47 / 68
Nov 2017

Poprawny output to:
aTuCosZMalejLitery
czy to naprawdę takie trudne przejrzeć ten i inne wpiysy [wątki] do tego zadania?

Na SPOju [i ideone] jest kilka kompilatorów pythona [dokładnie 4], więc trzeba tylko wybrać odpowiedni.

Po 10 razie czytania tego zadania zauważyłem, że zadanie jest sprzecznie sformułowane, więc nie dziwne, że wiele osób ma z tym problem.
W zadaniu z jednej strony pisze: " każdy wyraz rozpoczyna się wielką literą" więc z tego wynika, że "a" ma być z dużej.
Natomiast w dalszej: "Ponadto każdy wyraz poprzedzony na wejściu spacją zaczyna się wielką literą." z czego można wnioskować, że w takim razie "a" ma być z małej bo nie poprzedzone jest spacją.

A za podpowiedź o zmianie kompilatora okazała się pomocna i wyświetliło, że odpowiedź jest nie prawidłowa, za co dzięki.

4 months later
  1. Twój kod nie działa dla przykładowych danych testowych

2. Twój kod jest strasznie rozbudowany w porównaniu z moim kodem sprzed paru lat. Wtedy dopiero uczyłem się C/Cpp i pewnie znalazłem na forum (na pewno nie w dokumentacji - byłem za głupi na takie cuda) funkcje putchar i getchar. Zalecam ich użyć do parsowania wejścia. Uproszczą kod i będą nieocenioną pomocą w przyszłości

3. while((litera=getchar())!=EOF)

4. Mądre ify

5. Jeżeli mnie posłuchasz i przepiszesz to w taki sposób to problem wielkich i małych liter automagicznie zniknie - prostymi modyfikacjami w kodzie spokojnie przetestujesz każdą możliwość i jedna z nich dostanie AC

6. Ale oczywiście nie narzucam się. Nie pamiętam czy powinna być wielka czy nie, ale pamiętam, że sam tego szukałem xD Stąd output mojego kodu AC dla poniższego testu:

Zly rosiakstudio,
    zaklada nieladne tematy na temat dzielenia pizzy.
    Uwazam, ze za kare nie powinno sie go dopuszczac do jej spozywania.
    Chyba wyrazam sie jasno.

Wypluwa:

ZlyRosiakstudio,
zakladaNieladneTematyNaTematDzieleniaPizzy.
Uwazam,ZeZaKareNiePowinnoSieGoDopuszczacDoJejSpozywania.
ChybaWyrazamSieJasno.

Dziękuje bardzo za pomoc. Chętnie poczytam o tych funkcjach.I jeszcze tylko jedno pytanie…odnośnie danych testowych bo nie do końca rozumiem program powinien cały czas działać w pętli dla dowolniej liczby zdań do przerobienia ?

Dokładnie tak. Program ma działać tak długo jak długo są jakieś dane do wczytania, a ich ilość jest nieznana. Przynajmniej nieznan rozwiązującym zadanie :slight_smile:

To wiele wyjaśnia :blush: teraz powinienem sobie poradzić. Dziękuję serdecznie :blush:

3 months later

Witam serdecznie. Niestety mam swój kod który działa bez zarzutu a wyskakuje błąd od sędziego. Można mi jakoś pomóc czy jestem już beznadziejnym przypadkiem i nie warto :smiley: .

#include
using namespace std;

string zdanie;

int main()
{

while( getline(cin,zdanie))

{

for (int i=0;i<zdanie.length();i++)

if(zdanie[i]==' ')

{
     zdanie.erase(i,1);

zdanie[i]= toupper(zdanie[i]);
 }
    cout<<zdanie<<endl;

}
return 0;
}

Fakt, kod [chyba] działa bez zarzutu, ale nie daje prawidłowych odpowiedzi i od sędziego nie dostajesz błędu, tylko informacje, że odpowiedzi nie są zgodne z oczekiwanymi dla specyficznych testów. Np więcej niż jedna spacja itd. Mała litera na początku + spacje z przodu itd.

Nie marw się, nie jesteś najgorszy :wink: i to zależy tylko od Ciebie. Po prostu don’t give up .

PS
Też jestem beznadziejnym przypadkiem i przypadkiem pomagam zbierać kasę :wink: --> Jak zdobyć szacun na SPOJu

zalecaną metodą przekazywania kodu jest poprzez link do ideone.com9
przed napisanie pytania warto przeczytać wątek - może już jest rozwiązanie problemu

gdzieś powyżej znajdziesz test dla którego twój program źle działa

6 months later

Cześć, czy mógłby ktoś spojrzeć co jest nie tak z kodem:

1 month later

do swojego kodu dołączyłeś dane - a jedna z odpowiedzi jest błędna , która ? - odpowiedź znajdziesz w tym wątku

poprawilem duza litere na poczatku zdania i “kilka enterkow w in i out” i nadal cos jest zle

dziękuję bardzo. popracuję jeszcze nad kodem, aby go poprawić. Widzę już błąd