1 / 4
May 2016
  1. Według mnie rzut w przykładzie: 0 -7 1 jest niemożliwy [to też rzut stracony], bo punkt 0 -7 leży poza dozwolonym sektorem [trójkątem] (1, -11), (0, 0 ..), (10, 0 ..)
  2. Moim zdaniem, tylko nieliczna część zderzeń kamieni ma charakter centralnych. Obliczone wg reguł zadania przemieszczenia są mogą być czasami wynikiem zderzenia centralnego a czasami nie.
  • created

May '16
  • last reply

Feb '24
  • 3

replies

• 579

views

• 4

users

• 1

like

Ad.1.
Ja zrozumiałem z treści, że dozwolonym sektorem nie jest trójkąt, tylko pionowy pas zdefiniowany przez warunek na współrzędną x:
5p-5 <= x <= 5*p+5
Czyli dla x=0, y=-7, p=1 powyższy warunek jest spełniony, gdyż 0 <= 0 <= 10. Współrzędna y nie ma znaczenia. Zatem rzut nie jest stracony.

Ad. 2.
Rzeczywiście to zdanie "Zakłada się, że występują tylko zderzenia centralne..." wprowadza niepotrzebne zamieszanie. Równie dobrze można je usunąć z treści zadania. Warunek linijkę wyżej precyzyjnie określa "prawa fizyki" obowiązujące w zadaniu.

7 years later
  1. Czy przy końcowym obliczeniu ilości punktów uwzględniamy jedynie kamienie o pozycjach x^2+y^2 <= 100? (Treść zadania nie ma w prawdzie nic do powiedzenia na ten temat, ale tak sugerują komentarze pod konkursową wersją zadania).
  2. Czy przy zderzeniu gdzie współrzędna x osiągnięta w momencie zderzenia jest równia miejscu wyrzutu, to uderzony kamień przeskakuje w osi OX o -|p| jednostek?

Edit: Po jeszcze kilu próbach okazuje się że:

Ad. 3. Przy obliczaniu ilości punktów uwzględniamy tylko punkty o pozycjach x^2+y^2 <= 100.
Ad. 4. Zdarzenie przeciwne do “p < x” to “p > x” (natomiast dla “x = p” kamień nie porusza się w osi OX).

Dodatkowo dane wejściowe nie spełniają warunku z treści zadania: -10 <= y <= 16.

To mogę potwierdzić. Dla x == p kamień porusza się prosto, a nie w stronę ujemnych x, jak to sugeruje treść.
Próbowałem znaleźć kogoś, kto jest w stanie edytować treść i poprawić zdanie opisujące to przesunięcie, ale mi sie nie udało.

Z moich testów wyszło, że wszystkie kamienie zawsze są w tym obszarze, więc nie ma się co tym przejmować.

Gratulację rozwiązania zadania, mimo tych wszystkich pułapek :+1: