21 / 25
Sep 2020

Masz na myśli typ long double - oczywiście :wink: Ja zrobiłem na “zwykłym” double, też na początek policzyłem stałe. Lenistwo czasami jest dźwignią postępu - nam sie nie chce i zrzucamy całą robotę na biedny komputer, pisząc dokładne instrukcje [programy] co “on” ma robić. :wink: Więc co Ci poszło nie tak?

Bardzo przyjemne i łatwe zadanie 0 czy 14 robi się trochę trudniejsze, gdy chcesz zmieścić się w 30 liniach. Myślę, że da się w 20 - oczywiście chodzi o “normalny” czytelny kod, a nie pisanie wszystkiego w jednej linii. No i bez fast i/o, bo to dodatrkowe linie kodu.

Kanonier napsuł mi trochę krwi, ale też wrócę kiedyś i spróbuję go poprawić :wink:

Oczywiście masz rację, chodzi o long double. Swoją drogą nie rozumiem dlaczego nazwą tego typu jest long double? Skoro mamy long long dla całkowitych to dla zmiennoprzecinkowych powinno być double double :slight_smile: No nie wiem co mi poszło nie tak. Jak napisałem wyżej, gdy te stałe miały podane 12 wyrazów po przecinku to nie zadziała, gdy dodałem jeszcze sześć poszło bez problemu. Wywnioskowałem stąd, że potrzebna jest jest pełna precyzja typu “double double:slight_smile: W 0 czy 1 poszedłem na początku w bardzo zawiłą (chociaż w sumie chyba ideowo poprawną) ścieżkę i zanim się z tego wykaraskałem trochę mi to zajęło. A te 30 linii to każda instrukcja w innej linii bez fast i/o, no i ja piszę w stylu
if
{
}
mam wrażenie, że ten styl jest rzadziej (bardzo rzadko?) używany.

Ja mam wrażenie, że wcale nie, ale żaden styl, sam z siebie, nie powoduje zmniejszenie lub zwiększenie czytelności. Tylko autor kodu może to sprawić :wink: - a dodatkowo np nie używając żadnego stylu.

Oczywiście ilość linijek kodu nie jest dobrym miernikiem jego jakości, a z powyższego lepiej byłoby porównywać ilość instrukcji, pomijając puste linie i linie tylko z klamrami, a jeszcze lepiej porównać wygenerowany kod maszynowy.

Każde zadanie można rozwiązać na wiele sposobów, więc jak możesz, przyślij mi na prv swój, a sprawdzę czy masz inaczej niż ja ;-). Ja mogę wysłać Ci mój.

Uff, ulżyło mi. Może nie będzie chłosty…
Zdaję sobie sprawę, że liczba linii nie jest wyznacznikiem jakości kodu, ani jego czytelności.
Wydaje mi się, że jednak zrobiłem progres w porównaniu z pierwszymi podejściami do zadania i z tego jestem zadowolony, chociaż na pewno jest się do czego przyczepić