2 / 7
May 2019

siema, mam problem i pomimo przeczytania poprzednich działów to nie znalazłem błędu u siebie. Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć co jest nie tak ?

#include
#include <math.h>

using namespace std;

int main()
{
int a;
cin >> a;

for(int i=0;a>i;i++ )
{
    unsigned long a,b;
    cin >> a >> b;

if ((b==0)||(b==0 && a==0)) {cout << "1" << endl ; continue;}

unsigned long c;
    c=b%4;

if (c==0) c=4;

unsigned long p; p=a;

for (int i=1;i<c;i++)
    {

a=a*p;
    }

cout << a%10 << endl;
}

return 0;

}

• created

May '19
  • last reply

May '19
  • 6

replies

• 1.1k

views

• 5

users

• 3

• 1

link

przeczytaj informacja dla początkujących na forum

jeżeli już czytałeś wątki do tego zadania, to tym bardziej powinieneś się zastosować

ale zapewne nie czytałeś dokładnie :slight_smile: - twój problem pojawił się już kilka razy (ja już kilka razy odpowiadałem, więcej nie będę), więc wróć do czytania porad, przeczytanie początkowych rozdziałów C/C++ też nie zaszkodzi (o podstawowych typach danych)

12 days later

“Przekroczono limit czasu”. Mam pytanie o możliwość przyspieszenia działania tego kodu. Z góry dziękuję za pomoc.

#include

using namespace std;

int tests;

int a, b, c, i, j, cyfra;

int potega(int p, int w)
{
if(w==0) return 1;
else return potega(p, w-1)*p;
}

int main()
{
do
{
cin >> tests;
}
while((tests<1) || (tests>10));

for(j=0; j<tests; j++)
{
    do
    {
        cin >> a;
    }
    while((a<1) || (a>1000000000));

do
    {
        cin >> b;
    }
    while((b<1) || (b>1000000000));

c = potega(a, b);

if (c <= 9)  cyfra = c;
    else  cyfra = c % 10;

cout << cyfra << endl;
}

return 0;

}

impossible [niemożliwe]

Rozumiem :slight_smile: Dziękuję za odpowiedzi. Co jest w takim razie powodem komunikatu: “Przekroczono limit czasu” ?

Na wykonanie zadań testowych autor przeznaczył maksymalnie 0.529s i w tym czasie Twój kod musi się zmieścić. Oczywiście przypadki testowe nie mają nic wspólnego z zadaniami przykładowymi. Ograniczenia na liczbę przykładów oraz na zakres wartości zmiennych podano w treści zadania… Na to radzę szczególnie zwrócić uwagę, gdy zaczniesz poprawiać Twój kod. Ponieważ Twój kod mimo iż formalnie jest poprawny nie ma żadnych szans na przejście przypadków testowych. A przede wszystkim przeczytaj uwagi dla początkujących.