10 / 21
Dec 2017

np taki lub podobne testy:

Summary

true/false true/false itp..

Summary

.....itd

,,,,,, [6x','] <===> 7x N/A]

1 year later

“Każda kolumna powinna mieć szerokość dobraną wedle najszerszej danej”

Czy to twierdzenie jest prawdziwe? Zgłoszenie uwzględniające ten warunek dostaje mniej punktów niż analogiczne zgłoszenie, które przy dobieraniu szerokości patrzy też na nagłówki.

Poza tym mam rozumieć, że patrzymy na najszerszą daną/nagłówek nie w całym inpucie, ale w danej kolumnie?

Czy ktoś może podać jakiś problematyczny test?

Kod:
<jakaś lama pomyliła kod z siankiem>

Bieżący rezultat:
Nie przechodzi testów 1, 2, 6, 10, 13. Przechodzi przykładowy test.

Nagłówek, jest w tym wypadku daną [i tak należy go traktować] do umieszczenia w dopasowanej szerokością kolumnie.

Oczywiście - przecież to widać nawet w przykładzie, z tego co pamiętam, bo nie chce mi się wracać do tego zadania. [edit: jednak wróciłem i tak widzę].

Na taki pytanie, może odpowiedzieć autor zadania, ale często wymaga to od niego zbyt dużo wysiłku.
Ja nie jestem ani autorem ani jasnowidzem, ale może brakuje:

1. Prawidłowych odpowiedzi na testy: 1, 2, 6, 10, 13 ? :wink:
  2. Cierpliwości? [mi to zadanie zajęło kilka miesięcy - oczywiście miesięcy “leżakowania i dojrzewania”]
  3. Dokładności?
  4. Powtórnego napisania swojego programu [kodu] zupełnie od podstaw i od początku, czytając punkt po punkcie treść [wymagania] zadania?

Jeszcze 6, 10, 13. Znając życie zaliczenie 6 i 10 spowoduje AC w 13. Na tą chwilę nie mam pojęcia co może być przyczyną błędu więc wszelkie testy mile widziane, o ile ktoś takowe ma.

A jednak @narbej nie zawsze ma rację, np. pomylił się z 4) :wink:

Z mojej strony:

1. przeczytać uwagi pod zadaniem
  2. testować poprzez przekierowania z pliku i do pliku
  3. każda kolumna powinna mieć szerokość dobraną wedle najszerszej danej występującej w tej kolumnie bądź nagłówka tej kolumny, o ile będzie on wyświetlany - brak tej informacji był przyczyną kilkudziesięciu zgłoszeń z mojej strony, z których każde dostało WA
  4. zalecam uważnie przestudiować przykładowe wejście i wyjście oraz treść zadania. Każda kolumna niezależnie od szerokości powinna być rozdzielona dwoma spacjami i zdanie to nie jest równoważne zdaniu, iż każda kolumna niezależnie od szerokości powinna być poprzedzona/zakończona dwoma spacjami

Nigdy tego nie twierdziłem, ale skoro już piszesz, to czy zauważyłeś/zwróciłeś uwagę na ostatni znaczek [nie zawsze ostatni], w każdym z moich punktów? :wink:

AD 1
Moim zdaniem zupełnie zbędne i niepotrzebna strata czasu. Czy te komentarze rzeczywiście wnoszą coś istotnego i nowego?

AD 2
Wydawało by się, że to od pewnego poziomu jest standartem i oczywistością, a tylko zupełnie nowi i początkujący robią to inaczej?

AD 3
Wynika to z treści zadania, wystarczy wczytać się i przemyśleć. A że z tego powodu dostałeś WA, to twoja wina, a nie autora, że nie [prze]cztałeś [nie przemyślałeś] wystarczająco dokładnie i dogłębnie treści zadania.

AD 4
To chyba też jest oczywiste i naturalne, że przy braku AC wraca się do czytania [studiowania] treści zadania i przykładu. To co dalej piszesz [w pkt 4] to dokładny fragment treść zadania opisany twoimi słowami, ale moim zdaniem w treści jest to lepiej i wystarczająco dokładnie opisane. Może to emocje i flustracje z powodu kilku[nastu] WA? - pomyśl w takim razie o mojej ilości WA [i flustracji], przy rozwiązywaniu tego zadania . :wink:

Tak i szczerze mówiąc popsuł on ogólny efekt mojej wypowiedzi, niemniej czy ktoś traktuje takie posty na poważnie? :wink:

AD 1
Jeżeli ktoś ma problem z AC to mogą coś wnieść.

