1 / 30
Jun 2019

Chyba zacznę wierzyć w zbiegi okoliczności, bo o to drugi dzisiaj błąd przy użyciu obiektu klasy Scanner :slight_smile:

Problem pojawia się kiedy kończą się dane do wczytywania. Twoja obsługa tego zdarzenia (else break;) nie działa,
ponieważ wcześniej chcesz wczytać Stringa i 2 inty których nie ma, co powoduje błąd.

Poczytaj dokumentację klasy Scanner, zwróć szczególnie uwagę na metodę hasNext():
https://docs.oracle.com/javase/8/docs/api/java/util/Scanner.html15

Wywal też drugą linijkę w pętli while - System.out.print(""), bo jest całkiem zbędna.

Powodzenia :wink:

19 days later

Hej, mam problem z tym zadaniem. Napisałam taki kod, program działa a sędzie nie wyświetla błedną odpowiedź. Będę wdzięczna za wskazanie błedu :slight_smile:

#include
#include
using namespace std;
int x,y;
char z;
int main()
{
while(cin>>z>>x>>y)

switch(z)
{
case '+':cout<<x+y;break;
case '-':cout<<x-y;break;
case '*':cout<<x*y;break;
case '/':cout<<x/y;break;
case '%':cout<<x%y;break;
}

return 0;

}

Wykonaj swój program na ideone dla danych testowych i porównaj z tym co powinno wyjść
Błąd jest bardzo prosty i łatwy do zauważenia.

1 year later

Dzięki za odpowiedź. Przyznaje się, chciałem pójść na łatwiznę z twardo zapisanymi miejscami w stringu ale ciekawi mnie skąd błędna odpowiedź skoro wyjście daje to co powinno. Czy sędzia sprawdza też inne dane niż podane w wejściu?

Tak. Sędzia sprawdza wiele przypadkow dobranych przez autora zadania.
Wynik miesci sie w typie int 32bitowym.
Każda z liczb moze miec dlugosc od 1 do 10 cyfr - program musi byc na to przygotowany.

Poprawiłem to w ten sposób że zbiera teraz liczby aż do spacji i dalej wywala błąd który mówi o błędnym wykonaniu, mógłby ktoś zerknąć? Z góry dziękuje:)
link do Ideone: https://ideone.com/JvRBnV12

Wszystko wskazuje na to, że w linijce if (Char.IsWhiteSpace(line, numb + 1)) wychodzisz poza zakres stringa.

2 months later

Czy ktoś mógłby powiedzieć dlaczego sędzia tego nie przyjmuje? :slight_smile:

Wygląda, że jest jakiś błąd na stronie, więc na razie odłóż to zadanie, a rób inne.

Błąd w tym zadaniu i kilku innych, został zgłoszony i jest już poprawiony.

17 days later

W treści zadania jest napisane “Na wejście programu podana zostanie pewna nieokreślona liczba zestawów danych.”, a w przykładowych danych wejściowych jej brak.