15 / 69
May 2017

Przecież te dane dla których się wywala są TAKIE SAME, naprawdę czegoś stąd nie rozumiem...

Pozornie tak, ale tych spacji, których Ty nie widzisz na końcu danych, twój program widzi je doskonale i nie toleruje - może poczytaj o tym więcej? :wink:

1 2 3 4 5 <--ty jest spacja

1 2 3 4 5<-- tu nie ma spacji

PS
Czy nadal uważasz, że to takie same dane, dla innych języków przeważnie tak, ale dla twojego języka programowania i dla takiej metody wczytywania juyż nie jest to to samo.

PS 2
Możesz sobie zaznaczyć te dane, myszą, i wtedy powinieneś dostrzec różnicę między moiimi i twoimi danymi [w stdin]

No dobra ale... po co na wejściu po liczbie podawać spacje? O tym nie ma nigdzie żadnych informacji, wpisuję ostatnią liczbę i eneter a nie spacja :expressionless:

Może poczytaj sobie. Także to co wcześniej napisałem?

PS
Twoje wyjście [stdout - to czy ty wypisujesz na końcu linii spacje _ enter, czy nie] jest tu zupełnie bez znaczenia.

PS 2
Czy tego też nie widzisz: https://ideone.com/dg0Te318 <-- że twój program się na takich danych sypie? Przecież na "oko" wejście jest identyczne?

Przeczytałem doskonale to co wcześniej napisałeś i nie rozumiem dlaczego po liczbie muszę podawać jeszcze spacje, to jest bezsensu, nie ma takich informacji w zadaniu.

PS: widzę doskonale te spacje, tylko nie rozumiem po co je tam umieszczać?

W końcu

To trochę pytanie filozoficzne, możesz spytać autora, chociaż gdybyś trochę pomyślał, może sam znalazłbyś odpowiedz?

mniej więcej jak wyżej, nie będę się kłócił, czy to jest z sensem czy bez, chociaż ja widzę sens.

że tak spytam, no i co z tego?

Więc ja się spytam, po co używasz takiego języka, zamiast c/c++, w którym nie miałbyś z tym takich problemów?
Czemu używasz takiej dziwnej metody wczytywania liczb w swoim języku - nie masz tam innych. Nie pytaj bo ja nie znam twojego języka [programowania].

Więc może przeczytaj dokłądniej, to co znalazłeś? :wink:

PS
Wiem, co piszę, bo czasami coś piszę :wink:

PS 2
dokładniej

A czemu nie? :wink:

Czemu nie ma sensu? Jak wspominałem, w innych językach to żaden problem i może:

to był jednak zły wybór?

Dlaczego zły wybór? Ja tam sobie chwalę

Każdy język ma swoje wady i zalety. Wyrażenia LINQ w C# mają swoją moc.

Z perspektywy spoja C++ jest szybszy i bardziej popularny.
Z perspektywy rynku pracy wciąż króluje Java.

Jednak po 5 latach pracy z .NET muszę powiedzieć że Microsoft wciąż za wolno adaptuje się do dynamicznego rynku wytwarzania oprogramowania i praktycznie każdy ich produkt można zastąpić lepszym i zazwyczaj tańszym rozwiązaniem. Jednak tutaj nie czas i miejsce by o tym pisać.

Może:
Napisałem wcześniej, że: "Może....", ale to twój wybór, twoja decyzja ..[i twoja flustarcja, że coś nie ma sensu :wink:]

PS
Nie wiem, czy w twoim znalezisku, są podane najlepsze metody wczytywania i to co ja tam napisałem to tylko taka moja łatka, wymyślona, przy analogicznych problemach z wczytywaniem w innych językach, więc nie mam pojęcia, czy jest najlepsza. Czy naprawdę, nie ma[sz] innych, lepszych [np papierowych, książkowych, podręcznbikowych] źródeł nauki i wyszukiwania rozwiązań problemów w c# ? W necie, podpowiedzi, nie zawsze muszą być najlepsze, wynikające z chęci pomocy, i nie zawsze optymalne.

Nie wiem już kompletnie jak to zrobić, jak to wczytać, nie wiem i nie mam pojęcia. Dla tego zadania jest to moim zdaniem kompletnie nie istotne.
A polecasz jakieś dobre książki? Bo ze wszystkimi którymi się spotkałem to dużo gadania/teorii a mało przykładów z których można się czegokolwiek nauczyć.

Poczytaj [poszukaj] o metodzie Trim().

Niestety nie znam nic do nauki języka c#, ale nauka programowania to też niestety czytanie dużo teorii i nie tylko nauka języka programowania ale też nauka algorytmiki, matematyki, a nawet warto liznąć chociaż trochę j. angielskiego itd. Nauka na podstawie przykładów chyba nie jest najlepszą metodą nauki.

Ale do C#? Najfajniejsza jest "Rusz głową C#". Ale to książka o samym języku, nie znajdziesz w niej przykładów algorytmów bo C# nie jest do tego. Za to co rozdział piszę się projekt zazwyczaj jakiejś minigry lub prostego symulatora.
Przykłady algorytmów są oczywiście w "Algorytmice praktycznej" Stańczyka, ale tam jest C++ z użyciem makr.

Znam metodę Trim, próbowałem z nią we wczesnych fazach testu ale ją wywaliłem.
Mimo tego że teraz uwzględniłem ją "chyba dosyć dobrze" i mogę sobie dopisywać do mojego kodu tyle spacji, tabulatorów ile tylko zapragnę to... sędzia dalej nie zalicza mi tego zadania, o to kod:
https://ideone.com/Komf2X3
Nie mam pomysłu co jest jeszcze źle...

Kojarzę tą książkę "Rusz głową C#" ale jakoś bardzo się nie wczytywałem w nią. Bardziej szukałem opcji robienia zadań (tak jak na matmie) ale jak widzę to tutaj tylko jest taka możliwość. W C++ jest w prawdzie tego naprawdę mnóstwo, ale bardziej obecnie siedzę w C# więc na tym by mi najbardziej zależało.

Widziałem tą książkę, tak są przykłady ale tylko trochę. Myślę że tutaj zbiór tych zadań jest o niebo lepszy :slight_smile:

No cóż, podsumowując:

1. Warto uczyć się różnych języków, a także języka[ów] publikowania w niektórych publikacjach, tzw pseudokodu.
  2. Jeżeli korzysta się z podpowiedzi na forum, to warto jednak uwzględniać i pokazywać w kolejnych kodach, że się wykorzystało te podpowiedzi, a w przeciwnym wypadku po co wstawiać kolejne? Po co podpowiadać?.
  3. Poczytaj sobie o sortowaniu leksykograficznym, jak na dzisiaj, mam już dosyć forum i twoich pytań o sens i bezsens.
  4. Naucz się lepiej testować i dobierać testy - test z zadania to minimalny test zerowy.

PS
AD 3
To tylko przypuszczenie, ja tego nie sprawdzałem.