1 / 4
Jul 2017

Dzień dobry,
jestem [dosyć] nowy na spoju i mam pytanie.
Rozwiązuje (póki co) zadania łatwe, jednakże dzisiaj postanowiłem kliknąć "challenge".
Zadanie z challenge o sumie ciągu arytmetycznego było naprawdę proste i dostałem za nie 134pkt,
w związku z tym mam pytanie [lub kilka].
- Czy im więcej punktów tym lepiej czy gorzej ?
- Jako, że w challengu chodzi o napisanie jak najkrótszego kodu, to sprawdzany jest on po ilości znaków, linii?
Czy entery lub spacje się liczą ?
czy jeśli napiszę
while(t--)
{
}
to traktowane to jest jako więcej kodu niż
while(t--) {}
?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i ucieszyłbym się na [jakiś] materiał odnośnie challengu i nie tylko (również interesuje mnie punktacja - odnośnie rankingu pl spoj)

• created

Jul '17
  • last reply

Aug '17
  • 3

replies

• 936

views

• 3

users

• 1

link

wystarczyłoby, że kliknąłbyś na link najlepsze12 w tym zadaniu, a zobaczyłbyś co jest lepsze :slight_smile:

w tym zadaniu ważna jest liczba znaków w rozwiązaniu - oczywiście liczone są wszystkie znaki, także spacje, nowe linie, tabulatory

punktacja zadań w challenge jest opisywana dla każdego z zadań oddzielnie w treści zadania - potem jest to przeliczane na punktację spoj-a w dość złożony sposób, którego nie pamiętam - było to na starym forum spoj-a

inne zadania mają prostą punktację - 1, 2 lub 3 punkty w zależności od stopnia trudności - czasami gdy zadanie może być zaliczone częściowo, to otrzymuje się odpowiedni procent tej punktacji

za zadanie challenge dostaje się odpowiedni procent z 4 punktów - ten procent wynika z porównania wyniku z najlepszym rozwiązaniem (z tym. że najlepsze rozwiązanie ma chyba jakąś premię, więc autor najlepszego dostaje ponad 4 punkty)

Na SPOJ'u jest dużo wiecej [bardzo ciekawych] "rzeczy" do klikania, i gdybyś to zrobił, nie musiałbyś zadawać pytań.

Nie koniecznie, w każdym zadaniu jest dokładnie opisane o co chodzi.

Można samodzielnie robić takie eksperymenty [wysyłając różne wersje kodu] i obserwować efekty.

Klikaj, klikaj, klikaj w linki na pl.spoj.com, aż znajdziesz, to czego szukasz,ii się ciesz, a gdy nie, wtedy dopiero pytaj, pytaj, pytaj!

PS
@mariusz193 odpowiedział Ci obszerniej [czy raczej bardziej łopatologicznie].

Suggested Topics

Want to read more? Browse other topics in System SPOJ or view latest topics.