Po 10 razie czytania tego zadania zauważyłem, że zadanie jest sprzecznie sformułowane, więc nie dziwne, że wiele osób ma z tym problem.
W zadaniu z jednej strony pisze: " każdy wyraz rozpoczyna się wielką literą" więc z tego wynika, że "a" ma być z dużej.
Natomiast w dalszej: "Ponadto każdy wyraz poprzedzony na wejściu spacją zaczyna się wielką literą." z czego można wnioskować, że w takim razie "a" ma być z małej bo nie poprzedzone jest spacją.
A za podpowiedź o zmianie kompilatora okazała się pomocna i wyświetliło, że odpowiedź jest nie prawidłowa, za co dzięki.
Przyłączam się do tematu… również nie mam pojęcia co jest nie tak z moim kodem. Proszę o pomoc.
mój kod: https://ideone.com/CawSmE40
-
Twój kod nie działa dla przykładowych danych testowych
-
Twój kod jest strasznie rozbudowany w porównaniu z moim kodem sprzed paru lat. Wtedy dopiero uczyłem się C/Cpp i pewnie znalazłem na forum (na pewno nie w dokumentacji - byłem za głupi na takie cuda) funkcje putchar i getchar. Zalecam ich użyć do parsowania wejścia. Uproszczą kod i będą nieocenioną pomocą w przyszłości
-
while((litera=getchar())!=EOF)
-
Mądre ify
-
Jeżeli mnie posłuchasz i przepiszesz to w taki sposób to problem wielkich i małych liter automagicznie zniknie - prostymi modyfikacjami w kodzie spokojnie przetestujesz każdą możliwość i jedna z nich dostanie AC
-
Ale oczywiście nie narzucam się. Nie pamiętam czy powinna być wielka czy nie, ale pamiętam, że sam tego szukałem xD Stąd output mojego kodu AC dla poniższego testu:
Zly rosiakstudio, zaklada nieladne tematy na temat dzielenia pizzy. Uwazam, ze za kare nie powinno sie go dopuszczac do jej spozywania. Chyba wyrazam sie jasno.
Wypluwa:
ZlyRosiakstudio,
zakladaNieladneTematyNaTematDzieleniaPizzy.
Uwazam,ZeZaKareNiePowinnoSieGoDopuszczacDoJejSpozywania.
ChybaWyrazamSieJasno.
Witam serdecznie. Niestety mam swój kod który działa bez zarzutu a wyskakuje błąd od sędziego. Można mi jakoś pomóc czy jestem już beznadziejnym przypadkiem i nie warto .
#include
using namespace std;
string zdanie;
int main()
{
while( getline(cin,zdanie))
{
for (int i=0;i<zdanie.length();i++)
if(zdanie[i]==' ')
{
zdanie.erase(i,1);
zdanie[i]= toupper(zdanie[i]);
}
cout<<zdanie<<endl;
}
return 0;
}
Fakt, kod [chyba] działa bez zarzutu, ale nie daje prawidłowych odpowiedzi i od sędziego nie dostajesz błędu, tylko informacje, że odpowiedzi nie są zgodne z oczekiwanymi dla specyficznych testów. Np więcej niż jedna spacja itd. Mała litera na początku + spacje z przodu itd.
Nie marw się, nie jesteś najgorszy i to zależy tylko od Ciebie. Po prostu don’t give up .
PS
Też jestem beznadziejnym przypadkiem i przypadkiem pomagam zbierać kasę --> Jak zdobyć szacun na SPOJu
zalecaną metodą przekazywania kodu jest poprzez link do ideone.com9
przed napisanie pytania warto przeczytać wątek - może już jest rozwiązanie problemu
gdzieś powyżej znajdziesz test dla którego twój program źle działa