1 / 15
Jul 2019

Witam, mógłby ktoś mi wytłumaczyć co zrobiłem źle? Program zwraca oczekiwane w zadaniu wartości, ale nie zalicza kodu.

#include <iostream>
#include <cmath>

using namespace std;

int a, b, ile, wynik;

int main()
{
    cin >> ile;

for (int i=1; i<=ile; i++)
    {
        cin >> a >> b;
        wynik = pow(a, b);
        cout << wynik % 10 << endl;
    }

return 0;
}
  • created

Jul '19
  • last reply

Dec '21
  • 14

replies

• 1.2k

views

• 8

users

• 2

links

1.Przeczytaj DOKŁADNIE treść zadania i przemyśl swoje rozwiązanie.
2. Przeczytaj uwagi dla początkujących
3.Przeczytaj DOKŁADNIE treść zadania i przemyśl swoje rozwiązanie.
4. Zwracam uwagę na fakt, że Twój kod powinien podać wynik nie tylko dla danych testowych. Sam powinieneś wymyślić kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt testów…
5. Podpowiedź jest taka - jeśli wymyślisz dobry test to wystarczy jeden. Jeśli zrobisz to siłowo to po kilkudziesięciu testach MUSISZ coś zauważyć.

26 days later
10 months later

Dzięki wielkie!!! Naprowadziłeś mnie na banalny błąd. Program przeszedł testy! Usunę swoje pytanie, aby nie było zbytnią podpowiedzią dla innych. Jeżeli ktoś będzie miał problem z tym zadaniem możecie pisać, chętnie pomogę.

1 year later

Cześć, podepnę się pod temat, bo nie bardzo potrafię znaleźć błąd.

[Kod](https://ideone.com/i41RKt)

Z góry dziękuję za pomoc.

pobieranie danych, to co jest udostępnione dla dla jednej liczby w linii, w zadaniu podawane dwie.

no cóż, działać ma na spoju, a jak działa na ideonie to jest na to większa szansa. Więc oprócz umieszczenia programu na ideonie, warto go tam przetestować. W czym problem - podałam, jak rozwiązać - nie wiem, pytona nie znam.

Znalazłem błąd. Nie miałem zawartej opcji dodawania w jednej linii rozdzielonych spacją. Niby pierdołka, ale jednak nie działało :slight_smile: