cin>>liczba;
if(liczba==3)
{
tak_nie=0;
}
if(liczba==1)
{
tak_nie=1;
}
for(int i=2;i<=liczba/2;i++)
{
if(liczba%i!=0)
{
tak_nie=0;
}
else
{
tak_nie=1;
break;
}
}
if(tak_nie==0) cout<<"Tak"<<endl;
if(tak_nie==1) cout<<"Nie"<<endl;
return 0;
}
najpierw przeczytaj punkty od 1 do 5 z TU
czy przeczytałeś dokładnie treść zadania ?
czy przetestowałeś działanie tego programu ?
czy wynik dla danych testowych podanych w zadaniu jest taki sam jak podano w zadaniu ?
jeżeli nie wiesz jak to zrobić, sprawdź działanie twojego programu na ideone.com6
@nikt_nikogo Przeczytaj cały wątek powyżej, wszystko jest już napisane co masz źle.
Mnie ten link pod TU
nie działa.
Witam mam problem z tym zadaniem. Link do mojego programu https://ideone.com/jSYrLW3
Po odblokowaniu komentarza pętla zagnieżdżona wykonuje się prawidłowo np. dla 121 % 11 zwraca wartość 0;
Natomiast warunek (liczba % j == 0) zostaje całkowicie pomijany i nie mam pomysłu dlaczego.
To dopiero moje początki z programowaniem dlatego proszę o wyrozumiałość
Cześć, jestem tu nowa, więc jeśli ten post wstawiam w złym miejscu, proszę o przekierowanie mnie.
Mam problem - nie widzę żadnego błędu w kodzie, program w CodeBlocksie działa prawidłowo (według mnie) a gdy zgłaszam rozwiązanie otrzymuje komunikat “Błędna odpowiedź”. Może ktoś z Was może mi powiedzieć, co robię źle?
Twój kod6 dla danych z zadania wyświetla:
TAK
NIE
NIE
A wydaje się, że powinien wyświetlać:
TAK
NIE
NIE
Widzisz różnicę?
Napewno, ale tu nie o to chodzi, chodzi o to abyś w miarę możliwości sam znalazł błąd.
Dokładnie tak, chodzi niby o to ale nie zupełnie tak. Dlatego warto wrócić do treści zadania i dokładnie je przestudiować, łącznie z przykładem. Możliwe, że studiowanie, to w tym wypadku za duże słowo, w końcu tam są tylko trzy zdania i jeden przykład, więc tym bardziej warto to - przeczytać i przemyśleć - , zrobić bardzo powoli, dokładnie i ze zrozumieniem.
Gdybyś uważał, że trzy zdania, to za mało, tutaj --> http://discuss.spoj.com/search?q=“liczby%20pierwsze”10 znajdziesz więcej do poczytania i “studiowania”.