No brawo Watsonie, jesteś genialny. A może cuda się zdarzają? A Ty tak tylko teoretyzujesz aby poteoretyzować czy tak na poważnie?
Coś nie widzę tych twoich trzech dni szukania tego WA, chyba, że to tylko takie zupełnie teoretyczne WA i jego teoretyczne szukanie, albo słabo szukałem – https://pl.spoj.com/status/MWP4_2E,manjaro/4>
PS
Miałem zignorować, ale nie mogłem się powstrzymać.
A przepraszam co jest złego w tym że uprzejmie pytam o co chodzi autorowi skoro podaje sprzeczne informacje? Zamiast grzecznie odpowiedzieć lub ewentualnie w ogóle się nie udzielać to jesteś cyniczny.
To dotyczy ogólnie takich zadań gdzie nie są sprecyzowane informacje. Tak jak tutaj nadal nie wrzucam rozwiązania bo nie wiem jakich odpowiedzi autor się spodziewa. Przykład jest kompletnie nieprzydatny. Podaję swój przykład który mógłby sporo wyjaśnić ale jak dotąd nikt nie podał rozwiązania
5 4 1
4 5
2 3
1 2
1 4
Jak na Ciebie, to rzeczywiście wyjątkowo uprzejmie. Problem w tym, że w ogóle nie pytasz, tylko stwierdzasz i wyjaśniasz. Dziękuję uprzejmie. Mam już dawno zaliczone to zadanie, więc nie musisz nic wyjaśniać ani tłumaczyć.
PS
Skoro jednak zostałeś już uświadomiony [a chyba zostałeś?] to może wróć do treści zadania, poczytaj więcej niż raz i przeanalizuj przykład. Moim zdaniem przykład jest kompletny i precyzyjny, tak jak we wszystkich zadaniach. Jeżeli nadal masz wątpliwości, to może pomoże dokładne i ze zrozumieniem przeczytanie całego tego wątku?
No niestety przykład nie jest kompletny bo jakkolwiek byś nie interpretował zadania zawsze masz tylko jedną możliwą wersję wyniku. Natomiast mój przykład może mieć wiele rozwiązań, zależy jak kto rozumie treść. A treść choćbyś zaklinał rzeczywistość nie jest jednoznaczna. Chronologia nie jest zachowana, co pokazuje przykład autora. Olewam to nie będę pisał kilka wersji programu w nadziei że może któraś będzie poprawna. Wolę męczyć się z trudniejszymi zadaniami gdzie wszystko jest jasne i zrozumiałe.
Dostrzegam postęp. W jednym poście i jednym zadaniu zastosowałeś rady kilku osób i to prawidłowo je interpretując czy może bardziej skalując adekwatnie do sytuacji - zamiast uciekać ze SPOJa uciekasz do trudniejszych zadań
Idziesz do innego problemu…
Rozwalasz trudniejsze, profesjonalne zadania…
Już się nie czepiasz…
I tak trzymać Każdy z nas olał wiele zadań - nawet osoby z czołówki rankingu nie rozwiązały ich wszystkich
Podziwiam chęć do wyszukiwania moich licznych wypowiedzi. 90% zadań jest w porządku. Czasem mega łatwe czasem mega trudne. Ale problem logicznie przedstawiony. I albo się z nim uporasz albo nie. Przykładowo zadanie STRINGI2 nie daje mi spokoju. Wydaje mi się że mam algorytm bardzo dobry, ale ciągle dostaje WA. Czepiam się? Nie. Bo zadanie jest zrozumiałe i problem leży wyłącznie po mojej stronie, bo widocznie mój algorytm nie jest wystarczająco dobry. Chociaż nie wydaje mi się aby to można było usprawnić. Jednak zdaje sobie sprawę że jet lepsze rozwiązanie ale ja go nie widzę jeszcze.
