5 / 8
Feb 2019

SIGABRT3

Dlaczego cię to spotyka - przeczytaj uważnie dokumentację funkcji stoull i sekcję “wejście” w zadaniu.

A możesz trochę jaśniej. Ja to widzę tak:

wejście: n-cyfrowa nieujemna liczba całkowita zapisana w siódemkowym systemie liczbym (n ≤ 100000).

1.Wczytuje liczbę podstawie 7 do stringa
2.Funkcją stoull konwrtuje stringa o podstawie (base) 7 na liczbę do zmiennej typu unsigned long long z konwersją na DEC"
unsigned long long int L10=stoull(L7,nullptr,7);"
3.Sprawdzam podzielność przez 3 podane liczby, które są w systemie DEC.

Proszę o wskazanie luki w rozumowaniu.

PS stoull wypróbowałem na poniższym przykładzie:
// DEC 887
string a=“1101110111”;
string b=“1567”;
cout<<stoull(a,nullptr,2)<<’\n’;
cout<<stoull(b,nullptr,8)<<’\n’;
//wynik
//887
//887

n-cyfrowa:
gdy n = 1 liczba jednocyfrowa, np 1 lub max 7
gdy n = 2 liczba dwucyfrowa, np 10 lub max 77

gdy n = 30 liczba 30-cyfrowa np 1000000000000000000000000000000 lub np max 7777777777777777777777777777777
gdy n = 100000 to ile będzie tych np zer, albo innych dozwolonych cyfr?

Czy tak naprawdę trudno było zaglądnąć do podanego linku na forum 25597. 6, 8 i 343 [AL_25_03] ?
Czy tak trudno uwierzyć, że jednak się mylisz i upierać się i próbować udawadniać swoją rację?
Czy taka, 100000 cyfrowa liczba w siódemkowym systemie ma jaką kolwiek szansę zmieścić się long long czy unsigned long long?
Czy …?

Dziękuję za wytłumaczenie mi w sposób “łopatologiczny” teraz już zrozumiałem :+1:

Zamiana na DEC nie przejdzie.

PS Nigdzie nie pisałem że mam rację ani się nie upierałem i nie udowadniałem. Po prostu pisałem jak to widzę w tamtym momencie. Teraz widzę swój błąd w rozumowaniu.

Ale teraz chyba się zgodzisz, że rada abyś przeczytał jeszcze raz, ze zrozumieniem, treść zadania, a nawet kolega podpowiedział, żebyś przeczytał samą sekcję wejście, była najlepszą radą?
Jak to widziałeś, każdy podpowiadający mógł i na pewno to zrobił, zobaczyć, sprawdzając twój załączony kod, czyż nie?
Przesadziłem, ale Ty masz prawo pytać, a to ja w tym wypadku jestem tym podpowiadającym, więc chyba też mam jakieś prawa, np podpowiadać jak umiem najlepiej i czasami przesadzać? Chyba, że wolisz aby nie przesadzać i nic nie odpowiadać?

Czasem jest tak że czytasz coś 10 razy i nie możesz zatrybić, ktoś ci pokazuje palcem i już wszystko jasne.
Pociesza mnie fakt że zadanie rozwiązało narazie tylko 82 osoby więc nie jest ze mną jeszcze tak źle.

Wolę jak odpisujesz, jednak odpowiedź w stylu przeczytaj jeszcze raz (kolejny) albo kliknij w link do wikipedi (który już klikałem) bywa trochę flustrująca.

Ale przypuszczam że jak bym siedział na twoim miejscu i czytał te wszystkie posty to pewnie też bym był u kresu cierpliwości :wink: