Czy ciąg na wejściu jest zawsze rosnący? Rozumiem, że dla n=1 odpowiedź jest 0.
created
last reply
- 30
replies
- 2.2k
views
- 3
users
- 1
like
- 2
links
Czy ciąg na wejściu jest zawsze rosnący? Rozumiem, że dla n=1 odpowiedź jest 0.
http://pl.spoj.com/problems/MWP8_2G/18 przeczytaj treść zadania.
Faktycznie, widzę.
Pierwszy przykładowy bez sensu. W zadaniu n = 9, u Ciebie n=10, [tylko o jeden więcej] a dla takich małych [krótkich] ciągów poprawność odpowiedzi można bez problemu zweryfikować "ręcznie". Tak wynik 5.
Drugi twój przykładowy test jest bez sensu, w świetle tego co napisałem wyżej, przeczytałeś to i zastanowiłeś się chociaż chwilę?
Dla takiego testu - którego nie ma - odpowiedzią może być cokolwiek 0, 1 czy nawet 1000000. Nie ma to zupełnie żadnego znaczenia.
Zgadzam się. Przykłady do bani. Przykład drugi - na upewnienie się, czy aby jest jak pisałeś wcześniej (wybacz, ale sam czas temu pisałeś na forum o ograniczonym zaufaniu). Długość testu chyba nie odgrywa roli. Akurat niefortunnie podałem pierwszy przykład. Algorytm sprawdza ciąg dwa razy, w każdym punkt startu jest inny. Ale też dostaję wyniki zgodne z "ręcznym" sprawdzeniem.
Wniosek: znów spadły mi klapy na oczy i nie widzę tego co jest wprost przede mną.
Dwa razy? Aż dwa razy? A w takim razie czemu tylko dwa i jak wybierasz pierwszy i drugi punkty startu?
Co do ograniczonego zaufania, to jak najbardziej. Jężeli jesteś kierowcą [będziesz], to ta zasada czasami może uratować Cię od kłopotów. Nikt nie jest nieomylny, ani autorzy zadań ani podpowiadacze, ale jednocześnie i autor i podpowiadacz [+ ileś rozwiązań AC] raczej rzadziej się mylą niż przysłowiowy saper.
Npjakiś taki test:
..
1 2 3 4 5 6 7 ..... 49 ... 77 ... 707 ...
Węc może jeszcze sprawdź, co masz dla np jakiegoś takiego cągu:
2 3 5 7 11 13 ..........23
albo
po prostu
2 3
Jeżeli masz zero, to już wiesz, gdzie masz błąd?
Mój program tutaj zawsze mówi jeden, a nie zero.
PS
Oczywiście, to tylko moje przypuszczenie, że tu jest twój problem.
PS 2
Po prostu, domyślnie, zawsze minimum jest jeden, [ciąg jednoelementowy] a dopiero potem sukcesywnie i powoli liczysz, czy nie ma węcej elementów spełnających warunki zadania.