4 / 9
Jan 2019

Dopiero zaczynam programować i trafiłem na tę stronę.
Mam problem z tym kodem.
Treść zadania:

GLUTTON - Obżartuchy
Co roku w Megabajtolandii Prowadz się Zlot Obżartuchów. Podczas każdego zlotu tradycją jest, że codziennie jest wszystko uczestnicy obżerają się ciastami przez całą dobę non-stop, nie spełnia ani ułamka. Jak tylko obżartuch kończy jedno ciastko do czasu, aby zabrać się za następną pomoc, co się zdarzyło, kiedy się uczestnik nie skończył. Kolejnym ważnym elementem jest to, że każdy z nich ma swoje ciastko w niezmiennym przez całą dobę, charakterystycznym dla siebie tempie.

Na najbliższegoszy Zlot są zaproszone tylko te obżartuchy, które już uczestniczyły w poprzednich Zlotach. Przedmioty te sprzedają się w różnych częściach świata. Na podstawie tych danych, organizatorzy Zlotu chcę określić ile zachować zakup ciastek. Sytuacja utrudniająca spożywanie żywności w sklepach spożywczych.

Zadanie
powinno odbywać się w sposób bezpieczny i łatwy w odbiorze.

Ze względu na
cechy charakterystyczne, na przykład, pojawią się na wejściu. Każdy zestaw ma następującą postać. W pierwszej linii zwykle się spacją (1 ≤ N ≤ 10.000, 1 ≤ M ≤ 1.000.000.000). Oznaczają one jedną połowę wybranych zakżartów na Zlot oraz szerokość ciastek w jednym dokumencie. Kolejne N wiersze dotyczą jeszcze mniej niż 100 000. Są to czasy (w sekundach) do dzieci jednorazowych przez kolejne obżartuchów.

• created

Dec '18
  • last reply

Jan '19
  • 8

replies

• 962

views

• 4

users

• 4

• 1

link

Po pierwsze, to popraw post, ponieważ go edytowałeś i nie widać od razu tego co chcesz. Samo obliczenie liczby ciasteczek zjedzonych przez wszystkich wydaje się być OK (lecz da się to zrobić o wiele łatwiej :slight_smile:). Jednak wybieranie liczby pudełek jest bez sensu. Zauważ, że jest to po prostu iloraz sumy i liczby ciasteczek w jednym pudełku, ewentualnie podwyższony do góry. Np. jak suma to 72 , a w jednym pudełku to 10, to 72/10 = 7,2 -> 8. Gdyby jednak suma ciasteczek była równa np. 50 to 50 / 10 -> 5 i nic nie dodajemy.

Dzięki, masz rację teraz to zauważyłem. Już poprawiłem kod ale nadal sędzia uważa go za błędny.

Faktycznie to zadanie “Pomocy” wymaga pomocy… albo edycji xD
"Kolejnym ważnym elementem jest to, że każdy z nich ma swoje ciastko w niezmiennym przez całą dobę, charakterystycznym dla siebie tempie." - to jakieś zadanie z mechaniki kwantowej?
“Sytuacja utrudniająca spożywanie żywności w sklepach spożywczych.” - pewnie ochroniarz, albo duży wybór alkoholi (do tworzenia mikstur!).

@patroxe132666
Zauważ, że zmienną suma, ustawiasz na początku na 0, ale już w drugim teście, suma wyniesie sumę ciastek w drugim teście, ale również w pierwszym. W skrócie, powinieneś zmienna suma powinna być zerowana za każdym nowym testem.

nie umieszczamy działających kodów na forum, również usuwamy kody/linki jeżeli miały tylko małe błędy
niech inni mają szansę na samodzielne napisanie programu :slight_smile: