Czołem eksperci Mam tylko jedno krótkie pytanie - czy w tym zadaniu "znak specjalny" w haśle może być spacją? Jeżeli tak, czy spacja może być pierwszym lub ostatnim znakiem w tym haśle?
Jednak spacji nie było. Przyznam się, że nie chciało mi się już dziś zmieniać wszystkich fscanf()ów na fgets()y i próbować wczytywać dane "na piechotę", żeby samemu zobaczyć czy ewentualnie takie przypadki występują (tak było w zadaniu bodajże "Moc hasła" chyba też z Fraktala); wolałem pójść na łatwiznę i zapytać dobrych ludzi na mieście. A chwilę potem zobaczyłem u siebie głupi błąd, wykomentowałem 1 linię i poszło...
Witam Przy okazji mam też pytanie do swojego rozwiązania gdyby miał ktoś chwilę żeby zerknąć: http://ideone.com/flUh2w49 Dla przykładowego zestawu jest wszystko ok ale i tak otrzymuję brak odpowiedzi.
Jeszcze jedno: czy można w jakiś szybszy sposób odczytywać dane z typu vector niż podawanie indeksu? Na przykład za pomocą wskaźnika jak to ma miejsce w przypadku klasycznych tablic. Jeśli tak jakiego typu powinien być taki wskaźnik, vector czy może (jak w moim przypadku) string? a może są inne sposoby?
Jeszcze nie zrobiłem tego zadania, ale w wolnych chwilach napisałem już 75% kodu. Nie używam vectora ani tablic -> bardziej użyteczne są w tym przypadku mapa / set. Zapoznaj się również z nimi a poznasz szybką metodę sprawdzania czy jakaś dana jest unikalna oraz łączenia w pary loginów i haseł
@tarpauwatratar, uważam, że nadinterpretujesz intencje autora zadania [mam na myśli twój komentarz pod zadaniem]. Może usiłujesz usprawiedliwić [przed sobą] fakt, że to [pozornie?] bardzo łatwe zadanie rozwiązałeś nie za pierwszym razem?
Nie odpowiedziałem Ci w komentarzu pod zadaniem, bo z mojej strony byłby to jawny przejaw spamowania.
PS Na pocieszenie, mi też nie udało się za pierwszym razem.
Czuję się zobowiązany do małej "spowiedzi", aby sam autor zadania nie poczuł się tak, jakbym negował jego zasługi na rzecz SPOJa.
Przyznasz, że opis zadania jest pod pewnymi względami niejasny. W istocie wszystkie wątpliwości, np. co do spacji, definicji znaku specjalnego itd. zostały wyjśnione w ramach konkursu. Stąd też zamieściłem linka.
Przyznaję, że zawaliłem i przepraszam jeżeli ktoś (skądinąd słusznie) uznał powyższe wyrażenie za coś w rodzaju "większość wyjaśniono, ale jeszcze są istotne problemy". Aby nie było niejasności: zadanie jest jasno sformułowane, a lektura komentarzy wyjaśni wszelkie wątpliwości.
Czytając te słowa w tej chwili przyznaję, że ich najbardziej oczywista interpretacja odbiega od moich intencji, za co również przepraszam osoby, które zmyliłem bądź uraziłem w jakikolwiek sposób. Ciężko mi powiedzieć coś na moją obronę nie udzielając podpowiedzi do zadania, ale spróbuję.
Chodziło mi wyłącznie o naprowadzenie osób, które mają problemy z tym zadaniem. Nie chciałem pozbawić zadania istotnej trudności więc zdecydowałem się na bardziej zagmatwane powiedzenie: "Wszystko jest w treści, ale wczytajcie się w nią bardzo dokładnie". Postanowiłem więc zasugerować, że zadanie nie zawiera trudności algorytmicznej, matematycznej ani programistycznej; chciałem naprowadzić ludzi na wczytywanie się w treść zadania do skutku. Emotikon na końcu wypowiedzi miał być pewnym złagodzeniem zastosowanej retoryki, aby wszystko było jasne.
Nie wszystko jest jednak jasne, za co ponoszę pełną odpowiedzialność i przepraszam, jeżeli ktoś, a zwłaszcza autor bądź rozwiązujący zadanie, poczuł się urażony lub zmylony.
Pozwolę sobie dorzucić jeszcze swoje trzy grosze [lub włożyć kij do mrowiska, jak mogą to ocenić inni].
Pewne wady i braki w opisie tego zadania, można potraktować dokładnie w taki sam sposób, jak brak wprost kluczowej informacji - jawnego [złamanego] tekstu w zadaniach serii enigma, muzyka, lekcja czy kilku innych podobnych
Jedną z kluczowych poodpowiedzi na fraktalu, było polecenie dokładnego przeczytania treści zadania, bo wszystkie wątpliwości są [dokładnie] opisane. A przecież to podstawowa zasada, przy rozwiązywaniu dowolnego zadania. Jeżeli nie uda się rozwiązać i uzyskać AC, za pierwszym razem, to zawsze warto wrócić do powtórnego dokładnego czytania treści zadania i potem powtarzać to, aż do zrozumienia i uzyskania AC.
PS Już w trakcie pierwszego czytania treści tego zadania, w czasie trwania konkursu FRAKTAL, naszły mnie reflekscje natury poziomu bezpieczeństwa portalu randkowego w Bajtocji, ale to już inna bajka
ja nie miałem problemów, więc nie wiem co ci umknęło
daj link do kodu, to może pomogę (choć z dużym prawdopodobieństwem i tak to będzie moja podstawowa rada (przeczytaj dokładnie treść)
Hej, mógłby ktoś zerknąć? Spędziłem nad tym zadaniem kilka dobrych godzin, treść przeczytałem wielokrotnie. Przykładowy input przechodzi. Można prosić o test na którym program się sypnie lub jakąś inną formę podpowiedzi? Mój kod24
Czy w tym zxadaniu jak wpiszemy przy rejestracji istniejacy login ale ZŁE HASŁO. To należy wypisać Blad czy też Konto istnieje ???
TO jets nie jasno powiedziane.
> 2) Login nie został już użyty przez innego użytkownika podczas rejestracji. > Jeśli został już użyty, należy wypisać “Login zajety”,
Zgodność lub nie hasła jest tu bez znaczennia - ten sam [z tą samą nazwą] użytkownik nie może się zarejestrować drugi raz [i dlatego hasło nie ma znaczenia]