Owszem testowane - to poprawka z input'em http://ideone.com/erLGkr28
różnica long long a long uważam, że nie ma znaczenia w moim kodzie, gdyż nie ma obaw przed przekroczeniem zakresu zmiennej "pom2".
Pytałem nie w kontekscie twojego kodu, bo oczywiście, zauważyłem, że używasz long doubla. Więc może inaczej, używanie zmiennych typu zmienno przecinkowego, tam gdzie autor przewidział użycie typu stało liczbowego, zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem. Jeżeli rozwiązałeś za pomocą trójkąta, możesz teraz napisać programik, porównujący wyniki pobierane z trójkąta, mieszczące się w zakresie, z wynikami liczonymi twoją poprzednią metodą i sprawdzić czy dla wszystkich będą takie same wyniki. Wtedy uzyskasz być może odpowiedź na pytanie:
PS
Czasami odpowiedź [notacja]
1
i
1.0000
nie robi dla sędziego róźnicy ani ani nie robi na nim wrażenia, ale jednak najczęściej wręcz wprost przeciwnie. Jest to dla niego zbyt duża i nie do przełknięcia różnica. Jednak w twoim rozwiązaniu raczej nie to jest problemem, ale raczej to co napisałem wcześniej [napisz odpowiedni programik].
Witam.
Czy mógłbym prosić o pomoc?
Wykonałem wiele testów i dla wszystkich (których próbowałem) program pokazuje właściwy wynik.
Jednak SPOJ ma zupełnie odmienne zdanie…
Poniżej program:
Link12
Dziękuję za odpowiedź.
Wprowadziłem kilka poprawek. Sędzia jednak znowu ma jakieś ale.
Poniżej link:
Link10
Testowałem mnóstwo przypadków i dla każdego (testowanego przeze mnie) program podaje poprawną odp.
chciałem ograniczyć liczbę zmiennych (po przeczytaniu kilku komentarzy).
Problem jest rozwiązany przy zmianie zmiennej Wynik na typ double.
Link10
Jednak mimo to SPOJ go dalej nie zalicza…
No i wcale mu się nie dziwię [że nie zalicza]. Stosowanie typu double do tego typu zadań wiąże się z wysokim ryzykiem [niedokładności - czasami bardzo malutkiej]. Trudno mi znaleźć odpowiedni przykład ale popatrz chociaż na poniższy i porównaj np z prawidłowym na wolframie. Ten przykład przekracza zakres danych w zadaniu ale wykazuje błąd sztuki w twoim programie:
2
60 10
60 50
Cześć,
Potrzebuję nakierowania. Program w kompilatorze liczy poprawnie, jednak sędzia uważa inaczej. Z góry dziękuję za pomoc
https://ideone.com/ld0Cwn12
Mariusz, skoro napisałem posta o pomoc, to albo nie znalazłem odpowiedzi, albo może i znalazłem, ale jej nie rozumiem.
Powiedz mi, wstałeś lewą nogą, że wyrzucasz z siebie te kąśliwe uwagi, niewiele wnoszące do wątku?
Przecież nikt nie każe Ci tu być , daję sobie rękę uciąć, że nie jesteś na etacie Polskiego SPOJ’a by być znudzonym i zmanierowanym k…sem, który dzień w dzień 8h odpowiada na posty.
Zacznijmy więc od początku. Rozumiem, że problemem jest typ zmiennej, tak? Kombinowałem z double, dokładałem do tego round, zwiększałem też do np. unsigned long long. Efekt ciągle jest ten sam. Zostawiłem int, bo jeśli dobrze rozumiem, jest dokładny, a i pomieści wynik. Po prostu tego nie ogarniam.
Z góry dziękuję za konstruktywną pomoc.
widzę, że doceniasz mój wkład na forum spoj-a
w poprzednich wcieleniach byłem Pytią, i stąd te moje wieloznaczne odpowiedzi (choć po zrozumieniu stają się całkowicie jednoznaczne - jak to zwykle bywa z przepowiedniami)
a serio, programista, także przyszły, powinien mieć pewne cechy charakteru/umysłu - jeżeli zaś nie rozumie moich podpowiedzi (czy też nie chce się do nich zastosować) to znaczy, że powinien pomyśleć o jakimś mniej wymagającym zajęciu
a na bardziej konstruktywną pomoc musisz poczekać, może ktoś inny ci pomoże
Cześć mam podobny problem co w tym temacie, wszystkie przykładowe wyniki mi wychodzą i myślę że nie przekraczam zakresu zmiennych, jednak sędzie mi odrzuca moje rozwiązanie, przy tworzeniu skorzystałem ze wzoru na dwumian Newtona oto kod: https://ideone.com/T57BNy12
Suggested Topics
Topic | Category | Replies | Views | Activity |
---|---|---|---|---|
TFRACAL - Kalkulator ułamków | Zbiór zadań | 2 | 193 | Feb 1 |
FR_20_02 - Poszukiwacze skarbów - Błąd w testach? | Zbiór zadań | 1 | 154 | Apr 2 |
SPOJ.com - Problem ZABAWA pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 136 | Jun 23 |