1 / 19
Jan 2021

Ogłoszenie na 1 stronie: pl.spoj.com6:

XII edycja konkursu programistycznego “FRAKTAL” by Marcin Kasprowicz
Start konkursu: 16 stycznia o 12:00, do zobaczenia!
Pragnę zaprosić wszystkich pasjonatów algorytmiki na kolejną edycję konkursu programistycznego “FRAKTAL”, którą planujemy na 16 - 17 stycznia. Więcej informacji wkrótce. Adres konkursu: FRAKTAL.

• created

Jan '21
  • last reply

Jan '21
  • 18

replies

• 1.3k

views

• 6

users

• 22

• 8

links

W tej edycji na najlepszych zawodników czekają oficjalne koszulki konkursu programistycznego “FRAKTAL”. Jeszcze raz zachęcam do udziału.

Konkurs trwa i bedzie trwal do jutra do 20:00. Jesli zastanawiasz sie lub myslisz, ze to nie dla Ciebie, to nie wahaj sie ani chwili dluzej. To na pewno dla Ciebie. Jak zreszta masz sie o tym przekonac nie probujac? Jezeli masz konto na Spoju, to masz tez na FRAKTALU. Wystarczy rozwiazac jedno zadanie i juz wezmiesz udzial w losowaniu. Jedna koszulka, zostanie rozlosowana wsrod wszystkich uczestnikow konkursu, czy to nie wspaniale!!. Sprobuj wiec swoich sil i swojego szczescia! :wink:

Dlaczego w tym konkursie jest aż 20 zadań naraz? Wydaje mi się że lepiej by było zrobić np 10 jednego dnia i następnego dnia 10, (lub jeszcze mniej) albo jakieś bardziej restrykcyjne limity czasowe. Ciężko jest znaleźć czas, i pisać zadania przez 8 godzin jednego dnia. No chyba że na tym polega trudność tego konkursu :slight_smile:

Szkoda, że informacja o godzinie zakończenia konkursu nie była zamieszczona na stronie SPOJ konkursu - przez to przepadło mi rozwiązanie do jednego zadania.
Proszę o omówienie zadania “parkrun Fraktalocja”.

Moglibyśmy zrobić tak jak sugerujesz, ale wtedy pewnie znajdą się osoby, które będą chciały żeby wszystkie zadania były dostępne od początku bo drugiego dnia nie mają czasu na ich rozwiązywanie. Ciężko jest dogodzić wszystkim :slight_smile: FRAKTAL trwa dwa dni dlatego, że w założeniu to jest konkurs dla osób mniej doświadczonych, które potrzebują więcej czasu na zmierzenie się z tymi zadaniami. W praktyce wczorajszy zwycięzca to tegoroczny finalista Potyczek Algorytmicznych :slight_smile:

Faktycznie taka informacja powinna się tam znaleźć. Poprawimy się następnym razem.

No tak, mniej doświadczone osoby mogą sobie wybrać łatwiejsze zadanka z tych 20 i mieć zabawę dłuższą zabawę niż w moim wariancie gdzie zatrzymaliby się wcześniej na jakimś trudniejszym zadaniu, może jestem zbyt przyzwyczajony do formy na CodeForces :slight_smile: I tak super że coś organizujecie :smiley:

Omówienie tego zadania przedstawi Marcin na stronie fejsbukowej i na stronie algorytm.edu.pl26, ale tak w skrócie: należało wyznaczyć otoczkę wypukłą dla wczytanych punktów i obliczyć pole wyznaczonego wielokąta. Następnie usunąć z wczytanych na wejściu punktów punkty z otoczki i ponownie wyznaczyć otoczkę dla pozostałych punktów, po czym obliczyć pole wyznaczonego wielokąta. Od pola pierwszego wielokąta odejmujemy pole drugiego i dzielimy przez 4.

Ja jeszcze dodam do tego, co napisał Mariusz, że tak naprawdę główną trudnością w tym zadaniu jest szybkie wyeliminowanie punktów należących do boków zewnętrznej otoczki wypukłej. Można to zrobić przerabiając algorytm Grahama w taki sposób żeby do otoczki wypukłej były dodawane nie tylko punkty będące skrętem w lewo względem ostatniego już wyznaczonego odcinka otoczki, ale także te, które są współliniowe. To na co należy zwrócić szczególną uwagę to odpowiednie posortowanie punktów w przypadku gdy porównujemy dwa punkty współliniowe. W takim wypadku jeżeli porównywane punkty leżą po prawej stronie pierwszego punktu (P0) wyznaczanej otoczki to pierwszy z nich powinien być ten położony bliżej P0, w przeciwnym wypadku pierwszy powinien być ten punkt bardziej oddalony od P0.

Niby to zrobiłem (już nie w tym konteście, a w WSDOCPP), a jednak uzyskałem TLE.

Pewnie masz rację. Ja wiedziałem, że gdzieś musi być informacja o terminie zakończenia, więc jej szukałem w środku

Nie zrobiłeś tego. Funkcja ccw zwraca prawdę czyli, że punkt nie jest częścią otoczki jeżeli tworzy on skręt w prawo albo jest współliniowy (det >= 0). Czyli tak naprawdę wykluczasz punkty współliniowe, a dopiero potem je dodajesz w dalszej części algorytmu. To jest zdecydowanie nieoptymalne rozwiązanie. Zamiast tego powinieneś wykluczać tylko te punkty, które są skrętem w prawo czyli det > 0 w funkcji ccw. Wtedy to późniejsze dodawanie punktów współliniowych nie jest potrzebne. Przy takim podejściu i odpowiednim sortowaniu, o którym pisałem wyżej dostaniesz AC.

PS. Skoro x i y są int64_t to po co det w ccw jest typu double? Lepiej żeby też był int64_t, po pierwsze szybciej po drugie nie tracisz precyzji.

Dla mnie taka formuła jest zdecydowanie lepsza. Miałem pracę i w sobotę i w niedzielę. Dzięki tej formule mogłem rozwiązać chociaż kilka zadań. No, ale pewnie są też zwolennicy Twojego podejścia. Nie da się wszystkich zadowolić :slight_smile:

Dziękuję bardzo ORGANIZATOROM konkursu i AUTOROM zadań. Podziękowania należą się zarówno za sprawną organizację i formułę konkursu (dzięki dwudniowej sesji mogłem rozwiązać, chociaż kilka prostszych zadań - cóż praca zawodowa no i umiejętności…), jak i za bardzo ciekawe i przyjemne zadania.

Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie. Ten double został po tym, jak zmiana int na int64_t sprawiła zmianę statusu z WA na TLE i umknęło mi to później.

Suggested Topics

Topic Category Replies Views Activity
Konkursy 6 193 Mar 25

Want to read more? Browse other topics in Konkursy or view latest topics.