Czepiam się jedynie zadań niekompletnych, dwuznacznych i błędnych. Niedawno trafiłem na takie gdzie było w treści że n należy do liczb całkowitych dodatnich a niestety autor zaliczył do tego zbioru też 0. I teraz w czym leży największy problem - nie w tym że autor się pomylił, bo to się każdemu może zdarzyć. Problem leży w podejściu takich osób jak @narbej które próbuję odwrócić kota ogonem i wmówić że to moja wina a nie autora bo powinienem brać pod uwagę różne haczyki niedociągnięcia. Jak jest zakres inta w zadaniu to bezpieczniej weź longa bo nigdy nie wiadomo… A wystarczy na forum napisać - uważajcie w zadaniu tym i tym trzeba brać pod uwagę że zero jest naturalne a w zadaniu tamtym zero już nie jest naturalne. I życie staje się prostsze i nie ma niepotrzebnego kwasu. A tutaj prosiłem żeby ktoś wskazał kolejność liczb z mojego przykładu i niepotrzebne bicie piany ale nikt nie podał prawidłowego rozwiązania…
Dziękuję @redysz, pytam o mój
5 4 1
4 5
2 3
1 2
1 4
Miałem 3 koncepcje na wyniki podałeś 4 wariant Teraz wiem już czym się kierować. Bardzo dziękuję.
Po dogłębnej analizie treści uznałem że jestem winien przeprosiny kilku osobom a szczególnie autorowi zadania oraz @narbejowi. Tak więc szczerze przepraszam, myliłem się. Jeżeli jeszcze ktoś jest urażony @mariusz193, @redysz lub @tarpauwatratar (musiałem skopiować ten nick) to również przepraszam. Nie zwróciłem uwagi na jedno istotne słowo w zdaniu “każdy kto otrzymał wiadomość o nagrodzie pisał już wyłącznie o niej”. Błędnie zrozumiałem że wszystkie wiadomości dotyczyły plotki.
Raz jeszcze przepraszam. Wyciągnę z tej lekcji jakieś wnioski i następnym razem będę czytał treść zadania jeszcze kilka razy powolutku żeby nic nie umknęło.
Dziekuję @redysz że pomogłeś mi naprawić błąd.
Nic, nic, nic! To już jest koniec! Nie ma już nic! Jesteśmy wolni, możemy iść!
WNIOSEK!
Jeżeli dostaję WA, to powinienem jeszcze co najmniej raz przeczytać ze zrozumieniem treść zadania I przeanalizować przykład. I jeżeli nadal nie rozumiemy, to możemy strzelać. Ale nie w to co autor miał na myśli tylko w to na ile sposobów my sami (nie)rozumiemy zadanie.
No I dopiero na sajm koniec udajemy się z uprzejmą prośbą I pytaniem a nie z pretensjami I nieuzasadnoznymi (język mi się zaplątał) oskarżeniami, na forum
Hej. Dostaję błędną odpowiedz. Prosiłbym o podpowiedz gdzie zrobiłem błąd lub o danie mi testu który uwali mi to zadanie.
Kod: https://ideone.com/AUhlwi4
Dziękuję.
Nie tworze nowego watku zeby nie zasmiecac forum Caly czas dostaje za te zadanie WA na poczatku myslalem ze
wystarczy zwykly BFS ale sie przeliczylem wiec wymyslilem zeby zrobic BFS z kolejka prorytetowa moj kod https://ideone.com/mcI2Lf4 ale dalej WA prosze o porady
In:
1
6 8 5
1 2
5 2
2 3
5 4
1 6
6 1
3 1
1 3
Prawidłowy out:
5 2 3 4 1
Twój out:
5 2 4 3 1 6
Mi (tak mi się wydaje ponieważ z rozumieniem BFS u mnie trochę słabo) udało się zrobić te zadanie trochę prościej, wystarczyły dwie tablice. Może trochę pamięciożerne rozwiązanie, ale twoje chyba zżera troszkę więcej (vector <pair<int,int> > Graf[25005] <- to miało być zamknięcie nawiasu, ale wyszła morda, no niech zostanie.