Przyzwyczajaj się. W IT jest dużo atrakcji, ale jeśli ktoś chce pracować w IT to musi mieć odpowiednią mentalność: nie wymagać uprzejmości, przygotować się na ostrą krytykę kodu i podejścia do różnych problemów, pracować i myśleć.
Oczywiście nikt nie każe Ci pracować w IT, ale jeżeli chcesz umieć rozwiązywać zadania algorytmiczne (także poza SPOJem) to i tak jesteś skazany na przedstawicieli tej branży. Możesz też prosić o pomoc matematyków, informatyków (informatyka <> IT) czasami nawet fizyków, za to biologów i chemików na ogół nie. Jednak po nich również nie spodziewaj się kurtuazji 
Pytanie czy zasłużyłeś na jakąkolwiek krytykę i nieuprzejmość? Oceń to samemu, dla mnie sytuacja wygląda jak poniżej.
Ok, jesteś początkujący, ale czy nie można było poczytać na forum jak wkleja się kod? Bo Twoje wklejenie jest niepoprawne, co chyba jest jasne. Rozumiem, że można zapomnieć się po n-tym poście, zmianach technicznych itd, ale przy pierwszym wpisie chyba warto dobrze wypaść? 
jw
jw
I tego już nikt się nie czepia - jako osoba początkująca nie musisz umieć testować kodu dla aż 10 liczb. Jeżeli działa dla przykładowego wejścia to już spory sukces. Oczywiście są pewne granice, ale tak czy siak testowanie jest nietrywialnym problemem.
Niekoniecznie książkę - są różne źródła wiedzy. W każdym razie ja podejrzewałem, że kurs jest słaby po 2/3 kursu podstawowego, a wątpliwości nie miałem po C++ Builderze. Nota bene też zaczynałem od Zelenta. I co bardziej istotne:
Odkąd Zelent zaczął kompromitować się obiektówką i pseudofilozofią zacząłem natrafiać na opinie zupełnie przeciwne. http://platyna.org/blog/2014/01/04/ciag-fibonacciego-i-zlota-proporcja-w-naturze/ (raz), opinie i uwagi chociażby na tym forum (dwa, trzy, … kilkanaście / kilkadziesiąt wpisów), krytyczne uwagi w komentarzach o np. tragicznie słabym opisie struktur danych (kilkanaście / kilkadziesiąt + ileś), krytyka na jego własnym forum (https://forum.pasja-informatyki.pl/122259/co-jest-nie-tak-z-najnowszym-odcinkiem-kursu-miroslawa-zelenta), gdzie autor jak zawsze odpowiada, że stosuje uproszczenia dydaktyczne i kiedyś przejdzie do konkretów, a jak to się kończy wiemy z zaniechanego około 3 lata temu kursu C++ (kilkanaście / kilkadziesiąt + ileś + 1), …