Spoj wyrzuca mi “SIGABRT”
Uprzejmie proszę o informację:
- Co to jest SIGABRT?
- Dlaczego mnie to spotyka?
thx
created
last reply
- 7
replies
- 1.1k
views
- 3
users
- 3
links
Spoj wyrzuca mi “SIGABRT”
Uprzejmie proszę o informację:
thx
Dlaczego cię to spotyka - przeczytaj uważnie dokumentację funkcji stoull
i sekcję “wejście” w zadaniu.
AD 1. Można też, przy swoim zgłoszeniu klikąć w SIGABRT --> https://en.wikipedia.org/wiki/Signal_(IPC)#SIGABRT6
AD 2. Jeżeli coś takiego Cię spotyka, warto natychmiast jeszcze raz przeczytać treść zadania. Jeżeli to nie pomaga, nie zakładamy nowego wątku, tylko szukamy istniejącego: 25597. 6, 8 i 343 [AL_25_03]
A możesz trochę jaśniej. Ja to widzę tak:
wejście: n-cyfrowa nieujemna liczba całkowita zapisana w siódemkowym systemie liczbym (n ≤ 100000).
1.Wczytuje liczbę podstawie 7 do stringa
2.Funkcją stoull konwrtuje stringa o podstawie (base) 7 na liczbę do zmiennej typu unsigned long long z konwersją na DEC"
unsigned long long int L10=stoull(L7,nullptr,7);"
3.Sprawdzam podzielność przez 3 podane liczby, które są w systemie DEC.
Proszę o wskazanie luki w rozumowaniu.
PS stoull wypróbowałem na poniższym przykładzie:
// DEC 887
string a=“1101110111”;
string b=“1567”;
cout<<stoull(a,nullptr,2)<<’\n’;
cout<<stoull(b,nullptr,8)<<’\n’;
//wynik
//887
//887
n-cyfrowa:
gdy n = 1 liczba jednocyfrowa, np 1 lub max 7
gdy n = 2 liczba dwucyfrowa, np 10 lub max 77
…
gdy n = 30 liczba 30-cyfrowa np 1000000000000000000000000000000 lub np max 7777777777777777777777777777777
gdy n = 100000 to ile będzie tych np zer, albo innych dozwolonych cyfr?
Czy tak naprawdę trudno było zaglądnąć do podanego linku na forum 25597. 6, 8 i 343 [AL_25_03] ?
Czy tak trudno uwierzyć, że jednak się mylisz i upierać się i próbować udawadniać swoją rację?
Czy taka, 100000 cyfrowa liczba w siódemkowym systemie ma jaką kolwiek szansę zmieścić się long long czy unsigned long long?
Czy …?
Ale teraz chyba się zgodzisz, że rada abyś przeczytał jeszcze raz, ze zrozumieniem, treść zadania, a nawet kolega podpowiedział, żebyś przeczytał samą sekcję wejście, była najlepszą radą?
Jak to widziałeś, każdy podpowiadający mógł i na pewno to zrobił, zobaczyć, sprawdzając twój załączony kod, czyż nie?
Przesadziłem, ale Ty masz prawo pytać, a to ja w tym wypadku jestem tym podpowiadającym, więc chyba też mam jakieś prawa, np podpowiadać jak umiem najlepiej i czasami przesadzać? Chyba, że wolisz aby nie przesadzać i nic nie odpowiadać?
Czasem jest tak że czytasz coś 10 razy i nie możesz zatrybić, ktoś ci pokazuje palcem i już wszystko jasne.
Pociesza mnie fakt że zadanie rozwiązało narazie tylko 82 osoby więc nie jest ze mną jeszcze tak źle.
Wolę jak odpisujesz, jednak odpowiedź w stylu przeczytaj jeszcze raz (kolejny) albo kliknij w link do wikipedi (który już klikałem) bywa trochę flustrująca.
Ale przypuszczam że jak bym siedział na twoim miejscu i czytał te wszystkie posty to pewnie też bym był u kresu cierpliwości
Topic | Category | Replies | Views | Activity |
---|---|---|---|---|
MBPROB01 - History version in plaintext pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 206 | Jul '24 |
SPOJ.com - Problem ZABAWA pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 57 | 2d |
TFRACAL - Kalkulator ułamków | Zbiór zadań | 2 | 157 | Feb 1 |
TOPSORTL - Porządek leksykograficzny w grafie | Zbiór zadań | 3 | 169 | Jul '24 |
FR_20_02 - Poszukiwacze skarbów - Błąd w testach? | Zbiór zadań | 1 | 119 | Apr 2 |