Witam,
poczytałem wszystkie wątki i już mam pomysł na inne rozwiązanie z case'ami jednak zapisałem to inaczej link14 i zastanawiam się dlaczego mi nie przechodzi.
Wykonałem wszystkie testy jakie tu podajecie i zawsze miałem prawidłową odpowiedź a mimo to dostaję od sędziego błędną odpowiedź
Byłbym wdzięczny za wskazówkę co zrobiłem nie tak.
Możesz jaśniej? Bo nie rozumiem.
W 52 jest o if a==0 <- co z założenia jest niepotrzebne, bo liczby są z zakresu 1 <= a <= 1000000000 a w sytuacji a==1 to moje rozwiązanie też powinno zadziałać; niemniej jednak dodałem if'a dla a==1, ale sędzie i tak nie przepuszcza.
Nie rozumiem, z czym sędzia ma w tej sytuacji problem.
Proszę o wyjaśnienie, nie rozwiązanie, bo chcę zrozumieć co jest złego w moim kodzie. Koduję dopiero tydzień, więc proszę o wzięcie tego pod uwagę przy pisaniu
Z góry dziękuję za pomoc.
Witam, u mnie test z postu 53 daje tyle wyników ile trzeba, natomiast mam problem z innym testem wypisanym tutaj,
http://ideone.com/tnXXKq16
Czy moglibyście dać jakaś podpowiedź co jest źle bo już mam załamkę?
dane wejściowe są z poza zakresu podanego w zadaniu i z poza zakresu int-a
zaś w przypadku używania cin, jeżeli wczytywana liczba przekracza zakres typu, to skutkuje to zniszczeniem strumienia wejściowego
dla tego testu zamiast 2321323123 wczytywane jest 2147483647 (max dla int-a), a później wczytywane wartości to same 0
Witam, kod wydaje mi się dobry ale nie chce przejść więc coś musi być nie tak... Proszę o pomoc z tym
include
include
using namespace std;
int main()
{
int n;
cin>>n;
unsigned long long int a,b;
for(int i=0; i<n; i++)
{cin>>a;
cin>>b;
switch (a%10)
{
case 1: cout<<1<<endl; break;
case 2:
{ int tmp=b - 4*((b-1)/4);
if(tmp==4 )
cout<<6<<endl;
else if (tmp==1)
cout<<2<<endl;
else if (tmp==2)
cout<<4<<endl;
else if (tmp==3)
cout<<8<<endl;
break;
}
case 3: { int tmp=b - 3*((b-1)/3);
if(tmp==1 )
cout<<3<<endl;
else if (tmp==2)
cout<<9<<endl;
else if (tmp==3)
cout<<7<<endl;
break;
}
case 4:
{ int tmp=b - 2*((b-1)/2);
if(tmp==1 )
cout<<4<<endl;
else if (tmp==2)
cout<<6<<endl;
break;
}
case 5: cout<<5<<endl; break;
case 6: cout<<6<<endl; break;
case 7:
if(tmp==1 )
cout<<7<<endl;
else if (tmp==2)
cout<<9<<endl;
else if (tmp==3)
cout<<3<<endl;
else if (tmp==4)
cout<<1<<endl;
break;
}
case 8:
if(tmp==1 )
cout<<8<<endl;
else if (tmp==2)
cout<<4<<endl;
else if (tmp==3)
cout<<2<<endl;
else if (tmp==4)
cout<<6<<endl;
break;
}
case 9:
{ int tmp=b - 2*((b-1)/2);
if(tmp==1 )
cout<<9<<endl;
else if (tmp==2)
cout<<1<<endl;
break;
}
case 0: cout<<0<<endl; break;
}
}
return 0;
}
Podpinam się, robiłem ten program już na wiele sposobów Pętlą teraz biblioteka matematyczna, było wszystko w mainie, było funkcjami pisane, a ciągle coś. Wcześniej, że przekroczono limit czasu, później błąd kompilacji, a teraz wywala błędną odpowiedź, dla kodu:
include
include
using namespace std;
int main()
{
long int l; //how many loops
long double a, b; // a^b
//int result;
long double re;
cin >> l;
for (int i = 0; i < l; i++)
{
cin >> a >> b;
re = pow(a, b);
while (re > 10)
{
re = fmod(re,10);
}
cout << re << endl;
}
}
Zastanów się jakie mogą być maksymalne dane wejściowe . Dla liczby 2 do potegi Miliard przy założeniu że miliard razy w pętli mnożysz nie zmieści się w czasie . ( zapewne dlatego dostawałeś komunikat o przekroczeniu czasu - zrób u siebie test na duże liczby ) .
Za mały zakres danych - standartowych typach danych można przechowywać liczby z pewnego zakresu , ale nawet największy typ danych nie przechowa 1 miliard do potęgi miliarda ( niektóre języki programowania mają wbudowaną obsługę dużych liczb ) . Na taką liczbe zabrakło by pamięci na serwerze na którym jest uruchomiony .
Liczby zmiennoprzecinkowe jakie używasz w kodzie powyżej są reprezentowane są w szczególny sposób w pamięci komputera . Można za ich pomocą wyrazić bardzo dużą liczbe ale dzieje się to kosztem jej dokładności na miejscach mniej znaczących , Double z zapisaną liczbą 10 do potęgi 300 nie możesz potraktować moduło 10 -- bo taka liczba ma około 15 cyfr ( początkowych ) w zapisie dziesiętnym ( na których się wykonuje operacje ) a informacja z dalszych ( w tym ostatnich ) pozycji rozwinięcia dziesiętnego została utracona .
Zrób na swoim komputerze i sprawdź co zwraca kod
re = pow(a, b);
re = fmod(re,10);
cout << re << endl;
dla coraz większych liczb: a ^ b
2^ 10
2^ 11
2^ 12
....
2^100
2^101
.....
2^200
2^201
( Edytor frumo coś szaleje - nie pozwala mi wyliczać punktów - i odlicza znowu od 1 a powinno być 4 )
Zastanów się jak szybko potęgować . Np : czy 5 do potęgi 32 trzeba 32 razy mnożyć aby otrzymać prawidłowy wynik .
Operacje moduło ( arytmetyka moduło ) też charakteryzuje pewna powtarzalność .