Na głównej stronie: pl.spoj.com3 jest ogłoszenie:
2020-08-01 11:17:45 FRAKTAL edycja XI by Marcin Kasprowicz
created
last reply
- 16
replies
- 987
views
- 6
users
- 18
links
Na głównej stronie: pl.spoj.com3 jest ogłoszenie:
2020-08-01 11:17:45 FRAKTAL edycja XI by Marcin Kasprowicz
Chciałbym bardzo podziękować organizatorom, za kolejną edycję konkursu. W szczególności Marcinowi Kasprowiczowi @kaspr
Jestem pod wrażeniem ilości przygotowanych zadach. Oby tak dalej.
Świetna robota!!
Potwierdzam, podpisuję się obiema rękami do słów moich przedmówców i dołączam się do podziękowań organizatorowi Fraktala!
Nie udało mi się uczestniczyć w konkursie tak aktywnie jak bym chciał, byłem poza domem. Korzystając z telefonu udało mi się jednak rozwiązać i zaliczyć kilka zadań. Może to Spoj jest tak mało user-friendly, może moja komórka albo to ja jestem taki user-demanding.
PS
Zwykle po konkursach zadania trafiały na SPOJA, ale nie tym razem. Może autor stwierdził, że jest za małe zainteresowanie i frekwencja i stwierdział, że: “Ludzie często marnują bezcenne godziny swojego życia…” więc nie będzie tracił ani sekundy dłużej. Nie wszyscy tak uważają, ale niestety wystarczy jedna mała łyżeczka dziegciu aby zepsuć smak słodkiego miodu w beczce.
Podpisuję się po tym apelem wrzucenia zadań na spoja. Miło @narbej, że poruszyłeś ten temat
Popieram przedmówców, konkurs był super zorganizowany, zadania były bardzo fajne (i łatwe, co jest ważne zwłaszcza dla mnie ). Ogromne dzięki organizatorom!
Byłbym zaszczycony możliwością ponownego zmierzenia się z zadaniami na polskim spoju, a moim cichym marzeniem jest ich omówienie (zwłaszcza zadań Auta i Okrągły stół, w których nie potrafiłem dociec, co zrobiłem nie tak).
Bardzo cieszę się, że zadania przypadły Wam do gustu Ja z mojej strony pragnę podziękować Maciejowi Bonieckiemu za testowanie i redagowanie moich zadań oraz dorzucenie kilku swoich. Nie ukrywam, że trochę zabrakło mi czasu, aby wrzucić te zadania. Obiecuję zrobić to jutro (we środę) przed 15. Pozdrawiam wszystkich spojowiczów i do zobaczenia na następnym konkursie!
Jeśli chodzi o Auta, to sprawdzałem po jakim czasie każdy samochód dojedzie do końca trasy (pozostała droga / prędkość). Jeśli czas był mniejszy niż mój, to znaczy, że mnie wyprzedzi. Jeśli większy - ja go wyprzedzę. Równocześnie pomijałem sytuacje gdy samochód za mną jedzie wolniej oraz przede mną szybciej (jak teraz myślę, to nie było potrzebne).
Jeśli chodzi o Okrągły stół, to trzeba było pilnować kto obok kogo usiadł. Jak?
Zamiast skupiać się na całej liście i wciskać ludzi pomiędzy siebie pamiętajmy listę osób, która usiadła za określoną osobą.
Przykład:
[Ania]
[Andrzej]
Między nimi siadają dwie osoby Tomasz i Kuba:
[Ania] -> Tomasz, Kuba
[Andrzej]
[Tomasz]
[Kuba]
Przychodzą następni i siadają za Tomaszem (nie interesujemy się drugą osobą, między którą usiadły nowe osoby. Nie ma dla nas znaczenia). Aktualizujemy tylko listę Tomasza:
[Ania] -> Tomasz, Kuba
[Andrzej]
[Tomasz] -> Iwona, Wiktor
[Kuba]
[Iwona]
[Wiktor]
Itd.
Problem pojawia się, jak nowe osoby usiądą obok osoby, która już ma kogoś na liście. Np. dwie nowe osoby (Iza, Ola) siadają obok Tomasza:
[Ania] -> Tomasz, Kuba
[Andrzej]
[Tomasz] -> Iza, Ola, Iwona, Wiktor
[Kuba]
[Iwona]
[Wiktor]
Trzeba w odpowiedniej kolejności dodawać nowe osoby na listę.
Ja użyłem std::deque (C++) jako listę osób, ale pewnie da się to załatwić prostszym vectorem.
Na koniec jak już wszyscy usiądą, to rekurencyjnie wyświetlam wszystkie osoby:
Wyświetl imię osoby -> wyświetl wszystkich, którzy siedzą obok niej.
Pamiętając, że muszę sam wyświetlić pierwsze 4, które pojawiły się w treści zadania.
Zadania można rozwiązywać na stronie autora konkursu https://www.spoj.com/WSDOCPP/problems/wwo/19
Topic | Category | Replies | Views | Activity |
---|---|---|---|---|
Fraktal XX | Konkursy | 6 | 188 | Mar 25 |