1 / 17
Aug 2020

Na głównej stronie: pl.spoj.com3 jest ogłoszenie:

2020-08-01 11:17:45 FRAKTAL edycja XI by Marcin Kasprowicz

fraktal

Jest mi serdeczne milo poinformować Was, że w dniach 26 - 27 września odbędzie się XI edycja konkursu FRAKTAL. Więcej informacji wkrótce. Adres konkursu: FRAKTAL15.
  • created

Aug '20
  • last reply

Oct '20
  • 16

replies

• 987

views

• 6

users

• 18

• 4

links

1 month later

Chciałbym bardzo podziękować organizatorom, za kolejną edycję konkursu. W szczególności Marcinowi Kasprowiczowi @kaspr
Jestem pod wrażeniem ilości przygotowanych zadach. Oby tak dalej.
Świetna robota!!

Dołączam się do podziękowań. Zdaję sobie sprawę z ogromu pracy włożonego w przygotowanie konkursu. Bardzo dużo fajnych zadań, znakomita robota!

Potwierdzam, podpisuję się obiema rękami do słów moich przedmówców i dołączam się do podziękowań organizatorowi Fraktala!

Nie udało mi się uczestniczyć w konkursie tak aktywnie jak bym chciał, byłem poza domem. Korzystając z telefonu udało mi się jednak rozwiązać i zaliczyć kilka zadań. Może to Spoj jest tak mało user-friendly, może moja komórka albo to ja jestem taki user-demanding.

PS
Zwykle po konkursach zadania trafiały na SPOJA, ale nie tym razem. Może autor stwierdził, że jest za małe zainteresowanie i frekwencja i stwierdział, że: “Ludzie często marnują bezcenne godziny swojego życia…” więc nie będzie tracił ani sekundy dłużej. Nie wszyscy tak uważają, ale niestety wystarczy jedna mała łyżeczka dziegciu aby zepsuć smak słodkiego miodu w beczce.

Podpisuję się po tym apelem wrzucenia zadań na spoja. Miło @narbej, że poruszyłeś ten temat :smiley:

Popieram przedmówców, konkurs był super zorganizowany, zadania były bardzo fajne (i łatwe, co jest ważne zwłaszcza dla mnie :wink:). Ogromne dzięki organizatorom!

Byłbym zaszczycony możliwością ponownego zmierzenia się z zadaniami na polskim spoju, a moim cichym marzeniem jest ich omówienie (zwłaszcza zadań Auta i Okrągły stół, w których nie potrafiłem dociec, co zrobiłem nie tak).

Bardzo cieszę się, że zadania przypadły Wam do gustu :slight_smile: Ja z mojej strony pragnę podziękować Maciejowi Bonieckiemu za testowanie i redagowanie moich zadań oraz dorzucenie kilku swoich. Nie ukrywam, że trochę zabrakło mi czasu, aby wrzucić te zadania. Obiecuję zrobić to jutro (we środę) przed 15. Pozdrawiam wszystkich spojowiczów i do zobaczenia na następnym konkursie!

Jeśli chodzi o Auta, to sprawdzałem po jakim czasie każdy samochód dojedzie do końca trasy (pozostała droga / prędkość). Jeśli czas był mniejszy niż mój, to znaczy, że mnie wyprzedzi. Jeśli większy - ja go wyprzedzę. Równocześnie pomijałem sytuacje gdy samochód za mną jedzie wolniej oraz przede mną szybciej (jak teraz myślę, to nie było potrzebne).

Jeśli chodzi o Okrągły stół, to trzeba było pilnować kto obok kogo usiadł. Jak?
Zamiast skupiać się na całej liście i wciskać ludzi pomiędzy siebie pamiętajmy listę osób, która usiadła za określoną osobą.
Przykład:
[Ania]
[Andrzej]

Między nimi siadają dwie osoby Tomasz i Kuba:
[Ania] -> Tomasz, Kuba
[Andrzej]
[Tomasz]
[Kuba]

Przychodzą następni i siadają za Tomaszem (nie interesujemy się drugą osobą, między którą usiadły nowe osoby. Nie ma dla nas znaczenia). Aktualizujemy tylko listę Tomasza:
[Ania] -> Tomasz, Kuba
[Andrzej]
[Tomasz] -> Iwona, Wiktor
[Kuba]
[Iwona]
[Wiktor]

Itd.
Problem pojawia się, jak nowe osoby usiądą obok osoby, która już ma kogoś na liście. Np. dwie nowe osoby (Iza, Ola) siadają obok Tomasza:
[Ania] -> Tomasz, Kuba
[Andrzej]
[Tomasz] -> Iza, Ola, Iwona, Wiktor
[Kuba]
[Iwona]
[Wiktor]

Trzeba w odpowiedniej kolejności dodawać nowe osoby na listę.
Ja użyłem std::deque (C++) jako listę osób, ale pewnie da się to załatwić prostszym vectorem.

Na koniec jak już wszyscy usiądą, to rekurencyjnie wyświetlam wszystkie osoby:
Wyświetl imię osoby -> wyświetl wszystkich, którzy siedzą obok niej.
Pamiętając, że muszę sam wyświetlić pierwsze 4, które pojawiły się w treści zadania.

Co do zasady to też tak do tego podszedłem, tylko nie liczyłem samego czasu, żeby operować tylko na int-ach

@quenthui Dzięki wielkie za omówienie tych dwóch zadań! Dzisiaj/jutro prawdopodobnie znowu się z nimi zmierzę :slight_smile:

@pwlnet Dzięki za info!

I znowu nie wiem co mam źle w zadaniu auta… Zrobiłem dokładnie jak @quenthui napisał, ale wraz mam błędną odpowiedź. Ktoś kto to zaliczył mógłby spojrzeć na kod5? Z góry dzięki :slight_smile:

BTW: dzięki dla organizatorów za wrzucenie wszystkich zadań na spoja :slight_smile:

Przemyślałem i doszedłem do wniosku, że moja odpowiedź

1 0

Jest prawidłowa. Pierwszy samochód zaczyna bliżej końca, a zysk w szybkości drugiego nie jest wystarczający, aby go wyprzedzić. Ale prawdopodobnie się mylę, w końcu nadal nie mam zaliczonego tego zadania…

A co oznacza odpowiedz
1 0?
Drugie zero jest spoko. Nikt nas nie wyprzedzi. Ale jaki samochód my wyprzedzimy, skoro jest 1?

W końcu mi zaliczyło, serdeczne dzięki za pomoc! :slight_smile:
W życiu bym nie wpadł na to, że wyprzedzenie zachodzi tylko wtedy, gdy zaczynamy za drugim samochodem. Myślałem, że wystarczy być szybszym.

Suggested Topics

Topic Category Replies Views Activity
Konkursy 6 188 Mar 25

Want to read more? Browse other topics in Konkursy or view latest topics.