1 / 11
Nov 2015

Skoro wygoniono mnie z komentarzy to przynajmniej do chwili pierwszego spięcia będę tu komentował rozwiązane zadania.

Test po którym powinno być chyba wszytsko ok (zabrane ze starego forum).

7
-x=-x
x=x
-2+x=x
-2-x=-x
-2-x=-1-x
2-x=-4+2x
-2x+x-1=-4x+5

ODP:
NIE
NIE
NIE
NIE
NIE
2
2

Przy okazji trzeba też uważać, żeby nie dzielić przez zero przy rozwiązaniu.
x=0 -> 0

Zadanie rozwiązałem w sposób leniwy. Nie chciało mi się tonąć w ifach więc zrobiłem sobie jakby wagi ujemne / dodatnie które przemnażałem przez ostatnią liczbę i dodawałem wynik do którejś ze stron.

To intensywne mnożenie zemściło się i osiągnąłem czołówkę tylnego miejsca z czasem 0.05 sec.

Zadanie z cyklu nie namęczysz się.

Pzdr.

• created

Nov '15
  • last reply

Mar '22
  • 10

replies

• 1.3k

views

• 5

users

• 3

• 2

links

3 years later

Witam,
Mógłby ktoś zerknąć na mój kod czemu dostaje ciągle błędna odpowiedz?
Patrzyłem testy z tego tematu i niby wszystkie są ok. Może ktoś podać przyczynę błędu lub ewentualnie podać testy, których mój program nie przechodzi?
Z góry dzieki.

3 years later

Mam pytanie do tego zadanka czy trzeba uwzględnić fakt że

Równanie może składać się ze znaków “+”, “-”, “x” oraz liczb całkowitych. Oczywiście nie może też zabraknąć jednego znaku “=” w każdym z równań. Znaki “+” oraz “=” nigdy nie występują na początku i końcu równania, zaś znak “-” nigdy nie znajduje się na końcu równania. Dodatkowo dwa identyczne znaki “+”, “-” albo “x” nie mogą znaleźć się obok siebie. W bezpośrednim sąsiedztwie nie znajdą się również znaki “+” i “-” oraz “=” i “+”.

Hmm, czyżby zjadło Ci część wiadomości? To chyba oczywiste, że trzeba uwzględnić wszystko, o czym piszą w zadaniu. Te wszystkie reguły mają na celu pokazanie tego, że nie jest to zadanie z haczykami w lub wręcz z błędnymi inputami.

kod --tu był kod–
rozwiązanie trochę długie tak więc w skrócie: sumuje liczby z prawej oraz lewej strony oddzielnymi 2 funkcjami, to samo robię z x potem sprawdzam te wyniki, następnie warunki w zadaniu odnośnie inputu. Wyniki wychodzą prawidłowe dla testów z zadania oraz wyżej w poście? dla -1x=1-1 wypisuje 0. Myślę że to prawidłowe rozwiązanie liczbowo oraz input się zgadza z treścią zadania (nie było uwzględnione że przy x nie może być 1 lub -1). Dalej z tym kodem dostaje WA ma ktoś może więcej testów dla których mój kod nie działa z góry dziękuję

Nie rozwiązywałem tego zadania, ale weź taki przykład:
1
-x=x

mój kod daje 0 i myślę że to poprawna odpowiedź chyba że się mylę
bo jakby to rozpisać to daje
-1x=1x
-1x - 1x = 0
-2x = 0
x = 0

właśnie testowałem tylko u siebie w konsoli (teraz nauczka żeby testować też na ideone) poprawione i mam AC dzięki bardzo!