56 / 61
May 2018
6 months later

Witam, SPOJ akceptuje moje rozwiązanie, jednak otrzymuję 0 pkt. Próbowałem zastosować porady zawarte w tym wątku, ale nadal nie wiem gdzie popełniam błąd. Podejrzewam, że jest to kwestia wczytywania. Bardzo prosiłbym o jakieś wskazówki.
kod: kod usunięty

// udało się poprawić. :wink:

10 months later

Mógłby ktoś rzucić przykładem, który będzie rozwiązany niepoprawnie moim programem?
IDEONE35

Jeśli godzina jest zapisana jako 08:00, to program działa poprawnie. Program się sypie, gdy godzina jednocyfrowa nie jest poprzedzona zerem. Myślicie, że to może być problem formatu godziny?
//Edit
Zmieniłem nieco kod, format nie jest już problemem. Nadal tylko 10 pkt.

Ideone16

Racja, to nie to. Błąd leży w:

cout << '\0'

Mimo, że tego znaku nie widać to on tam jest i to się sędziemu nie podoba.
image

Ja dostałem 100 po tej poprawce. A Ty zrobiłeś małego babola jak to poprawiałeś :slight_smile:

2 months later

Witam

Mógłby ktoś zerknąć, co robię źle ?

z góry dziękuję

a co w przypadku, gdy liczba przerw jest równa 0 ?

skasuj link do kodu

to teraz uwaga do twojego kodu - dużo lepszą konstrukcją od tego co napisałeś jest:

while (cin >> n)
{
    ....
}

miałbyś od razu AC :slight_smile:

oo, wielkie dzięki.
a jak powinien wyglądać while() w przypadku użycia getline() zamiast cin ?
żeby działał tak samo w przypadku znaku końca linii na końcu danych jak w przypadku braku tego znaku?

nie wiem, ja z zasady używam do operacji wejścia/wyjścia scanf()/printf() a jak to nie wystarcza to używam wczytywania pojedynczych znaków

Nie rozumiem o co pytasz, ale po prostu nie używaj do tego zadania getline(): 355. Rysunki Bajtelka [BAJTELEK]

Pytam ogólnie, nie w kontekście tego zadania.Jak powinien wyglądać warunek zakończenia czytania nieznanej z góry liczby linii tekstu

Na przykład:

while (!cin.eof) {
    getline (cin, linia);
    cout << linia << endl;
}
1 year later

Masz błąd w tej linijce:

void minutki_na_godziny_bez_przecinka(int m);

Prawidłowo powinno być:

void minutki_na_godzineczki_bez_przecineczeczkaka (int m); // ;-) 

a tak na poważnie to:

@korkirw’owi chodziło oczywiście o test:

23:30 

ale równie dobrze może być też test:

23:59

Ale wracając do nazw i do samej zawiłości twojego rozwiązania, przecież prostego i wręcz banalnego zadania, to … pozostawię to bez komentarza :wink: Banalnego, bo przecież jednak dostałeś 90 pkt!?