2 / 2
Feb 2015

Chciałbym serdecznie przywiatać w naszym szacownym gronie moderatorów, kolejnego.
Nawet nie musiałem Jarka zbyt długo namawiać.

[url=http://devel.sphere-research.com/phpBB3-spoj-pl/memberlist.php?mode=group&g=5&sid=d5f97efd0dc23f8c5fff1328eae63f9d][tab][/tab][tab][/tab][tab][/tab]

Witaj Jarku zielony! [b][color=#008000][zaro]

[/color][/b][/url]

===========================
M O D E R O W A N I E¹²³
===========================

Nie jestem zawodowym moderatorem i sam chętnie dowiedziałbym się jak to trzeba robić?
Chciałbym zaznaczyć, że tak jak i inni moderatorzy, w pierwszym rzędzie jestem zwykłym użytkownikiem systemu [portalu i forum] SPOJ, a dopiero na samym końcu [ja od niedawna] moderatorem. I robię to zupełnie społecznie i [color=#FF0000]nie[/color] 7*24 h. Jeżeli więc zabieram głos w dyskusji, zgłaszam pewne propozycję, dyskutuję zbyt emocjonalnie, to są od tego inni moderatorzy, aby mnie uciszyć i uspokoić, ja jestem w tym momencie użytkownikiem [czasami z adhd, czasami na sterydach], ale tylko zwykłym userem.

Ponieważ sam nie wiem, jak to robić, zgłaszam kilka pomysłów propozycji i oczekuję od Was komentarzy i innych propozycji i pomysłów.

1. Aby poprawić jakość forum, my moderatorzy, musimy [powinniśmy] stać się także cenzorami i korektorami.
  2. Użytkownicy bardzo mogą nam pomóc, edytując swoje stare posty i albo je kasować, albo oznaczać do moderacji.
  3. Ja swoją „kolejkę” do moderacji będę oznaczał __nar, chyba, że wpadnę na lepszy pomysł. To oznaczenie, będę dopisywał do tytułu pierwszego postu w wątku, aby nie wchdzić sobie w paradę z innymi moderatorami, a także dla informacji uzerów.
  4. Jest w panelu moderacji, opcja – kolejka moderacji, lecz jej koncepcja całkiem mi nie odpowiada.
  5. Użytkownicy, chcąc „wstawić” swój post-wątek do mojej kolejki, mogą w treści swego postu wpisać __nar – skrót od narbej, ale wyszukując: narbej, dostawałbym za dużo wyników, a min wyszukiwania to 3 litery, znaki podkreślenia i inne „dziwne” są niestety w wyszukiwarce pomijane.
  6. Takie cenzurowanie, jest bardzo mozolnym i nużącym zajęciem, więc nie mam zamiaru robić tego systematycznie. Będę to robił zupełnie wyrywkowo i bardzo niesystematycznie, według swoich własnych reguł i pomysłów. Będę także od czasu do czasu, brał na widelec nie aktywnych użytkowników z linkami w podpisach i mało wartościowymi wypowiedziami.

To na razie tyle, ale jak sobie przypomnę, będę uzupełniał.

PS1
Dla próby i testu, oznaczyłem tak wątek: viewtopic.php?f=1&t=1982. Po skończeniu moderacji, a nie będę się wcale śpieszył, odznacze to oznaczenie.

PS2
Ty także może, możesz zostać moderatorem, skontaktuj się i zaproponuj to.

¹ definicja moderować Słownik Języka Polskiego: sjp.pl/moderowa%E6
² dyskusja na temat moderowania, na pl.sci.matematyka: pl.sci.matematyka.narkive.com/aP ... oderowanie
³ jak wyżej na cyberfoto.pl: cyberfoto.pl/tematy-ogolne/5 ... yjnego.htm

• created

Feb '15
  • last reply

Feb '15
  • 1

reply

• 463

views

• 2

users

• 4

links

Witam Ciebie i wszystkich pozostałych użytkowników bardzo serdecznie smile

Priorytetem jest zawsze spam, nieusunięte kody AC i tego typu rzeczy rzeczy. Ja osobiście tez mam też nawyk ze poprawiania literówek oraz niesformatowaniach kodów, mam nadzieję, że nikt się przez to nie poczuje urażony smile Jakość wizualna jest dla mnie równie ważna jak merytoryczna.

Nie trzeba Cię długo znać, żeby wiedzieć, że to właśnie cały [color=#008000]narbej[/color], ale jest lepiej zgłaszać propozycje, nawet które się okażą do niczego niż siedzieć cicho z fajnym pomysłem.

W takmi razie możecie też dodać _zar (od zaro), ale ja raczej sam będę "polował" na posty do moderacji. Większe zadania będę też tak oznaczał.

Jeszcze tej opcji nie sprawdziłem, a może nie jest taka zła? smile

Suggested Topics

Topic Category Replies Views Activity
System SPOJ 1 196 Jan 30
System SPOJ 2 141 Apr 15

Want to read more? Browse other topics in System SPOJ or view latest topics.