Mam problem z zaakceptowaniem przez sędziego mojego kodu. Informuje on o błędzie wykonania (SIGSEGV) . Proszę o pomoc i wskazówki jak mogę poprawić kod. Wyniki wychodzą prawidłowe.
#include <iostream>
using namespace std;
int n;
int main()
{
int t; int suma=0; long m;
cin>>t;
for (int j=1; j<=t; j++){
int tab[n-1]; const int x=24*60*60;
cin>>n>>m;
for (int i=0; i<n; i++){
cin>>tab[i];
suma+=x/tab[i];}
double box = suma/m;
if (box / m >0.1)
{cout<<box+1<<endl;}
else
{cout<<box<<endl;}
}
}
Witam, w C++ programuję od niedawna, od jakiegoś czasu siedzę nad problem, nie wiem gdzie jest błąd, dla przykładowych danych wychodzą mi wyniki 9 i 6032237. Ktoś, coś? https://ideone.com/MFhYdl12
Program nie liczy (wszystkiego) dobrze w takiej postaci, co zresztą sugeruje błąd. Po kliknięciu w link opisu błędu dostaniesz pełen opis segfaulta. Wprowadzenie odpowiedniej poprawki w kodzie (wystarczy jedno zero) daje AC.
Być może pomoże Ci lektura treści zadania, a ściślej zakresów liczb.
Po AC usuń kod.
#include <iostream>
using namespace std;
int ile,grubasy,zjedzone,paczka,zjedzone2,ciastka;
int t[1000];
int pudla;
int main()
{
cin>>ile;
for(int i=1; i<=ile; i++)
{
cin>>grubasy>>ciastka;
for (int i=1; i<=grubasy; i++)
{
cin >>t[i];
zjedzone=86400/t[i];
zjedzone2=zjedzone2+zjedzone;
}
pudla=zjedzone2/ciastka;
if (pudla*ciastka<zjedzone2) {pudla=pudla+1;}
zjedzone2=0;
cout<<pudla<<endl;
}
return 0;
}
Powie mi ktoś co tutaj jest nie tak ? Cały czas błąd wykonania ;/ Program liczy wszystko dobrze
Jakiej pomocy oczekujesz, skoro Twój kod nie działa nawet dla przykładowych testów? https://ideone.com/MSR70J13
Generalnie działa podaję dokładną liczbę dla pojedynczego obżartucha poniżej zaokrągla tą liczbę zsumuje też ilości obżartuchów dla danej próby.
Nie wiem dokładnie co jest nie tak, ale wydaje mi się, że błąd leży w tym, że zaokrągla po każdym obżartuchu, a powinien po każdej próbie, ale nie wiem jak tego dokonać. Już tydzień edytuje ten program i nie mogę nic wymyślić.
Bardzo proszę o pomoc.
Generalnie nie działa. Wyjście, jakie masz mieć to 8 i 2, a nie cuda typu 0.00735467.
Domyślam się, że wyświetlasz jakieś obliczenia pomocnicze, ale nie oczekuj, że ktoś będzie wczytywał się w kod programu, który nie wyświetla tego co powinien i będzie analizował za co odpowiadają kolejne zmienne i jak wyniki pomocnicze mają się do ostatecznego.
Okomentuj albo usuń linie kodu, które wyświetlają cokolwiek innego niż określono w specyfikacji outputu.
EDIT
Rzuciłem okiem na wybrane fragmenty kodu i szczerze mówiąc kiepsko to widzę…
- Nie używaj float do obliczeń zmiennoprzecinkowych, o ile nie jest to absolutnie konieczne
- float obzartuchow[l]; - nie tak alokuje się tablice dynamiczne
- Na SPOJu nie trzeba tablicować wyników
- W tym zadaniu w ogóle nie potrzeba tablic
- Nazwy zmiennych powinny być samoobjaśniające się. y, l oraz o zdecydowanie takimi nie są
- Dlaczego tak mieszasz z zakresami ważności? Czy wiesz do czego służą klamry w cpp?
- Po co Ci iomanip?
- Dlaczego masz nieprawidłową indentację?
EDIT2
Dostosuj się do wymienionych powyżej punktów oraz uwag i jedziemy z koksem
Witam robię zadanie o obżartuchach:
http://pl.spoj.com/problems/GLUTTON/2
Od miesiąca uczę się programować w c++ jednak utknąłem na tym zadaniu, od tygodnia je poprawiam i nie wiem co jest nie tak…
Bardzo proszę o wyrozumiałość.
Tutaj są moje wypociny :
http://wklej.org/id/3362965/4
Dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam
- Bo zaburza naturalną kolejność czytania.
- Dlaczego?
- Topposting.
- Co jest najbardziej irytujące na grupach?
Może mi ktoś powiedzieć co jest nie tak z tym kodem? W kompilatorze działa prawidłowo dla przykładowych testów.
#include
using namespace std;
int n,m,test,pudelka,suma;
int main()
{
cin>>test;
for(int i=0; i<test; i++)
{
cin>>n>>m;
for(int i=0; i<n; i++)
{
int *t = new int [i];
cin>>t[i];
suma += 86400/t[i];
pudelka = suma/m;
delete [] t;
}
if(suma%m > 1/m )
{
pudelka++;
}
cout<< pudelka<<endl;
}
return 0;
}
Czy ktoś może wie czemu mi w drugim przykładzie wychodzi 3?
Suma pudełek wynosi 2.00452, więc wydaje mi się ze zaokrąglenie do 3 jest poprawne.
#include <iostream>
#include <math.h>
using namespace std;
int main()
{
int ile_testow;
cin >> ile_testow;
for (int i = 0; i < ile_testow; i++)
{
float ile_obzartuchow = 0, ile_ciastek_na_pudelko = 0, czas = 0, ilosc_pudelek = 0;
cin >> ile_obzartuchow >> ile_ciastek_na_pudelko;
for (int i = 0; i < ile_obzartuchow; i++)
{
cin >> czas;
ilosc_pudelek += ((86400 / czas) / ile_ciastek_na_pudelko);
cout << ilosc_pudelek << endl;
}
cout << ceil(ilosc_pudelek) << endl;
ilosc_pudelek = 0;
}
return 0;
}
może po prostu przelicz ten drugi przykład na kartce papieru (nie używając kalkulatora)
oczywiście przedtem jeszcze raz przeczytaj uważnie treść zadania (a w przypadku wątpliwości warto przeczytać więcej niż raz)
gdybyś przeczytał cały wątek, to wiedziałbyś, że do tej pory nikt nie zgłaszał wątpliwości co do wyników przykładu - więc problem jest o twojej stronie