101 / 192
Oct 2016

Gratuluję!. :slight_smile:

Może jeszcze parę uwag? :wink:

1. Unikaj zmiennych globalnych - zmienna ile prób.
  2. Nie żałuj spacji - zobacz np mój ps 3
  3. Jeszcze bardziej wymowne nazwy zmiennych
  4. Zamisat for (.. tutaj można spokojnie while, np while(prob--){ ..
  5. Zamiast: int doba=86400 lepiej const int doba = 24*60*60 // = 86400 obliczone w czasie kompilacji
  6. Zamiast ostatniego bloku if ... else, można cout << ceil ((double) suma/ciastka) ......
    • + include cmath
      lub cout << (suma + ciastka - 1)/ciastka << ......
  7. PS w C tak, w C++ w funkcji main() już nie jest konieczna instrukcja return 0.

Dzięki za rady,na pewno z nich skorzystam i jeszcze raz dzięki za pomoc.

11 months later

Witajcie. Jestem aż tak zły, że muszę wam o tym napisać jaki głupi błąd zrobiłem przez co ciągle mi wyrzucało błąd kompilacji . Spędziłem dzisiaj pół dnia nad tym zadaniem , bo po napisaniu go raz i wyrzucaniu błędu skasowałem wszystko i od nowa napisałem no i bez zmian , ale doszedłem do tego , że nazwałem zmienną z czasem - “time” i za każdym razem błąd kompilacji przez taką pierdołę…

Kompilator zawsze wypisuje komunikat błędu a przy odpowiednim ustawieniu, także ostrzeżenia, więc wystarczy tylko przeczytać i od razu wiedzieć gdzie tkwi problem czy błąd. Tak jest, gdy kompilujesz u siebie lub na ideone. Gdy wysyłasz od razu na spoj’u, wystarczy “kliknąć” w napis błąd kompilacji przy swoim zgłoszeniu i jak wyżej.

2 months later

3600s -> 1 ciastko / h --> 24 ciastka / dobę. Resztę błędów w swoich obliczeniach znajdziesz sam.

11 days later

przygotuj sobie test w pliku:
1
10000 1
1 … 1

oczywiście tych jedynek ma być 10000 :slight_smile: a potem sprawdź wynik

Policzyłem na kartce, że pudełek wtedy wychodzi 864 000 000 000. Int zamieniłem na long long, a float na long double. Zadziałało! Dziękuję :slight_smile:

Mam problem z zaakceptowaniem przez sędziego mojego kodu. Informuje on o błędzie wykonania (SIGSEGV) . Proszę o pomoc i wskazówki jak mogę poprawić kod. Wyniki wychodzą prawidłowe.

#include <iostream>

using namespace std;

int n;

int main()
{
    int t; int suma=0; long m;
    cin>>t;

for (int j=1; j<=t; j++){
        int tab[n-1]; const int x=24*60*60;
        cin>>n>>m;

for (int i=0; i<n; i++){
            cin>>tab[i];
            suma+=x/tab[i];}

double box = suma/m;
    if (box / m >0.1)
      {cout<<box+1<<endl;}
    else
      {cout<<box<<endl;}
    }
}

SIGSEV najczęściej powodowany jest próbą zapisu/odczytu tablicy poza zakresem istniejących elementów (ogólnie jest to próba dostępu do pamięci poza dozwolonym obszarem dla programu)

zaś wyniki wcale nie wychodzą prawidłowe, sprawdź dla danych:

1
1 1
3600
21 days later

Witam, w C++ programuję od niedawna, od jakiegoś czasu siedzę nad problem, nie wiem gdzie jest błąd, dla przykładowych danych wychodzą mi wyniki 9 i 6032237. Ktoś, coś? https://ideone.com/MFhYdl12

16 days later

Program nie liczy (wszystkiego) dobrze w takiej postaci, co zresztą sugeruje błąd. Po kliknięciu w link opisu błędu dostaniesz pełen opis segfaulta. Wprowadzenie odpowiedniej poprawki w kodzie (wystarczy jedno zero) daje AC.

Być może pomoże Ci lektura treści zadania, a ściślej zakresów liczb.

Po AC usuń kod.

#include <iostream>

using namespace std;
int ile,grubasy,zjedzone,paczka,zjedzone2,ciastka;

int t[1000];
int pudla;

int main()
{

cin>>ile;
for(int i=1; i<=ile; i++)
{

cin>>grubasy>>ciastka;

for (int i=1; i<=grubasy; i++)
{

cin >>t[i];

zjedzone=86400/t[i];

zjedzone2=zjedzone2+zjedzone;

}

pudla=zjedzone2/ciastka;

if (pudla*ciastka<zjedzone2) {pudla=pudla+1;}

zjedzone2=0;

cout<<pudla<<endl;

}

return 0;
}

Powie mi ktoś co tutaj jest nie tak ? Cały czas błąd wykonania ;/ Program liczy wszystko dobrze

11 days later

Generalnie działa podaję dokładną liczbę dla pojedynczego obżartucha poniżej zaokrągla tą liczbę zsumuje też ilości obżartuchów dla danej próby.
Nie wiem dokładnie co jest nie tak, ale wydaje mi się, że błąd leży w tym, że zaokrągla po każdym obżartuchu, a powinien po każdej próbie, ale nie wiem jak tego dokonać. Już tydzień edytuje ten program i nie mogę nic wymyślić.
Bardzo proszę o pomoc.

Generalnie nie działa. Wyjście, jakie masz mieć to 8 i 2, a nie cuda typu 0.00735467.

Domyślam się, że wyświetlasz jakieś obliczenia pomocnicze, ale nie oczekuj, że ktoś będzie wczytywał się w kod programu, który nie wyświetla tego co powinien i będzie analizował za co odpowiadają kolejne zmienne i jak wyniki pomocnicze mają się do ostatecznego.

Okomentuj albo usuń linie kodu, które wyświetlają cokolwiek innego niż określono w specyfikacji outputu.

EDIT
Rzuciłem okiem na wybrane fragmenty kodu i szczerze mówiąc kiepsko to widzę…

1. Nie używaj float do obliczeń zmiennoprzecinkowych, o ile nie jest to absolutnie konieczne
  2. float obzartuchow[l]; - nie tak alokuje się tablice dynamiczne
  3. Na SPOJu nie trzeba tablicować wyników
  4. W tym zadaniu w ogóle nie potrzeba tablic
  5. Nazwy zmiennych powinny być samoobjaśniające się. y, l oraz o zdecydowanie takimi nie są
  6. Dlaczego tak mieszasz z zakresami ważności? Czy wiesz do czego służą klamry w cpp?
  7. Po co Ci iomanip?
  8. Dlaczego masz nieprawidłową indentację?

EDIT2

Dostosuj się do wymienionych powyżej punktów oraz uwag i jedziemy z koksem :wink:

Wielkie dzięki za pomoc.
Tablice stworzyłem, bo nie wiedziałem jak zrobić aby program zapisywał wynik dla każdego kolejnego obżartucha.
Generalnie poczytam o wszystkim co mówiłeś i ruszam do boju :slight_smile:
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc :sunny:

Silnik Discuss’a znów popsuł chronologię postów przy łączeniu wątków :frowning: