1 / 24
Aug 2018

Nie znalazłem wątku o tym zadaniu, więc zakładam nowy.

Mój program przechodzi wszystkie testy podane w treści, ale ciągle mam WA.

// AC

• created

Aug '18
  • last reply

Feb '21
  • 23

replies

• 1.6k

views

• 11

users

• 6

• 3

links

22 days later

Siema, ja też mam problem z tym zadaniem, coś nie działa. Testy przechodzi.

Poważnie. Wychodzi aaza, tak jak w przykładzie. Chodzi może o to że powinno być baz?

to ja też poważnie - niedokładnie przeczytałeś treść zadania lub jej nie zrozumiałeś.
więc czytaj, myśl i próbuj dalej, powodzenia :slight_smile:

Podrzuci ktoś jakieś inne testy bo już cierpliwość tracę. Czy te wyniki są prawidłowe czy znów inaczej coś interpretuję niż autor?
Input
adam
anna
zzz
aaa
fraktal
aaz
zzkzz
Output
adan
annb
zzza
aab
fraktam
abz
zzlzz

Na Ciebie zawsze można liczyć…
Próbowałem już zzkzz -> zzkaa też nie przechodzi
Jeszcze mi przychodzi do głowy że może trzeba uciąć końcówkę. Będę próbował zzl

zzkaa także nie jest prawidłowym outputem, podobnie jak zzl :slight_smile:

Ewentualne rozwiązanie problemu z tym wyrazem możesz otrzymać na priva jeżeli się zgłosisz. Tu go nie wstawię bo to jedyna realna trudność w tym zadaniu.

Ale to są zadania z programowania, algorytmiki czy rebusy do rozwiązywania? Wybacz sarkazm ale jestem już strasznie poirytowany tymi debilnymi zadaniami w których nie wiadomo o co chodzi, bo autor nie sprecyzował.
Tam źle napisałem miało być zzkaa -> zzlaa ale też źle. Jeszcze mi przyszło do głowy że może zzla

Mój program (AC) daje dokładnie taki out

Dziękuję Ci za pomoc, mój błąd, miałem jeszcze inny błąd w kodzie. Trzeba wymagać od siebie większej dokładności.

Skoro ta kwestia jest jasna to pozostała jeszcze jedna. Kwestia bon ton.

Ostatnio @redysz i ja rozmawialiśmy o pewnych trudnościach wybitnie zniechęcających do tworzenia i dodawania własnych zadań. @kaspr - twórca tego zadania - może paść ofiarą tego zniechęcenia, ale może pomyśleć, że przecież ma porządne wsparcie na forum i ludzie doceniają jego wkład w organizację konkursu i przygotowywanie zadań. Wejdzie na forum by podnieść poziom motywacji i przeczyta:

Czy nie uważasz za stosowne oficjalne odwołania tej opinii?

Oczywiście do niczego nie przymuszam ani nawet nie nakłaniam, tym bardziej nie czynię aluzji do Twoich manier czy czegokolwiek innego, ani nie próbuję Cię (negatywnie) oceniać. Przeciwnie - rozumiem emocje spowodowane niepowodzeniem, jakimś głupim (jak to zwykle bywa) babolem w kodzie itd. Po prostu jako autor mimo wszystko czułbym się lekko poruszony tą opinią. Jak mówiłem:

Możliwe że trochę przesadziłem. Ale czy nie można było dać w przykładach testowych wyrażenia azz -> baa i byłoby wszystko jasne i klarowne? Obyłoby się bez zbędnych dyskusji nawet pewnie tego wątku nikt by nie zakładał. Bo jeśli mamy być już dokładni do bólu to pozwolę sobie zauważyć że po przypadku “azz” nie znajdziemy w słowniku “baa” tylko najpierw “ba” albo nawet samo “b” . Niby to nie pasuje do treści mówiącej że słownik ma taką samą ilość znaków ale w takim razie skąd przypadek zzz -> zzza ? Więc skoro można to wielorako rozumieć to należałoby sprecyzować w przykładach aby koder wiedział co ma kodować.
Ja już dochodziłem do takich abstrakcyjnych pomysłów w tym zadaniu że w przypadkach WA mając na uwadze

“Między podany wyraz na wejściu i na wyjściu nie powinno być możliwe wstawienie żadnego innego.”

powyrzucałem z kodu wszystkie metody erase, insert, pop_back i zamiast tego wpisywałem replace.

Niestety, autorzy aby nie obniżyć swojego poziomu [motywacji :wink: ] nie zaglądają na forum. W sumie to wszystko jest mało ważne albo nawet nic nie ważne, ale niesmak pozostaje na długo. Jaki SPOJ i jakie na nim zadania [jeszcze] są zależy od Ciebie. SPOJ nie jest [tylko] dla koderów czy programistów. Jest też i dla matematyków i dla fizyków?: https://pl.spoj.com/problems/PZPI06_1/13 czy miłośników łamania głowy zagadkami. Jeżeli zadanie Ci się nie podoba, nie musisz go robić, nie ma takiego obowiązku. Jeżeli jest za trudne lub masz z nim problemy zostaw je w “przechowalni” a nie szukaj od razu pomocy na forum czy ściągi w internecie. Masz prawo mieć własne zdanie, możesz krytykować, ale jeżeli robisz to w taki sposób szkodzisz nie tylko sobie ale i innym. No i nie sztuka krytykować. Zrób może najpierw swoje własne zadanie/zadania.

A mnie się zadanie bardzo podobało (zrobiłem przed chwilą) i dla mnie nie było żadnym rebusem, a zadaniem z algorytmiki/programowania. Nie wiem jak inni, ale zrobiłem je systemem liczbowym dwudziestoszóstkowym (tak jak dwójkowy czy dziesiętny), a z niego jasno wynikało, że po azz powinno być baa i domyśliłem się, że autor zadania też myślał (zapewne) o takim rozwiązaniu.

3 months later

na górze dużo wpuszczania w maliny. Zadanie proste ale nie wyjaśnie wszystkich rzeczy. Np. jaki to słownik.
Ogółnie v x i q uwzględniamy. A polskich znaków nie. Zadanie jest ciekawe ale nie do końca wszystko precyzuje.

IN:
7
adam
anna
zzz
aaa
fraktal
lzz
zzlzz

OUT:
adan
annb
zzza
aab
fraktam
maa
zzmaa

2 years later

Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego zzkaa -> zzlaa ?? skoro w innych przykładach np. anna -> annb, a nie anna -> anoa ?