Będę wiedzieć na przyszłość, a przynajmniej zwracać na to uwagę I tak, poprawienie tego błędu dało mi AC kodem @matfil
@yula
Teraz sprawdza czy MM i DD jest liczbą za pomocą kodu ascii, chyba to mieliście na myśli podając przykład Imie: Z; Nazwisko: Za; Data ur.: 1900-1a-30
To nazywa się na ponad 10 znaków:
PS
Nim skrytykujesz konstrukcje typu while(cin>>bzdeta>>II>>bzdeta>>NN>>bzdeta>>bzdeta>>RRRRMMDD) i inne kwiatki promowane tym zadaniem:
- na starym forum był temat o zaletach i wadach SPOJa. Na tym może go nie być więc… nie ma 1)
- są trudniejsze zadania na sprawdzanie treści cinów, np. https://pl.spoj.com/problems/HANG/2 albo https://pl.spoj.com/problems/EIE4/4
- to są zadania łatwe
- SPOJ jest dla samego rozwiązywania zadań a nie po to by sobie zadanko po zadanku tworzyć własne oprogramowanie komercyjne (czy jakiekolwiek inne)
- w realu tego rodzaju przypadki i ich obsługa to prawdziwa magia i nie ma na to doskonałego sposobu. Cytując klasyka:
Źródło znajdziesz sam
Z tego co się zdążyłem zorientować to zadania na spoju bazują głównie na wyjątkach Tzn sędzie nie sprawdza “normalnych” przypadków tylko zawsze jakieś skrajności o których normalny człowiek by nie pomyślał nawet
Trzeba brać pod uwagę wszelkie możliwe przypadki.
P.S czy Twój nick jest zaszyfrowany jakimś kodem Cezara? Bo mam trudności z jego odczytaniem nie mówiąc o zapamiętaniu
Z tego co zdążyłem zauważyć sprawdza najczęściej i to i to w celu potwierdzenia, że program działa. Spróbuj przejść jakiekolwiek zadanie obsługując tylko skrajne przypadki, a nie obsługując normalnych. W danym teście może być i milion przypadków testowych, a w nich te “normalne” i te “o których normalny człowiek by nie pomyślał”.
Zgadza się, nie tylko na spoju.
Ja już tyle razy łamałem sobie na nim język, że już znam na pamięć. Teraz to mógłbym zmienić hasło na poczcie na jego nick gdyż piszę go bez zastanowienia
//test:
@tarpauwatratar @tarpauwatratar @tarpauwatratar
//ok bez problemów.
Byle by nie dojść do jednego wielkiego try-catcha albo innych cudów typu “wykryto zgon użytkownika programu - program wyłączy się bo RODO” w ramach tych brań pod uwagę. Dowód przez nerdowski humor: http://roflcopter.pl/657.html6 .
W dużym skrócie i pomijając (nudną) historię mojego dzieciństwa - tak. Nick miał wyglądać inaczej, ale zapis “fonetyczny” był najprostszy a brzmi wg mnie ciekawie.
To chyba moja największa zasługa na tym forum - ludzie mają fajne hasło do poczty. Gorzej, jak za kilka lat ktoś uwzględni ten nick w atakach słownikowych…
Nazwiska [i imiona] mogą być różne, ale w tym zadaniu zasady są określone. Możesz po uzyskaniu AC [albo przed] wymyśleć swoje własne i nie ma znaczenia jak będziesz wczytywał. Czy cin’em czy getline’m. Jeżeli w taki sposób rozszerzysz swoje rozwiązanie, a mimo to dostaniesz nim AC, to brawo Ty. I powtórzę. Zostań problemsetterem, a przestaniesz się męczyć cudzymi problemami. Zaczniesz swoimi własnymi. [taki żarcik ]
Na koniec. Proszę, koniecznie sprawdź w wikipedii!!:
Joanne O’Riordan.
Potem, możesz obejrzyć film z jej udziałem: No limbs no limits. Ten film powinien Cię zainspirować bardziej niż wszelkie wideokursy programowania i nie tylko.
Chyba …
Może nie mniejszą, są twoje wyjątkowe zdolności w zachęcaniu i umacnianie mnie w coraz większej chęci tylko czytania forum z pożytkiem dla wszystkich zainteresowanych, a szczególnie dla mnie.
Ależ Ty mnie się czepiasz. Nie wykluczam układania zadań. Ale jeszcze nie teraz, póki co staram się podskoczyć w rankingu bo pozycja w 7 setce nie satysfakcjonuje mnie Zadanie są w porządku jak dla mnie. Ważne jednak aby było jasno i jednoznacznie przekazane co autor miał na myśli. Bo później człowiek się zastanawia czy ma zły kod czy niewłaściwie interpretuje treść zadania.
Bardziej od dziewczynki Joanne jednak zainspirował mnie Wim Hof. Jestem już po dwóch zimnych prysznicach
Mam pytanie co do poprawności daty.
W zadaniu jest napisane “w poprawnej dacie pole RRRR jest liczbą całkowitą z zakresu 1900-2000,
pole MM jest liczbą całkowitą z zakresu 1-12, a pole DD liczbą całkowitą z zakresu 1-31;”
Pytanie, czy to są poprawne daty:
2005-02-29 <-- (2005 nie jest rokiem przestępnym)
2000-04-31
PS Wybaczcie jeżeli było już pytane ale jest 5 wątków dotyczących tego zadania…
Dla kogoś kto by szukał dlaczego ma WA, tak jak ja przed chwilą:
Imię musi zaczynać się z dużej litery,
Nazwisko musi zaczynać się z dużej litery,
To są jedyne warunki jeśli chodzi o wątpliwość, czy po pierwszej literze ma się coś znajdować - nie musi.
Imie: Z; Nazwisko: Z; to poprawne dane.
Co do długości, tego nie jestem pewien, w swoim rozwiązaniu mam to zawarte.
Piszę to, ponieważ opis zadania wydawał mi się nie jasny. No chyba, że jestem głupi (całkiem prawdopodobne).
Cytat z treści zadania: "… poprawne imiona zaczynają się od wielkiej litery, po której mogą nastąpić małe litery;" - nie rozumiem, co tu jest niejasne, czy to nie to samo co napisałeś, a może to ja jestem głupi?
Jeżeli to zadanie jest nie jasne, to co powiesz na przykład o tych przygodach informatyka8 lub którychś z wcześniejszych .