22 / 47
Mar 2018

Drobna [bardzo drobna] poprawka i masz AC. Rozumiesz jednak, że nie mogę jej tu podać, bo stanowiło by to naruszenie zasad forum - nie podajemy działających kodów, a twój kod + poprawka to AC. Ponieważ jest drobna, to powinieneś sam do tego dojść :wink:

PS
Na dowód - twój program z poprawką i AC - ostatnie zgłoszenie: http://pl.spoj.com/status/JSUMRZYM,narbej/24

Myślę, patrzę na ten kod już chyba ze sto razy… nie mogę doszukać się błędu :frowning:
Jakaś podpowiedź tylko na co mam zwrócić szczególną uwagę?

1. Przestań myśleć
  2. Przestań patrzeć jak [nie pamiętam] na malowane wrota.
  3. Przestań szukać
  4. Zacznij testować.

BTW
Na ideone są trzy okienka, z których dwa można, warto i nawet bardzo wskazane jest aby je wypełnić odpowiednią treścią.

BTW 2
Po AC, nie pisz, że sprawa zamknięta, czy jakoś tak. Najlepiej już, jak w takim wypadku nic nie napiszesz, a po prostu możesz coś zrobić. Nawet kilka rzeczy, ale może się domyślisz? :wink:

Tak wiem :wink: dobrze byłoby gdybym miał szacun na spoju! hehe
testuje i wszystko co wpisze w inputa to wypluwa prawidłowy wynik :thinking:

Masz na myśli:

"Success #stdin #stdout 0s 4260KB "
+
“Standard input is empty”
+
“Standard output is empty”
!? :wink: , że się tak uśmiechnę pod wąsem.

Można testować też w konsoli, ale niezależnie jak i gdzie, wskazana jest wiedza na temat stdin, stdout, oraz o przekierowaniach. Dodatkowo, warto wiedzieć, że jest też stderr.

Nie. Mam na myśli np. to ->
Gdzie input to np. XLVI CCCLXIX, output zaś CDXV co jest prawidłowym wynikiem

“Na wejściu w pojedyńczych wierszach podawane są …”

podawane != podane

na ideone:
stdout
tylko III
to trochę za mało

Będę na przyszłość pamiętał o tym faktycznie małym ale istotnym drobiazgu :wink:

4 months later

To ja może również odświeżę temat, aby nie tworzyć nowego.

Mój program niby pokazuje dobry wynik, ale SPOJ go nie uznaje (błędny wynik). Analizuję go ciągle i nie umiem znaleźć nigdzie błędu i zaczęło mnie to już frustrować :confused:

Napisałby mi może ktoś jakąś wskazówkę, co może być w moim programie nie tak? Byłbym bardzo wdzięczny :slight_smile:

Mój kod54

Tam jest wymagana nieskonczona petla na input. U Ciebie program sie konczy po wprowadzeniu jednej pary liczb.

23 days later

Witam, po przeczytaniu powyższych wskazówek i porad, nadal nie przyjmuje mojego kodu:
REMOVED (wypisuje wynik zaraz po wklepaniu 2 liczb)
REMOVED (nowy link. Wypisuje wyniki gdy skończy wczytywać wszystkie dane)

Kod trochę chaotyczny, ale drukuje odpowiednie liczby. Powinienem uwzględnić złośliwe zestawy testowe (sprawdzałem skrajne wartości czyli M + M oraz I + I)? :stuck_out_tongue: Może coś przeoczyłem?

No tak nie przemyślałem jednego warunku :smiley: Wielkie dzięki! Teraz zaakceptowało.

1 year later

Witam, żeby nie zaśmiecać forum piszę tutaj. Mam problem z owym zadaniem:
Link: https://pl.spoj.com/problems/JSUMRZYM/9
Język C++, kod: Tu był kod. Kod zdaje się podawać poprawne wyniki, ale na “zdawaniu się” niestety się kończy. Spoj wyrzuca mi WA i nie mam pomysłu w którym miejscu popełniam błąd, byłbym wdzięczny jeśli ktoś z większym doświadczeniem naprowadzi mnie gdzie go szukać, dodatkowo z racji małego stażu w programowaniu chętnie przyjmę trochę krytyki odnośnie jakości kodu lub możliwości jego usprawnień. Z góry dzięki za pomoc;)

A czy program nie powinien obliczac nieokreslona liczbe dodawan? (ja tego zadania nie robilem jeszcze - ale tresc zadania troszke jest niejednoznacznia, test umieszczony pod zadaniem na to wskazuje)

Tak jak pisałem to nie moja sprawa, ale mimo wszystko zwracam honor @hipcia. Dzięki za chęci i za pomoc.

6 months later

Witam

Przed chwilą dostałem AC dla tego zadania. Od samego początku miałem prawidłowo działający algorytm, ale dopiero za 4 podejściem sędzia mi go zaliczył. Czy naprawdę musimy marnować godziny na detale typu spacje czy ilość wczytywanych danych ? Autor zadania pisze że "na wejściu w pojedynczych wierszach wczytywane są dane. Zatem pomyślałem sobie że dane należy wczytać tylko raz:
cin>>str1>>str2;
dopiero potem domyśliłem się że chodzi o wczytanie nieokreślonej ilości danych i zmieniłem to na:
while(cin>>str1>>str2).

Czy naprawdę administratorzy/moderatorzy serwisu nie mogą wyedytowac treści zadania tak aby jasno mówiła o co chodzi. Sorry ale musiałem… ciśnienie ze mnie zeszło.