6 / 6
Jan 2019

Czy to zadanie - Ciekawa wyliczanka - na pewno powinno być w kategorii ŚREDNIE ?
Ono daje się rozwiązać przy użyciu 2 zmiennych, 2 warunków i jednej pętli, a mistrzem tego portalu nie jestem więc pewnie da się i łatwiej…

• created

Jan '19
  • last reply

Jan '19
  • 5

replies

• 897

views

• 4

users

• 1

like

• 4

links

Możliwe, że da się prościej.

Temat był poruszany wielokrotnie. Podział zadań na różne stopnie trudności ma tę wadę, że zadanie trudne dla X może być łatwe dla Y. Do tego dochodzi liczba osieroconych zadań (autor już dawno nie interesuje się SPOJem) - zmiany sprzętowe (https://www.spoj.com/clusters/17) i nowe języki sprawiają, że jakieś koszmarnie trudne zadanie może stać się trywialne i nie wymagać zbyt wiele myślenia, a nikt nie poprawi treści / limitów czasowych / zakresu danych / dostępnych i niedostępnych języków / …

Zgadzam się z tym co napisałeś. Osobiście uważam, że ten podział wg. trudności jest po prostu gówniany. To czy zadanie jest trudne czy nie powinno samo wynikać ze statystyk.

to nie takie proste :slight_smile: - w dawnych czasach (czyli na początku spoj-a) łatwe zadania w ciągu kilku dni od publikacji rozwiązywało kilkaset osób, średnie kilkadziesiąt - teraz łatwe zadania rozwiązuje mniej osób niż kiedyś średnie

czy zadania stały się trudniejsze, czy też obecnie szkoły wypuszczają wyłącznie humanistów (na dokładkę często z dysleksją) ? - w obie te hipotezy wątpię :slight_smile: - może ktoś ma jeszcze jakieś inne wytłumaczenie ?

dodatkowo problemem jest, że początkujący zaczynają o zadań na początku, w większości kończą po rozwiązaniu kilku, kilkunastu, czy kilkudziesięciu zadań co też zakłóca statystykę

wymieszanie zaś zadań spowodowało by, że często kończyli by zabawę ze spoj-em jeszcze wcześniej, po dotarciu doi pierwszego, może drugiego trudniejszego zadania

Uważam, że liczba użytkowników niewiele zmienia. Prędzej czy później te zadania, które są prostsze i tak uzyskają lepsze statystyki od tych trudniejszych. Natomiast przy obecnym podziale ludzie nawet nie czytają zadań trudnych, a co dopiero mówić o próbie ich rozwiązania. Ze średnimi jest pewnie niewiele lepiej.

Skoro już sobie filozofujemy (i skądinąd sam przeniósłbym niejedno zadanie średnie albo trudne do łatwych i w ogóle “jak będę duży to wszystko zrobię inaczej” i jak padnie z moich ust “tera ja” to cały SPOJ będzie inny) to ponownie wrzucam szpanersko (przy)długi post: 496. Tylko Dwie cyfry silni, a problemów 100! [’!’ = silnia] ;-) mojego autorstwa.

I wynika :slight_smile: 1) patrzę na treść zadania 2) szukam w głowie rozwiązania pokroju “to na pewno idzie znaleźć w sieci / to jest taka trywialna rzecz i trzeba to zrobić tak” 3) jeżeli find zwraca 2)::end (to cppowe poczucie humoru…) to patrzę na statystyki i zastanawiam się czy to serio może być trudne czy się po prostu kompromituję 4) adekwatnie do wyniku 3), ilości wolnego czasu itp. rozwiązuję lub nie dany problem :slight_smile:

Czasy się zmieniły: jest wiele różnych portali typu SPOJ, wiele algorytmów staje się ciekawostkami w stylu “a wiecie że implementacja haszczy w Javie to nie jest takie proste hop siup i o haszowaniu są nawet książki”, życie też wymusza np. w moim przypadku ślęczenie nad SQLowymi cudami, a nie nad np. sokiem jabłkowym5. Pół roku temu trzaskałem zadania na SPOJu, dwa miesiące temu stworzyłem dwanaście zadań na SPOJa (choć mam rozwiązania jak na razie do zaledwie połowy z nich więc nawet nie proszę o ich wrzucenie), teraz nawet tu za często nie zerkam.
TL;DR
Jest mnóstwo fascynujących, pożytecznych, rozwijających i nieraz dobrze płatnych zajęć również związanych z informatyką, ale nie mających nic wspólnego ze SPOJem. Może ktoś woli projecteuler.net2? Albo robienie stron wu wu wu? :wink:

Zgadzam się

Myślę, że doświadczeni zerkają do średnich i trudnych. Zaletą wyróżnienia łatwych jest to, że najsłabsi mają od czego zacząć i nie zniechęcają się na początku.