AD 2
Więc warto doradzić tą metodę nowym i początkującym :wink:

AD 3
Ależ oczywiście masz rację i nie winię autora, a siebie. Niemniej nie widzę nic złego w podaniu tej informacji, by bardziej wrażliwi SPOJowicze przypadkiem nie obwiniali się tak bardzo, że wywoła to u nich depresję, a nawet myśli samobójcze :wink:

AD 4
Napisałem to mając już AC i będąc z tego bardzo zadowolonym, bo z dzielących nas 22 zadań doszedłem do dokładnie 5 :wink: Nie może więc być mowy o frustracji. Dodam też, że nie popełniłem tutaj błędu. Najzwyczajniej w świecie udzielam drobnej podpowiedzi, podobnie jak w 3), ponieważ uznałem, że warto jej udzielić.

6 months later

testy 2,9,14 … Błędna odpowiedź, może jakieś podpowiedzi?
Obsługuje wiersze z brakującymi danymi, na końcu też.
Czy mogą być brakujące dane w nagłówkach?
Czy może być brak danym do wyświetlenia ?

Nie wiem, ale mój program obsługuje taką sytuację w sposób następujący dla danych z treści zadania: “___ID__DATE__USER__RESULT__TIME__MEM__LANG\n”. Oczywiście niniejszy napis przeredagowałem celem zwiększenia czytelności, ale chyba jest to zrozumiałe.

Nie wiem, ale mój program obsługuje taką sytuację w sposób następujący dla danych z treści zadania: “___ID__DATE__USER__RESULT__TIME__N/A__LANG\n”. Uwaga jak poprzednio. Uzyskany wynik obejmuje także przypadek braku jakichkolwiek danych.

A dlaczego spacje przed ID jak nie ma danych do wyswietlenia ?

Nie wykluczam, że jest to błąd z mojej strony. Błąd sugerujący, że takich testów nie ma.

Poza tym właśnie przeczytałem, że: “W drugiej linii rozdzielone znakiem d nagłówki odpowiadające kolumnom danych. Można założyć, że nagłówków nigdy nie brakuje. W kolejnych liniach dane rozdzielone znakami d”.

Stąd:

Nie. W nagłówkach nie ma danych. Dane są poniżej nagłówków. Same nagłówki powinny być zawsze.

Jeżeli tak to nie zgadzałoby się to z pierwszym zacytowanym zdaniem treści zadania. Dla braku jakichkolwiek danych (nie mylić z brakiem, który powinien być czymś zastąpiony) nie może istnieć żaden nagłówek.

znalazłam coś na 9-ty test, ale dalej brak 2 i 14, pomysłów brakuje.

Mam stare rozwiązanie, które przechodzi tylko drugi test. Ale to chyba Ci nie pomoże…

14 nie przechodzisz zapewne z powodu błędu w 2. Może w jakiejś sytuacji jednak drukujesz niepożądany znak? Może dla jakiejś kombinacji r i h coś się wykłada? Może problem dotyczy rekordów pustych, tzn. zawierającej wyłącznie separatory? A może problemem są pola tego typu:

Ala        m  a                          kota

(dużo spacji). Więcej pomysłów nie mam. Z tego co pamiętam sam trochę pomęczyłem się z tym zadaniem.

tak, jedna konkretna sytuacja w której ciągle umykało mi sprawdzenie jednej linijki

2 years later

Dzień dobry!

Sędzia zalicza mi wszystkie pozostałe przykłady, ale w punktach #1 i #2 wyskakuje przekroczenie limitu czasu.
Mógłbym prosić o jakąś radę w celu optymalizacji kodu (próbowałem zrobić coś z rezerwowaniem elementów w głównym wektorze, niestety SPOJ wyświetlał wtedy jakieś dziwne błędy).

Z góry dziękuję.

U mnie #14 wykonuje się 1.86s i zużywam przy tym 171.4M pamięci. Twój kod to niespełna 0.21s przy 56M pamięci.

Niestety nie mam czasu nadto się wgryzać w kod, ale byłoby dziwnym gdyby to faktycznie był problem wydajnościowy wymagający optymalizacji a nie problem poprawnościowy (np. wchodzisz w jakąś nieskończoną pętlę).

11 days later

Nie wiem - w pierwszych dwóch testach (nota bene poprawnościowych) zużywa 63 i 123 MB, ale limit to 0.2 s a nie 4.0. Cóż, spróbuję to poprawić, jak nie zadziała to przepiszę z użyciem listy.

Edit: AC - dziękuję