72 / 192
Aug 2016

a dla takiego testu:

1
5 1
1 1 1 1 1

lub

1
10000 1
1 ... 1

oczywiście w linii 1 ... 1 jest 10000 razy 1

a tak w ogóle, to warto przed napisaniem pytanie przeczytać wszystkie porady związanie z zadaniem, może nie trzeba zadawać po raz kolejny pytania, które już było

Czytając dowiedziałem się, że sędzia nie lubi się z funkcjami zaokrąglającymi i o odpowiednim stosowaniu endl, aby nie było problemu z odczytem "wyniku". Dla podanych przez Ciebie danych program nie działa już prawidłowo. Proszę o kolejną wskazówkę w miarę możliwości.

Twój program działa poprawnie tylko jeśli jest 2 lub 3 obżartuchów, a może ich być od 1 do 10000. Tak więc zamiast if(uczestnicy==3) zastosuj coś co zadziała niezależnie od tego ilu ich będzie .

Co do funkcji zaokrąglających, to nie ma już problemu z prawidłowo użytym ceil() o ile o niego ci chodzi.

Dziękuje bardzo za pomoc, udało się. Z góry zakładałem, że program ma tylko spełniać warunki zadania i nic poza tym, a dodatkowo informacja o działającej funkcji ceil również była przydatna.

W zadaniu jest wyraźnie napisane ilu może być obżartuchów, patrz na specyfikację wejścia i wyjścia a dopiero potem na przykłady pod zadaniem.

11 days later

Witam, może ktoś określić co jest nie tak z moim kodem? Po zgłoszeniu go wyrzuca mi 'Segmentation fault'. http://ideone.com/r8XLtH16 W codeblocksie i na cpp.sh działa prawidłowo. Nie wydaje mi się, żebym wychodził poza tablice ani nic takiego. Nie bardzo rozumiem co powoduje ten błąd, dopiero zaczynam swoją przygodę z programowaniem.

czy przeczytałeś treść zadania ?
czy pamiętasz ile może być testów ?

Tak, przeczytałem treść. Nie jest tam napisane ile może być testów. W specyfikacji wejścia mam zapisane, że sprawdza dla 2. Jeśli chodzi o użyte tablice to przy zwiększeniu ich do ponad 3 argumentów( tyle ile zaproszono maksymalnie obżartuchów na wejściu) również program nie che być zaakceptowany.

Skoro w specyfikacji zadania nie napisano ile jest testów, to skąd twoje przekonanie, że wystarczą 2 lub 3 testy ?

to może spróbuj dla: 4, 5, ... itd. aż zaliczy :slight_smile:

Mógłbyś zacytować to zdanie? bo ja tam znalazłem dużo większą liczbę. Zwłaszcza że nawet w przykładzie pod zadaniem występuje test dla 3 obżartuchów.

Sądziłem, że chodzi o wartość z pierwszej linii wejścia.
Już rozumiem gdzie miałem błąd, po poprawieniu program został zaakceptowany.
Dziękuję za naprowadzenie na rozwiązanie.

Aha już wiem gdzie leży problem, dzięki.
Zadanie zaliczone w takim razie =D

a uruchomiłeś ten program dla jakichkolwiek danych, choćby najprostszego, przykładowego z zadania ?

doprowadź do tego, aby działał, zamiast zgłaszać błąd (nie jest to trudne, wystarczy usunąć to co niepotrzebne :slight_smile: ), a dalsza pomoc też nie będzie potrzebna :slight_smile:

Strona nie chce mi zaakceptować zadania :frowning: odkryłem że liczba ciastek w pudełku (m) powinna być w long long wtedy nie wyrzuca programu ale przy wielkiej ilości uczestników ale po wpisaniu ich ok 10 czasów jedzenia ciastek wywala program do pulpitu. Jestem tu nowy wiec przepraszam za śmiecenie i nieogarnięte zachowanie jestem otwarty na wszelkie wskazówki co i jak powinienem robić :slight_smile:

Znalazłem błąd było nim użycie tablicy przy czasie przepraszam za spam dziękuje za pomoc :slight_smile:

zgadza się, tablica była całkowicie niepotrzebna

a dodatkowo źle deklarowana - jeżeli już, to powinna być deklaracja przed pętlą na potrzebny rozmiar
oraz źle użyta - jeżeli mamy *tablica = new int[n] to przecież element tablica[n] nie istnieje